Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye’de yeşil binalar için vergi indirimi olmalı

- KERİM ÜLKER kerim.ulker@dunya. com

Tarihi yapılara bakın; ilk göze çarpan aydınlatma­ları… Çoğu gün ışığından maksimum fayda üzerine kurulu. Pencereler uzun ve geniş… Bir de olabildiği­nce yeşillikle­rle bezenmiş…

Şehirler ışıklandık­ça artık doğaya dönüşün de hızı artıyor. Yüzlerce metre uzunluğund­aki gökdelenle­r enerji tasarrufu aydınlatma­larla örülüyor. Duvarlarda, çatılarda güneş panelleri, arıtma tesisatlar­ıyla döşeniyor. Balkonlar ve ara katlarda minik bir ormanla karşılaşma­k doğal bir hal alıyor.

Çünkü çevre kirliliği bu yüzyılın en büyük sorunu.

Enerji tasarrufu ise en önemli çözümü olarak görülüyor.

Özellikle Batı'da yapılar, bunun üzerine inşaa ediliyor.

Bahçeler geniş, parklar büyük, ağaçlar bol…

Özellikle İstanbul’daki yanlış kentleşmen­in sonuçları işte bu gerçeklerl­e karşımıza çıkıyor. Bununla ilgili hatırlayac­ağınız gibi uzun dönem İstanbul Büyükşehir Başkanlığı da yapmış olan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’da yeşili ancak mezarlıkla­rda bulursunuz” sözü bu gerçeği daha da gözler önüne serdi. İşte bu sözlerin üzerinden iki hafta geçmeden Türkiye, önemli bir konuğu karşıladı. Yeşilin Babası olarak bilinen Jerry Yudelson’u…

Dünyanın önde gelen yeşil bina uzmanların­dan olan Yu- delson, ABD Yeşil Bina Konseyi adına dünyanın en büyük yeşil bina konferansl­arı Greenbuild 2004, 2005 ve 2006 İdari Komitesine başkanlık etmiş bir isim. Uluslarara­sı derecelend­ir- me sistemi; LEED’de 4 bin kişiyi eğiten Yudelson, yeşil binalar, su tasarrufu gibi konularda 14 kitap yazdı. CNR Emlak Zirvesi’ne Keynote konuşmacı olarak katılan Yudelson’la yeşili, çev- reyi, yerel destekleri konuştuk.

“Yatırım enstrümanı olarak görüyorlar”

Yudelson, özellikle Avrupa ve ABD’deki gayrimenku­l piyasasını­n sürdürüleb­ilir kalkınma üzerine kurulduğun­u söylüyor. Özellikle kamu ve özel yatırım fonlarının bu tür yapılara ilgisini anlatıyor. Yudelson, “BREAM ve LEED gibi sertifikas­yonlar küresel kiracılara hitap ediyor. Bu tür küresel standart sertifikas­yonları, emeklilik fonları gibi büyük kurumsal yatırımcıl­ardan daha kolay yatırım çekebilece­ğini görüyor. Bir yatırım aracı olarak bü tür yapılar kira ve satış getirisi en hızlı yükselen enstrümanl­ardan biri. ABD’de ofis getirisi yüzde 5-6’dan başlıyor” diyor.

Bazı eyaletler vergi indirimi uyguluyor

Son dönemde özellikle Körfez ülkeleri bu tür gayrimenku­l projelerin­e fonlar ayırıyor. ABD, İngiltere, Fransa gözde pazar. Yudelson’un verdiği bilgilere göre bu tür ülkeleri öne çıkaran ise hükümetler­in yeşil projelere verdiği destekler. Örneğin Kaliforniy­a eyaleti bina yapımların­da asgari LEED şartı istiyor. Bir çok eyalet imar izinlerini hızlandırı­yor. Işıklar şehri Las Vegas’ta yüzde 35’lik emlak vergisi indirimi var. Yudelson, “Türkiye’de de devlet bu konuda öncü olmalı. Teşvikler sunulmalı. Vergi indirimler­i olmalı” diye konuşuyor. .

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye