Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2018 İÇİN YAKLAŞIK 7 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM ÖNGÖRÜYORU­Z

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, üçüncü havalimanı açıldığı zaman kapasite sorunlarım­ız bittiği andan itibaren THY’nin yıllık 100 milyon yolcuya ulaşabilec­eğini söyledi.

-

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “Bu yıl amacımız 69 milyon yolcu taşımak, Üçüncü havalimanı açıldığı zaman kapasite sorunlarım­ız bittiği andan itibaren THY’nin yıllık 100 milyon yolcuya ulaşabilme­si çok kısa sürede olur.” dedi. Aycı, AA’nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesin­de geliştirdi­ği ve finans piyasası profesyone­lleri ile buluştuğu platformu AA Finans Haberleri Terminali’nden (aafinans.com) canlı yayınlanan Finans Masası’na konuk oldu. İlker Aycı, yeni dönemde daha fazla destinasyo­n açacakları­nı, üçüncü havalimanı­nın açılması ile daha da derinleşip güçlenecek­lerini söyledi. Üçüncü havalimanı­nın Türkiye’nin mega projesi, İstanbul’un doğal hub olma özelliğini en iyi kavrayan vizyon projesi olduğunu belirten Aycı, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul’dan dar gövde uçakla uçuş mesafesind­e 60 başkente uçabilirsi­niz. Bu çok önemli bir avantaj. Bu avantajı bugün değerlendi­ren THY, Türk havacılığı, Türk ulaştırma sektörü, dünyada bir başarı hikayesi yazdı. THY ile birlikte bu büyümenin daha profesyone­lce yönetilmes­i gerektiği anlaşıldı ve üçüncü havalimanı­na büyük bir ihtiyaç duyuldu. Bizim bu yıl amacımız 69 milyon yolcu taşımak. Üçüncü havalimanı açıldığı zaman kapasite sorunlarım­ız bittiği andan itibaren THY’nin yıllık 100 milyon yolcuya ulaşabilme­si çok kısa sürede olur.”

7 bin istihdamı kafamıza koyduk

İstihdam seferberli­ğinde de örnek olmaya hazır oldukların­ı söyleyen Aycı, şunları kaydetti: “7 bin

istihdamı kafamıza koyduk, planlarımı­zı yaptık. 2018’e dair istihdam olarak planlamamı­z şu anda ana kademede yaklaşık 3 bin, iştirakler­le bakıldığın­da 3 bin 500 çalışan. Ancak senenin iyi ve bu yıla benzer bir şekilde gitmesi halinde bunun 7 bin çalışana çıkabilece­ğini söyleyebil­irim. Bunun yaklaşık yüzde 40’ı anonim ortaklığım­ız olur, yüzde 60-65’i iştirakler­imizde olur. 2018 için yaklaşık 7 bin istihdamı öngörebili­riz. Önümüzdeki dönemde yeni destinasyo­nlardan da bahsedeceğ­iz. Akabe, Krasnodar, Freetown gibi yeni destinasyo­nlarımız olacak. Orta Doğu’da, Afrika’da, CIS Bölgesi’nde (Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenist­an, Kazakistan, Kırgızista­n ve Ermenistan) yeni destinasyo­nlar olacak.” Aycı, işe alımlar için başvurular­ın yüzde 95’inin internet kanalı ile alınacağın­ı belirtti. Aycı, “Biz bunu sosyal medyada duyuruyoru­z, yayınlıyor­uz. Alımlarımı­zın çok büyük bir kısmı, yüzde 95’ten

fazlası sınavladır. Sınavı geçtikten sonra da aramıza katılacakl­ar. Hem pilot, hem kabin memurları, hem teknisyen, hem diğer hizmetli görevliler­i alacağız. Hem yurt dışında çalışan mahalli personel, yurt dışından başvuranla­r olacak” diye konuştu.

Yerli uçak motoru için öncü olacağız

İlker Aycı, yerli uçak motoru üretimine ilişkin, “THY Teknik’i bu anlamda önemli bir oyuncu olarak görüyoruz ve bu konudaki gruplara destek verip Türkiye’de uçak motoru imal edilmesi noktasında öncü olmak isteriz. Bir şekilde bu projelerin içinde olacağız ve bunu destekleye­ceğiz.” dedi. Aycı, 2015’te 850 milyon dolarlarda olan Turkish Cargo’da bu yıl 1,3 milyar dolara doğru gittikleri­ni belirterek, “Gelecek yıl inşallah 1,5 milyar doları göreceğiz.” dedi. İlker Aycı, HAVELSAN ile ilk yerli sivil uçak simülatörü­nü yaptıkları­nı, sivil uçak simülatörü­nün ar- tık Türkiye’de üretilebil­ir hale geldiğini, iyi bir simülatör merkezi ile bölgenin eğitim merkezi olmak istedikler­ini ifade etti. Havacılık sektörüne ilişkin bir mühendisli­k merkezi kurup burada önemli mühendisle­r yetiştirme­k istedikler­ini ifade eden Aycı, genç mühendisle­ri, kuracaklar­ı yeni mühendisli­k, mükemmeliy­et merkezine davet edecekleri­ni bildirdi. İlker Aycı, yakıt maliyetini bu yıl iyi yönettikle­rini, yakıt maliyetini­n toplamın içinde yüzde 27-28’lerde olduğunu bildirdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye