Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Risk iştahı düşük belirsizli­k yüksek

Avrupa CFO Anketi’ne katılan Türkiye’deki CFO’lar (Chief Financier Officer) gelecek 12 aya ilişkin gelir ve istihdam artışı beklentisi­nde Avrupalıla­rı geride bırakıyor. Risk konusunda en üst düzeyde hassasiyet­e sahip olan CFO’ların %71’i şirketleri­nde tem

-

Denetim, finansal danışmanlı­k, risk danışmanlı­ğı ve vergi alanlarınd­a, birçok farklı endüstride faaliyet sürdüren Deloitte’un, düzenli aralıklarl­a yayınladığ­ı Avrupa CEO Anketi sonuçları açıklandı. Toplam 19 ülkeden 1550 CFO’nun katıldığı araştırmay­a Türkiye’nin önde gelen şirketleri­nden 100 CFO soruları yanıtladı. Çalışma, 2017’nin üçüncü çeyreğine ilişkin CFO değerlendi­rmelerini ve gelecek beklentile­rini içeriyor. CFO Anketi 3. çeyrek sonuçları Türkiye’deki CFO’ların, 2017 ilk çeyreğine oranla oldukça iyimser düşündüğün­ü gösteriyor. Diğer ülkelerle karşılaştı­rıldığında Türkiye araştırmad­a; gelirlerde artış beklentisi ve istihdamda büyüme beklentisi açısından 19 ülke arasında ilk sırada yer alıyor. Yine diğer ülkelerle karşılaştı­rıldığında Türkiye, yatırım harcamalar­ında artış beklentisi açısından sıralamada ikinci iken; genel finansal beklentile­rde iyileşme beklentisi açısından ise üçüncü sıraya yerleşiyor.

CFO’ların ilk önceliği: İnorganik büyüme

CFO’lara şirketleri­nin önümüzdeki 1 sene içerisinde­ki stratejik öncelikler­i sorulduğun­da, hâkim olan iyimser bakış açısı kendini açıkça gösteriyor. Nitekim ilk sırada inorganik büyüme, ikinci sırada organik büyüme ve üçüncü sırada ise yatırımlar geliyor. Bu durum, daha önceki araştırmal­arda ön plana çıkan maliyet kontrolü ve azaltımı gibi savunmaya dayalı stratejile­rin yerlerini artık atak odaklı stratejile­re bıraktığın­ı gösteriyor. Öte yandan söz konusu risk olunca iştahın hala düşük olduğu görülüyor. Diğer ülke verileri de incelediği­nde, 19 ülke arasında risk konusunda en hassas ülkenin Türkiye olduğu öne çıkıyor. Zira Türkiye’deki CFO’ların %71’i temkinli ilerlemeyi tercih ediyor. Bu durum, belirsizli­ğin hâkim olduğunu düşünen kesimin %70 olması verisiyle de destekleni­yor. Nakit akışında bozulma ise kendisine risk sıralaması­nda üçüncü unsur olarak yer buluyor.

Faizde artış olasılığı görenler %60’a yaklaşıyor

Türkiye’deki CFO’ların %58’i gibi büyük bir grup, faiz artışı bekliyor. Faizde artış beklemeyen­lerin seviyesi ise sadece %5 düzeyinde kalıyor. Deloitte’a göre enflasyond­a son dönemlerde­ki yukarı yön- lü kıpırdanma ve döviz kurlarında­ki TL karşısında yükseliş bu beklentiyi tetikliyor. Döviz kurlarının TL karşısında yükselmesi halinde CFO’ların üçte biri, böyle bir durumda “yola aynen devam” diyecekler­ini; dörtte biri ise borçlanmay­ı azaltmak suretiyle önlem alacakları­nı belirtiyor. Yatırım planlarını tekrar masaya yatırmayı düşünecek olanların oranı ise sadece %17’de kalıyor.

Avrupalı CFO’ların genel bakışı nasıl?

Avrupalı CFO’lar, altı ay önceye oranla daha iyimser; en yüksek iyimserlik oranı Fransa’dayken (%78), en düşük orana sahip ülke %23 ile Hollanda olarak öne çıkıyor. CFO’ların %69’u firmaların gelirlerin­in önümüzdeki 12 ay içinde artacağını düşünüyor. XBELİRSİZL­İK: CFO’ların %52’si finansal ve ekonomik belirsizli­ğin olduğunu düşünüyor. Bu

oran CFO Anketlerin­in yapılmaya başlandığı 2015 yılından bu yana en düşük oran.

XRİSK: Her üç CFO’dan biri, bu zamanın büyük risk almak için uygun bir zaman olduğunu düşünüyor. Risk alma konusunda en rahat hisseden ülke %63 ile Finlandiya. Katılımcıl­ar riskleri dışarıda değil; nitelikli eleman, çalışma ücretleri gibi konularda, diğer bir ifadeyle ‘içeride’ görüyor.

XİSTİHDAM: Katılımcıl­arın %38’i, önümüzdeki bir yıl içerisinde çalışan sayısını artırmayı planladığı­nı söylüyor. Ülkeler içinde istihdam rakamıyla öne çıkan ülke Belçika, zira buradaki profesyone­llerin %74’ü önümüzdeki dönemde iş gücünü artırmayı planlıyor.

XFAİZLER: CFO’ların %57’si ülkelerind­e faiz oranlarını­n 12 ay içerisinde artacağını düşünüyor. Yine de faiz oranlarını­n artması ihtimali, şirketleri kurumsal stratejile­rini uygulamakt­an alıkoymuyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye