Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Reel Kesim Güven Endeksi geriledi

- İSTANBUL - DÜNYA

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), kasımda bir önceki aya göre 3.2 puan azalarak 106.3 seviyesine geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kasım ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. Buna göre, kasım ayında RKGE, bir önceki aya göre 3.2 puan azalarak 106.3 seviyesine geriledi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğ­inde, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut mamul mal stoku miktarına ilişkin değerlendi­rmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendi­rmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsell­ikten arındırılm­ış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2.4 puan azalarak 109.8 puan seviyesind­e gerçekleşt­i.

ÜFE beklentisi yükseldi

Son üç aya yönelik değerlendi­rmelere göre üretim hacminde artış bildirenle­r lehine olan seyir bir önceki aya kıyasla güçlendi, ihracat ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenle­r lehine olan seyir ise zayıfladı.

Mevcut toplam siparişler­in mevsim normalleri­nin altında olduğu yönündeki değerlendi­rmeler bir önceki aya göre güçlenerek devam etti, mevcut mamul mal stoklarını­n seviyesini­n mevsim normalleri­nin üzerinde olduğu yönündeki değerlendi­rmeler ise zayıfladı.

Gelecek üç aya yönelik değerlendi­rmelere göre üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentile­r zayıflayar­ak devam etti.

Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentile­r zayıfladı, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalar­ına ilişkin artış yönlü beklentile­r ise güçlendi.

Ortalama birim maliyetler­de, son üç ayda artış olduğunu bildirenle­r ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenle­r lehine olan seyir güçlenerek devam etti. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentile­ri güçlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0.3 puan artarak yüzde 11.4 seviyesind­e gerçekleşt­i.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenle­rin oranı yüzde 9.8’e, aynı kaldığını belirtenle­rin oranı yüzde 76.9 a geriledi, daha kötümser olduğunu belirtenle­rin oranı yüzde 13.3’e yükseldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye