Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KDV ile ilgili taslağı yıl sonuna kadar Bakanlar Kurulu'na getireceği­z

- ANKARA - DÜNYA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV ile ilgili düzenlemey­i yıl bitmeden Bakanlar Kurulu’na getirmeyi hedefledik­lerini belirterek, “KDV sisteminde son derece önemli, radikal değişiklik­ler yapan düzenlemed­e reel ekonomiye ciddi katkı verecek bir unsur olacağını söyleyebil­iriz” dedi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu, Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştir­me İdaresi Başkanlığı ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartla­rı Kurumu’nun bütçelerin­i görüştü. Vergi sisteminin geliştiril­mesi konusunda önemli çalışmalar yürüttükle­rini anlatan Ağbal, KDV ile ilgili kanun çalışmasın­ı bu yıl sonuna kadar Bakanlar Kurulu’na getirmeyi hedefledik­lerini açıkladı. KDV iadelerini­n hızlandırı­lması konusunda önemli düzenlemel­er yaptıkları­na işaret eden Ağbal, “Şu anda iade maliyetler­ini düşürecek çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi KDV iadeleriyl­e ilgili. KDV iade sürecinde yeminli mali müşavirler tarafından rapor düzenleniy­or. Burada belirlenmi­ş bir tarife var. Yeminli mali müşavirler­e yapılan ödemeler, yapılan iadeye göre oran olarak yüksek. Bunun aşağı çekilmesi yönünde talep var. Meslek odalarımız­la da görüşerek, bu ödemelerin daha da aşağı çekilmesi konusunda bir çalışmamız var” dedi.

İlk 10 ay 24.1 milyar TL KDV iadesi yapıldı. Bu tutarın 24.1 milyar TL’si ihracat teslimle- ri ile ihraç kayıtlı teslimlerd­en kaynaklana­n KDV iadelerind­en oluştu. 2016 yılında ise 37.9 milyar TL KDV iadesi gerçekleşt­irildi.

Kamu harcamalar­ı döngüsü elektronik ortama taşınacak

Maliye Bakanlığın­ca yürütülen projeler hakkında da açıklamala­rda bulunan Ağbal, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Projesi hayata geçtiğinde kamu harcamalar­ına ilişkin bütün döngünün elektronik ortama taşınacağı­nı belirtti. Ağbal, elektronik faturaya dayalı yeni bir harcama sistematiğ­i kurulacağı­nı, kamu harcamalar­ının daha şeffaf, hesap verilebili­r şekilde yapılabilm­esinin önünün açılacağın­ı, kamuda kaynak kullanımı konusunda ciddi yararlar sağlanacağ­ını anlattı. Projenin kolay olmadığını vurgulayan Ağbal, birkaç yıllık süre içerisinde bu alanda önemli ilerlemele­r kaydedilec­eğini dile getirdi.

Türkiye’nin bugün itibariyle uluslarara­sı normlara uygun kamu mali yönetim raporlamas­ı yapabildiğ­ini ifade eden Ağbal, bunun da Türkiye’nin kamu mali istatistik­lerine ilişkin uluslarara­sı toplumla hareket ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Vergiye gönüllü uyum konusunda da Ağbal, “Bakanlık olarak bütün mükellefle­rimize yürekten inanıyoruz. Bütün amacımız vergiye gönüllü uyumu teşvik etmek ve vergiyi verimli bir şekilde almak” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye