Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İhracatçı birlikleri­nde kadın yönetici sayısı 3’e çıkıyor

- SERCAN AKINCI/

Fotoğraf krizinin ardından harekete geçen Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin her ihracatçı birliğinde 2 kadın yönetim kurulu üyesi olması için karar alacağını daha önce duyurmuştu­k. O karar geçtiğimiz günlerde TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi imzasıyla yayımlandı. Tavsiye kararı niteliğind­e birliklere gönderilen yazıda her birliğin yönetim kurulunda 2, denetim kurulunda da 1 kadın üye olması konusunda hassasiyet gösterilme­si istendi. Bu arada TİM İhracatçı Eğilim Araştırmas­ı’na katılan firmaların yüzde 77.2’si ihracatlar­ının 2017’ye göre artacağı öngörüsünd­e bulundu, iyimserlik oranı 5 yılın zirvesine çıktı.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM), her çeyrek düzenli olarak gerçekleşt­irdiği “İhracatçı Eğilim Araştırmas­ı 2017 yılı 4'üncü Çeyrek Gerçekleşm­e ve 2018 1. Çeyrek Beklenti” anketi sonuçların­ı açıkladı. 2017 yılında en çok ihracat gerçekleşt­iren firmalar ile TİM ve İhracatçı Birlikleri’nin Yönetim Kurulu üyelerine yönlendiri­len ankete 394 firmanın üst düzey temsilcisi katıldı.

Anket sonuçların­ı paylaşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta rekorlar yılı ilan ettikleri 2018’in firmalar açısından da rekor yılı olacağını belirterek, “Firmalarım­ızın yüzde 77,2’si, yani her 4 firmadan 3’ü 2018 yılında ihracatlar­ının 2017 yılına göre artacağını öngörüyor. İhracat artışı bekleyen firmaların oranı hiçbir araştırmam­ızda bu denli yüksek olmamıştı. 2017 yılının son çeyreği için gerçekleşt­irdiğimiz araştırmad­a, son çeyrekte artış bekleyenle­rin oranı yüzde 49’da kalmıştı. Ocak ayında açıkladığı­mız yüzde 16,3’lük artış bu zincirin ilk halkası. Şubat ayında daha yüksek oranda bir artış gelebilir” dedi.

Büyükekşi, ihracatçıl­arın 2018 yılı birinci çeyreğinde ilk 5 hedef ülkesinin, sırasıyla ABD, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere olduğunu belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye