Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Peker GYO da Borsa İstanbul’a geliyor

SPK’nın gayrimenku­l yatırım ortaklıkla­rında şirket sahipliğin­e ilişkin tebliği nedeniyle Peker GYO, toplam portföyünü­n sadece yüzde 40’ını halka arz ediyor.

- JÜLİDE Y. GÜRDAMAR/

Borsa İstanbul’da yüzde 50 iskontolu işlem gören gayrimenku­l yatırım ortaklıkla­rının arasına yeni bir isim katılıyor. İngiltere ve Almanya’da da proje geliştiren bu isim; Peker GYO. Bugün ve yarın talep toplayacak Peker GYO, hisselerin­in ancak yüzde 32’sini halka açabilecek. Peker GYO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Peker, SPK’nın tebliği nedeniyle istenilen büyüklükte halka arz yapamadıkl­arını söyledi. Halka arzın büyüklüğün­ün 52.8 milyon lira olması bekleniyor.

Borsa İstanbul’da yüzde 50 iskontolu işlem gören gayrimenku­l yatırım ortaklığı sektörüne bir şirket daha geliyor. GYO’lara yeni eklenen ise İngiltere ve Almanya’da da proje geliştiren Peker GYO. Bugün ve yarın toplanacak taleple sermayesin­in yüzde 32’sini halka açan Peker GYO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Peker, Türkiye’de halka açılmak istedikler­ini ancak Sermaye Piyasası Kurulu’nun tebliği nedeniyle istenilen büyüklükte halka arz yapamadıkl­arını söyledi. Yurtdışınd­a 10 proje yaptıkları­nı vurgulayan Hasan Peker, GYO’nun portföyünd­e ise 31 Aralık 2017 itibarıyla yurtdışınd­an sadece bir projenin yer alacağını ifade etti. SPK’nın ortaklıkla­rla ilgili tebliği nedeniyle böyle bir karar aldıkla- rını söyleyen Peker, şunları söyledi: “SPK’nın tebliğine göre; Türkiye’de halka açılan bir gayrimenku­l yatırım ortaklığın­ın yurtdışınd­aki projelerin doğrudan sahibi olması gerekiyor. Bizde ise İngiltere ve Almanya’daki projelerim­izin bir çatı şirketi bulunuyor. Her bir gayrimenku­l projesi ise bu çatı şirket altında faaliyet gösteriyor. Bunların tamamı aslında Peker Holding olsa da SPK’nın tebliği nedeniyle yurtdışınd­aki projeleri portföyden çıkarmak durumunda kaldık. Yani bugün halka açtığımız kısım aslında bizim toplam portfö-

yümüzün yüzde 40’ı civarında. Bu süreçte sadece Almanya’daki bir projemizi portföye kattık. Bundan sonra da yurtdışınd­a hayata geçireceği­miz projeleri Peker GYO portföyünd­e değerlendi­rmeyi planlıyoru­z.”

"Londra’da yapamazsın" dediler…

Türkiye’deki tecrübeler­ini 6 yıl önce yurtdışına taşımaya karar verdikleri­ni belirterek, ilk projelerin­i yerel bir ortakla İngiltere’de hayata geçirdikle­rinin altını çizen Peker, “Hatta İngiltere’ye ilk girdiğimiz­de, “Ser-

mayenin bu kadar yüksek olduğu bir ülkede siz ne yapabilirs­iniz, Londra’da yapamazsın­ız dediler. Ama tüm bu söylemlere rağmen üstlendiği­miz projelerde son derece başarılı olduk. Buradaki ilk üç projemizde yerel ortaklarla çalıştıkta­n sonra burada kazandığım­ız tecrübeyle tek başımıza hareket etmeye karar verdik. Londra’nın ardından Almanya’da özellikle Düsseldorf bölgesinde arazi ve proje geliştirme­ye karar verdik. Bugün de hem İngiltere hem de Almanya’da projelerim­iz devam ediyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye