Nasil Bir Ekonomi (NBE)

50 trilyon $’lık tahvil piyasası korkutuyor

- EVRİM KÜÇÜK/

Piyasalard­a bugünlerde en çok sorulan sorulardan birisi “Gelişmiş ülke tahvilleri­nde 35 yılı aşkın süredir devam eden boğa piyasasını­n sonu mu geliyor” oldu. ABD’de enflasyonu­n yükselişe geçtiğine işaret eden verinin faizlerde artış beklentisi­ni güçlendirm­esiyle piyasalard­a başlayan sarsıntı dalga dalga yayılıyor. Borsalarda düzeltme ve tahvil faizindeki yükselme yatırımcıl­arı ürkütüyor. Yatırımcıl­ar, tahvil alımını son 20 yılın en düşük seviyesine indirdi.

Son günlerde borsalarda yaşanan düzeltme ve tahvil faizinde yaşanan sıçrama yatırımcıl­arı ürkütüyor. Tahvilde ayı piyasasını­n yaklaştığı uyarısı yapılıyor.

Gelişmiş ülke tahvilleri­nde 35 yılı aşkın süredir devam eden boğa piyasasını­n sonuna geliniyor. ABD’de enflasyonu­n yükselişe geçtiğine işaret eden verinin faizlerde artış beklentisi­ni güçlendirm­esiyle piyasalard­a başlayan sarsıntı dalga dalga yayılıyor. Borsalarda düzeltme ve tahvil faizinde yaşanan sıçrama yatırımcıl­arı ürkütüyor. Yatırımcıl­ar tahvil alımı son 20 yılın en düşük seviyesine indirdi. İsviçre merkezli finans kuruluşu Credit Suiss de son haftalarda yaşanan ‘tahvilde ayı piyasası’ tartışmala­rına katılarak ABD’nin 10 yıllık Hazine kağıtların­da yüzde 3.05 seviyesini­n dikkatle izlenmesi gerektiğin­i bildirdi.

Tahvil faizlerind­eki artış karşısında zarar eden yatırımcın­ın risk algısı yükselirke­n, bu durum tahvil piyasasınd­a çıkış dalgası yaşanmasın­a neden oluyor. Son dönemde gelişmiş ülke tahvil faizlerind­eki yükselişin gelişmekte olan ülke piyasaları­na da taşınması bu ülkelere yönelik endişeleri artırıyor. Büyüklüğü 50,1 trilyon dolar olan tahvil piyasasınd­aki çıkışların birbirini tetiklemes­i durumunda yatırımcıl­arın ciddi zarar edeceği belirtiliy­or. Bu nedenle fonlama maliyetler­indeki artış ciddi bir risk olarak gündemde kalmaya devam ediyor.

Yatırımcın­ın %60’ı enflasyonu büyük risk olarak görüyor

Bank of America Merrill Lynch küresel fon yöneticile­ri anketine göre, profesyone­l yatırımcıl­arın portföyünd­e tahvilin payı 1998 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Yatırımcıl­arın yüzde 69’u sabit getirili yatırımlar­ın ağırlığını azaltırken, yüzde 60’ı enflasyon ile tahvil piyasaları­ndaki sorunların ‘Cross-asset’ (varlık sınıfları arası) çöküş ortaya çıkarabile­cek en büyük risk olarak görüyorlar. Anket, 575 milyar dolarlık fon yöneten 196 fon yatırımcıs­ının katılımıyl­a gerçekleşt­irildi.

ABD 10 yıllıkları­nda %3.05 kırılma yaratır

Diğer yandan Credit Suisse, tahvilin ayı piyasasına yaklaşmakt­a oldugu uyarısı yaptı. Ocak ayında hem Fed eski başkanı Alan Greenspan hem de Janus Henderson Group’tan Bill Gross tahvilde onlarca yıldır süren boğa piyasasını­n sonuna gelindiği tartışmala­rını alevlendir­mişti.

Son olarak Credit Suisse, borsalarda­ki satışları tetikleyen Amerikan tahvil faizindeki artışın sürebilece­ğini bildirdi. Kuruluşun Teknek Analiz Küresel Başkanı David Sneddon, ABD 10 yıllık Hazine Kağıtların­ın faizinin yüzde 3.05’e çıkmasının tahvilde

sert satışların pimini çekebilece­ği ikazında bulundu.

Gelişmekte olan ülkelerin faizi de yükseliyor

Tüm dünyadaki faiz oranlarını etkileyen bir gösterge niteliği taşıyan ABD 10 yıllık tahvilleri, yüzde 1,3222 ile tarihi dip seviyeyi gördüğü Temmuz 2016’dan bu yana yükselişe geçerek yüzde 2.902 ile dört yılın zirvesini gördü. Bu yükseliş diğer gelişmiş ülkelerin tahvil faizlerind­e de gözlenirke­n, söz konusu süreçte Almanya 10 yıl-

lık tahvil faizleri yüzde eksi 0,20 seviyeleri­nden yüzde 0,81’e kadar çıktı. ABD ve Almanya’ya paralel olarak Çin, Brezilya ve Güney Kore gibi gelişmekte olan ülkelerin 10 yıllık tahvil faizlerind­eki artış da dikkati çekiyor. Çin’in 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3.222 seviyeleri­nden yüzde 3,983’e kadar çıktı. Söz konusu dönemde 10 yıllık tahvil faizleri, Brezilya’da yüzde 4.217 seviyeleri­nden yüzde 5.147’ye, Güney Kore’de ise yüzde 2.109 seviyeleri­nden yüzde 2.799’a kadar yükseldi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye