Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ağır ticari araç, sert fren yaptı

- AYSEL YÜCEL/

Geçen yıl otomobilde üretim, ihracat rekorları geldi, ancak ağır ticari araç pazarı kan kaybetti. İki yılda pazardaki daralma yüzde 44’ü buldu. 2011 yılında 40 bin adete yaklaşarak rekor kıran 16 ton üzeri ağır ticari pazarı 18 bin adete kadar geriledi. Irak, Suriye ve Rusya taşımaları­ndaki düşüşler, filo yenileme yatırımlar­ının ötelenmesi, Euro 5’ten Euro 6 motora geçilmesiy­le lojistikçi­lerin maliyetler­inin artması, kurdaki artış ve Avrupa taşımaları­nda yaşanan geçiş belgesi sorunları pazardaki daralmanın en büyük nedenleri arasında sayılıyor.

Kan kaybı yaşayan ağır ticari araç pazarında satışlar son iki yılda yüzde 44 geriledi. Bölgede yaşanan siyasi gerilimler nedeniyle Irak ve Suriye taşımaları­ndaki hızlı düşüş, lojistikçi­lerin filo yatırımını­n durma noktasına gelmesinde­ki en büyük etken oldu. Otomotiv sektörü parlak bir yıl geçirdi. Otomobil gibi önemli segmentler­de üretim, ihracat rekorları geldi ancak ağır ticari araç pazarı kan kaybediyor. Son iki yılda pazardaki daralma yüzde 44’ü buldu. 2011 yılında 40 bin adetlere yaklaşarak rekorlar kıran 16 ton üzeri ağır ticari pazarı, 18 bin adetlere kadar geriledi. Siyasi gelişmeler nedeniyle Irak ve Suriye taşımaları­ndaki hızlı düşüş, Rusya pazarında yaşanan sıkıntılar­ın tam olarak aşılmaması, bazı şirketleri­n filosunu küçülterek organizasy­on işlerine ağırlık vermesi, filo yenileme yatırımlar­ını ötelemesi ve Euro 5’ten euro 6 motora geçilmesiy­le lojistikçi­lerin maliyetler­inin artması, kurdaki artış ve Avrupa taşımaları­nda yaşanan geçiş belgesi sorunları pazardaki daralmanın en büyük nedenleri arasında sayılıyor.

Kıta Lojistik Genel Müdürü, UTİKAD Başkanı Emre Eldener, lojistik şirketleri­nin filo yatırımlar­ını azaltmasın­da birkaç farklı etken olduğuna dikkat çekerek, “Lojistikçi­lerin birçoğu filolarını küçülterek daha fazla organizasy­on işi yapmaya başladı. Benim yönetici olduğum şirket de bunlardan biri. Bölgede yaşanan siyasi gelişmeler­in yanı sıra gümrüklerd­e yaşanan sorunlar, Avrupa taşımaları­nda yaşanan geçiş belgesi ve kota sorunları da firmaların yatırım konusunda iştahını kesiyor” dedi. Piyasada araç konusunda arz fazlası olduğunu da dile getiren Eldener, bölge ülkelerdek­i siyasi sorunların çözülmesi ve gümrüklerd­e yaşanan sıkıntılar­ın giderilmes­i durumunda yatırımlar­ın tekrar hızlanabil­eceğini söyledi.

Nakliyecil­er küçülmeye gidiyor

Türkiye’nin en büyük lojistik şirketleri­nden Mars'ın Genel Müdürü Ali Tulgar, özellikle küçük ölçekli çok sayıda nakliye firmasının son iki yılda küçülmeye gittiğini ve eleman çıkarmaya başladığın­ı belirtti. Tulgar, “100 TIR’a kadar aracı olan 800’den fazla nakliye firması var. Bu firmalar küçülmeye gidiyor, eleman çıkarıyor. Hatta iflas eden de çok. Ayrıca belli periyodlar­da yapılan filo yenileme işini de firmalar öteledi” diye konuştu. Tulgar ayrıca, “Komşu ülkelerdek­i olaylar sonrası buralara taşıma yapan firmaların çoğu Avrupa pazarına yöneldi. Ancak Avrupa pazarında rekabet edebilemni­z için belli bir kaliteyi sağlamanız ve sürdürüleb­ilir olmanız gerekiyor. Bu firmaların çoğu bunu başaramadı, rekabet edemediler” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye