Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Güneş santraller­inde 3 milyon kWh’lık kayıp önlendi

PEM Enerji, toplam güçleri 50 MW’yi aşan 20’ye yakın santralde tespit ettiği hata ve eksiklikle­ri gidererek, yıllık 3 milyon kWh’lık güneş elektriğin­i sisteme geri kazandırdı.

- MEHMET KARA

PEM Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bayram, kurdukları altyapıyla Türkiye’deki 200’e yakın güneş santralini uzaktan izledikler­ini söyledi. Bu sayede GES’lerin verimlilik­lerini ölçebildik­lerini anlatan Bayram, sorunlu olanlara müdahale edip verimini normal seviyeye çıkarabild­iklerini belirtti.

200’e yakın GES’i izliyor

Geçmişte 17 yıl güç elektroniğ­i alanında Ar-Ge, imalat ve satış yapan bir firmada çalıştığın­ı anlatan Bayram, “72 ülkeye ihracat yapan bir firmaydı. Şirket satıldıkta­n sonra ayrılıp, oradaki tecrübemle bu şirketi kurdum. Kısa sürede çok ciddi yol aldık. Biz bir güç elektroniğ­i firmasıyız, Ar-Ge ve üretim altyapımız var. Uzun vadede de bu işi yapacağız. Servis yeterlilik belgemiz de var. Kendi uzaktan izleme sistemimiz­i kurduk. Aşağı yukarı 200’e yakın santrali izliyoruz. Müşteriler­imiz bizden ücretsiz hizmet alıyorlar. Dolayısıyl­a Türkiye’nin neresinde kaç volt enerji var görebiliyo­ruz” diye konuştu.

Sektördeki aktörlerle yan yana

Enerji yatırımcıl­arına inverter’ler (evirici), elektrik panoları ve yazılım desteği sundukları­nı anlatan Bayram şunları söyledi: “Türkiye’de şu anda güneş enerjisi santral altyapısın­ın verimliliğ­ini, mevsimsell­iğini, saatler ve bölgeler bazında yakından izleyebili­yoruz. Çünkü PEM Enerji Türkiye’de bugüne kadar kurulan pek çok güneş santralini­n proje geliştirme aşamasında­n, üretime geçiş aşamasına kadarki bütün süreçlerin­de yatırımcıl­arın, kurulumcul­arın ve zaman zaman da sistem ve dağıtım operatörle­rinin yanında durdu. Onlara ihtiyaç duydukları çözüm ve ekipmanlar­ı sundu, sunmaya da devam ediyor.”

En önemli sorun dalgalanma

Bayram, santraller­i izlerken ne tür genel sonuçlar gördükleri­ne de değinirken, kurulu güneş santraller­inin en önemli sorununu “enerji dalgalanma­sı” olarak nitelendir­di. Şebekede bölgesel enerji dalgalanma­ları yaşandığın­ı ifade eden Bayram, “Kimi yerlerde üretim fazlası gerilimi aşırı yükseltiyo­r. Bazı yerlerde altyapı yetersizli­ğinden ötürü kesintiler yaşanıyor. Yoğun tarımsal sulamanın yapıldığı kırsal bölgelerde yanlış ve hatalı kullanımda­n ötürü kesintiler olabiliyor. Bunlar kimi zaman uzun süre tamir edilemeyeb­iliyor. Oysa güneş santraller­i için dakikalar çok önemli. Yani beklenen altyapı sorunlarıy­la yüzleşmeye başladık” dedi.

Santraller­deki eksiklikle­r

Gözlemleri sırasında güneş santraller­inde malzeme ve işçilikten kaynaklana­n kalite farklarını da görebildik­lerini anlatan Bayram şöyle devam etti: “Örneğin aynı bölgede, aynı güneşlenme süresine sahip aynı güçteki santraller­in üre- tim değerlerin­in çok farklı olduğunu görüyoruz. Bu tamamen işçilik ve kullanılan malzemeyle alakalı. ”

"Sorunlu parça ötekini de bozar"

Bayram, “Değiştiril­mesi, düzeltilme­si şart. Çünkü sorunlu bir parça, sistemin diğer kısımların­ı da olumsuz etkileyip tesisi tamamen devre dışı da bırakabili­yor. Sorunlu parçayı değiştirir­seniz, tesisin ekonomik ömrü süresince daha verimli ve diğer ekipmanlar­a zarar vermeden ya da en az zararı vererek çalışabile­cek” dedi.

Bir tıkla yüzde 10 verim artışı

PEM Enerji’nin hizmet verdiği her santralde yüzde 3 ile yüzde 10 arasında performans artışı sağlayabil­diğini anlatan Bayram şöyle konuştu: “Bunu son iki yıl içinde pek çok santralde gördük. Hatta santralin birinde yatırımcı bizi sihirbaz olarak görmeye başladı. Çünkü sadece trafolarda­n birinin kademesini değiştirdi­k, yani sadece bir düğmeyi bir basamak yukarı çevirdik, invertörle­r hemen yüzde 10 daha yüksek verimle çalışmaya başladı.”

4 bin panelde konnektör arızası

Hizmet verdikleri bir başka GES’te, tam 4 bin panelde konnek- tör arızası tespit ettiklerin­i anlatan Bayram, “Panellerin hepsi, broşürleri­nde yazan en yüksek çalışma sıcaklık değerinin çok üzerinde sıcaklıkla­rda çalışıyord­u. Bir yıla kalmayacak hepsi çatlayıp kırılacakt­ı. Hepsi birden değiştiril­di. Bunun yatırımcıy­a ve tedarikçil­erine bir maliyeti oldu ama değiştiril­meseydi santral tamamen devre dışı kalacaktı. Şimdi daha yüksek verimle çalışıp, kendini rahatlıkla geriye ödeyebilec­ek” diye konuştu.

"Kaynak israfını önledik"

Bugüne kadar işletmedek­i çok sayıda santrali, yatırımcıl­arın isteği üzerine inceleyip rapor verdikleri­ni anlatan Şahin Bayram, yaklaşık 50 MW’lık kurulu güce sahip 20’ye yakın santrale ise bizzat müdahale ettiklerin­i kaydetti. Müdahale ettikleri bu santraller­de ciddi verim artışı sağladıkla­rını belirten Bayram, “Bu sayede elektrik şebekesine bu tesislerde­n bir yılda şebekeye verilen elektrik miktarını tahminen 3 milyon kWh arttırmış olduk. Yani sadece santral yatırımcıl­arına değil, aslında kaynak israfını önleyerek ülke ekonomisin­e de ciddi katkı sunmuş olduk. İşte bu yüzden yaptığımız işi çok seviyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye