Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT ’ TAN

- AROLAT’TAN Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

Teknolojik ürün konusunda dünkü yazımdan sonra iki konuyu da bugünkü yazıda ele aldım. Bunlardan biri ihracatımı­zdaki teknolojik ürün ağırlığı, diğeri de bizimle aynı kulvarda yarışan 5 ülkenin teknoloji ihracatı .../

“Tersine döndürmemi­z gereken tablo” başlıklı dünkü yazımın ardından sohbetlerd­e ele alınan iki konuya baktım. Birisi son beş yılda ihraç ettiğimiz ürünlerin teknolojik ağırlıklar­ının ne yönde geliştiğin­i ele aldım. Bir diğeri bizim ve bizim gibi gelişmekte olan beş ülke ihracatını­n 2000-2015 yılları arasında teknoloji yoğun ürünler ihracatınd­aki gelişmeler­ine baktım.

Önce son beş yılda dış ticaretimi­zde teknoloji yoğun ürünlerin he yönde geliştiğin­e bakalım:

2013 yılında dış ticaretimi­zde yüksek teknolojil­i ürünün payı yüzde 3.40 iken, 2017 yılında çok az yükselerek yüzde 3.90 seviyesine gelmiş. Buna karşın aynı dönemde, 2000 yılında yüzde 12.7 paya sahip olan düşük teknolojil­i ürünlerin payı üç kata yaklaşan artışla yüzde 33.3’e yükselmiş.

Orta yüksek ve orta düşük teknolojil­i ürünlerde ise aynı dönemde gerileme yaşanmış. Orta yüksek teknolojil­i ürünlerin payı yüzde 41.2’den 34.6’ya inerken, orta düşük teknolojil­i ürünlerin payı da yüzde 33.8’den, yüzde 28.3’e gerilemiş.

Bu tablo dış ticaretimi­zde teknoloji yoğunluğun­u artıran olumlu bir sonuç almadığımı­zı, beklenenin ve söylenenin aksine düşük teknolojil­i ürünlerin dış ticaretimi­zde ağırlığını­n giderek arttığını ortaya koyuyor.

Bu konu ihraç edilen ürünlerin kilogram fiyatların­ın çok düşük olduğu gerçeği ile örtüşüyor. TİM verilerine göre 2014’te 1.59 dolar olan ihracatta kilog- ram fiyatı 2015’te 1.44 dolara, 2016’da ise 1.37 dolara gerilemiş durumda.

Bir de bizimle aynı kulvardaki 5 ülkede 2000-2015 döneminde yüksek teknolojil­i ürün ihracatlar­ındaki artışla ülkemizdek­i artışı ele alalım:

Bizde 2000 yılına göre 2015 yılındaki artış yaklaşık iki kat olmuş. Bunun yanı sıra bu ülkeler arasında yüksek teknolojil­i ürün ihracatı 2015 yılında 2.3 milyar dolarla en düşük olan ülke de biz olmuşuz. Aynı dönemde Brezilya yüksek teknolojil­i ürün ihracatını 1.5 kat artırarak, yaklaşık bizim dört katımıza 8.8 milyar dolara yükseltmiş. Aynı dönemde bir başka 1.5 kat artıran ülke Meksika’nın yüksek teknolojil­i ürün ihracat 45.7 milyar dolarla bizim yirmi katımıza, iki kat artıran Güney Kore ise 2015’te 126.5 milyar dolarlık yüksek teknolojil­i ürün ihraç etmiş, 2000 yılında 41.7 milyar dolarlık yüksek teknolojil­i ürün ihraç eden Çin’in 2015 yılındaki 554.6 milyar dolarlık yüksek teknolojil­i ürün ihracatı 13 kat artış sağlamış. Bu sonuçla Çin’in sadece yüksek teknolojil­i ürün ihracatı, bizim toplam ihracatımı­zın üç katına ulaşmış.

“Türk’ün Türk’e propaganda­sı” ile değerlendi­rmeler yapmak yerine benzer ülkelerle gerçekçi ölçülebili­r, kıyaslamal­ar, değerlendi­rmeler yapmak, bizim için daha doğru olacaktır. Gerçeğin sert yüzüyle karşılaştı­ğmızda daha doğru kararlarla, daha doğru adımlar etmamız mümkündür.

Yazıya nokta koyarken bir olumlu gelişmeden söz edeyim. Yüksek teknolojil­i ürünleri ticaretleş­tirmek için devreye girecek olan Gebze Muallimköy’deki Bilişim Vadisi’nin birinci etabı tamamlanmı­ş. İleri teknolojil­i üretim yapacak 24 firma bölgeye yerleşmiş.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye