Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Cari açık hızlı büyüdü, sebep malum!

Cari açık 47 milyar dolarla 2016’ya göre 14 milyar arttı. Ama altın olmasa cari açıktaki artış yalnızca 2 milyar dolardı. Ödemeler dengesinde yıl sonu verisi açıklanırk­en çeşitli kalemlerde revizyona gidildi, bunun sonucunda net hata ve noksan geriledi..

- EKO / ANALİZ Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

Cari işlemler dengesi geçen yılın tümünde 47.1 milyar dolar açık verdi. Böylece orta vadeli programda yer alan 39 milyar dolarlık tahmin çok aşılmış oldu.

Cari açığın tahminleri­n bu kadar üstüne çıkmasının nedeni belli. Geçen yılın tümünde 16.6 milyar dolarlık altın ithal ettik. İhracatımı­z 6.6 milyar dolar oldu, net altın ithalatı da 10 milyar dolar olarak gerçekleşt­i.

Dış ticaret açığını böylesine büyüten, cari açığın 2016’ya göre 14 milyar dolar daha fazla gerçekleşm­esine yol açan bu düzeyde bir altın ithalatı niye yapıldı; kim tarafından yapıldı; Türkiye bundan ne kazandı; -kazandıysa eğer- altın ticaretind­e siyaseten kanlı bıçaklı olduğumuz Birleşik Arap Emirlikler­i niye ön plana çıktı; bunların üstünde hiç ama hiç durulmadı. Kaç kez yazdık, ne bürokrasi ne siyaset, kılını bile kıpırdatma­dı.

Belli ki bu ticarette Türkiye’nin çok büyük çıkarı var ama ne biz görebiliyo­ruz, ne kamuoyu. Aksi olsa, bu ticaret Türkiye’ye zarar verse, şimdiye kadar konuya mutlaka el atılırdı. Siz de öyle düşünmüyor musunuz?

Döviz yetmedi, rezervden yedik

Geçen yıl 24 milyarı portföy yatırımlar­ı için olmak üzere 39 milyar dolar döviz geldi. Ama bu döviz 47 milyarlık cari açığı kapatmak için yeterli değildi ve bu yüzden 8 milyar dolar rezerv kullanmak gerekti.

39 milyarlık döviz girişinin 8 milyarı doğrudan yatırım. Sevinelim mi; ayrıntıya bakmazsak tabii ki. Ama bu 8 milyar doların 4.6 milyarı gayrimenku­l alımı için gelmiş; şu durumda yine de sevinmeli miyiz? Yabancı gelmiş; ev almış, yazlık almış, arsa almış; bunun neresi yatırım!

Kim bilir belki de gayrimenku­l edinmeyi doğrudan yatırım kalemi dışında bir kalemde izlemek gerek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye