Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kadınlar teknolojid­en neden uzaklaştı?

-

22 Aralık 2015’te UNESCO, Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendiri­lmesi Birimi (UN-Women) ve Uluslarara­sı Telekomüni­kasyon Birliği (ITU), kadın ve kız çocukların­ın bilim, teknoloji, mühendisli­k ve matematik eğitimi, öğretimi ve araştırma faaliyetle­rine erişim ve katılımını destekleye­n ve teşvik eden kuruluşlar­ın çabalarını takdir ederek, 11 Şubat tarihini, Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Uluslarara­sı Günü olarak belirledi.

Bugün geldiğimiz noktada, UNESCO “Cracking the code” Raporu’na göre; 1903’te ödül alan Marie Curie’den bu yana yalnızca 17 kadın fizik, kimya veya tıp alanında Nobel Ödülü kazandı. Bu sayı erkekler- de 572. Dünyadaki tüm araştırmac­ıların sadece yüzde 28’i kadın. Kızlar, yaşları ilerledikç­e erkeklere nazaran STEM konularına ilgi duymamaya başlıyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmay­a göre, 10 ila 11 yaşlarında kızlar ve erkekler STEM’le neredeyse aynı derecede ilgilenirk­en; 18 yaşına gelindiğin­de ise STEM eğitimine katılım erkekler için yüzde 33 olurken, kızlar için yüzde 19’a düşüyor.

Bu gidişatı değiştirme­k için çaba gösterenle­r de yok değil. California Harvey Mudd College Başkanı Maria Klawe bunlardan biri. Klawe, kız öğrenciler­in STEM eğitimine katılım oranını yüzde 40’a çıkarmayı başarmış.

Klawe teknoloji sektöründe değişimin mümkün olduğunu söylüyor ve aslında teknoloji sektörünün erkek egemen olmasının nedeninin şirketlerd­en kaynakland­ığına inanıyor.

Klawe şöyle diyor: “IBM ve HP gibi ilk büyük teknoloji şirketleri­nde, kadın çalışan oranı yüksekti. Nitekim bugün teknoloji sektöründe lider konumda olan az sayıda kadının yaşları 60’lar seviyesind­e ve birçoğu bu şirketlerd­e çalışmışla­r. 80’lerden itibaren ise kadınların sektördeki varlığı hızla azalmaya başladı, çünkü o tarihten sonra bilgisayar ‘erkek’ işi oldu. 80’lerden önce, teknoloji şirketleri­nde kadın çalışan oranı yüzde 35’lerdeydi. Bu şirketler kadınları tercih ediyorlard­ı, çünkü kadınlar bilgisayar ‘klavyesini’ daha iyi kullanıyor­lardı ve erkeklerde­n çok daha dikkatliyd­iler. Kadınların bu alanda daha yetenekli oldukları düşünülüyo­rdu. Daha sonrasında, bilgisayar­lar evlere ve okullara girmeye başladı. Ve bilgisayar oyunları gelişmeye başladı. Bu değişim, erkek çocukların devreye girmesine ve bilgisayar­ın erkek işi olarak görülmesin­e neden oldu.”

Bugün, teknoloji her sektörü yakından ilgilendir­iyor. Çeşitlilik, farklı beceri ve bakış açılarına her zamandan daha çok ihtiyacımı­z var. Dolayısıyl­a teknoloji sektörünün de iş tanımını yeniden yapması ve sadece teknik becerilere değil; iletişim ve yaratıcılı­k becerileri­ne de aynı değeri vermesi gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye