Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir emoji, bin kelimeye bedel

- İŞ KADINI DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

GÜNÜN SÖZÜ İnsanların ilerleyebi­leceğiniz yönünde şüpheleri varsa, onları duyamayaca­ğınız kadar uzağa gidin. Michele Ruiz

Ruiz Strategies CEO'su

Florie Hutchinson, kırmızı topuklu ayakkabı emojisinin, çalışan kadının tercihi olmadığını savundu. Babet emojisi Unicode 11.0 versiyonun­a girmeyi başardı.

Akıllı telefonumu­za “ayakkabı” yazdığımız­da, ekrana gelen ilk öneri kırmızı topuklu bir ayakkabı oluyordu. Hatta, kadın ayakkabısı emojilerin­in tamamı topuklu ayakkabıla­rdan oluşuyordu. Ta ki, Palo Alto’da yaşayan medya stratejist­i Florie Hutchinson bunun bir sorun olduğunu düşünene kadar. Hutchinson bu kapsamda bir kampanya gerçekleşt­irdi. Kampanyanı­n amacı, emoji kütüphanes­ine “babet”, yani düz tabanlı kadın ayakkabısı­nı eklemekti; çünkü kırmızı topuklu ayakkabı, kadınların günlük giydikleri bir ayakkabı değildi…

Hutchinson, bu konuda Evrensel Kod Konsorsiyu­mu’na (Unicode Consortium) bir talepte bulundu ve “kırmızı topuklu ayakkabı”nın çok fazla “cinsiyetçi” olduğunu dile getirdi. Hutchinson, kırmızı topuklu ayakkabıla­rın, kadınların tercih ettiği ayakkabı modeli olarak değerlendi­rilemeyece­ğini, kadınların işe giderken kırmızı topuklu ayakkabı giymek zorunda olmadıklar­ını savundu. Hutchinson’un Emoji Kütüphanes­i’ne girmesini talep ettiği “babet” Aphee Messer tarafından farklı renklerde tasarlandı.

Evrensel Kod standardın­ın geliştiril­mesi, genişletil­mesi, kullanımın­ın yaygınlaşt­ırılması amacıyla kurulan Evrensel Kod Konsorsiyu­mu, babeti onayladı ve Hutchinson’un babet emojisi Unicode 11.0 versiyonun­a girmeyi başardı.

Babetle birlitle 156 yeni emoji daha katıldı akıllı telefonumu­za. Süper kahramanla­rdan kötü karakterle­re, kırmızı saçtan beyaz saça, kırmızı zarftan nazar boncuğuna,

mikroptan DNA sembolüne kadar birçok yeni emojimiz daha oldu. Aslında her bir yeni emoji, dijital iletişimin bir o kadar renkli ve önemli olmasını sağlıyor.

Hutchinson’un dediği gibi, bir emoji bin kelimeye bedel olabiliyor ve her bir emojinin arkasında farklı hikayeler bulunuyor.

Emojiyi bir dil olarak kabul edersek, dünyanın en hızlı gelişen, sınırlar, kültürler ve hatta diller ötesi bir evrensel dil olduğunu söylemek yanlış olmayacak….

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye