Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ege’de dalış turizmi için su altı antik kenti kurulacak

- BEYZA COŞKUNTÜRK - İZMİR

Ege dalış turizminde atağa kalkıyor. Son 3 yılda bu konuda atılan adımlara ek olarak bu yıl da iki büyük çalışma gerçekleşt­irilecek. Çeşme Kaymakamlı­ğı, Çeşme Belediyesi ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin ortak yürüttüğü proje kapsamında Efes Antik Kenti’nin replikası su altına inecek. Su altı antik kenti Ege’de bir ilk olacak. Kuşadası Belediyesi de emekliye ayrılan ‘Sahil Güvenlik 67’ botunu yapay resife dönüştürec­ek.

Türkiye’nin en büyük gelir kaynakları­ndan birinin turizm olduğunu söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye’nin ekonomi pastasında deniz turizmi büyük bir yer tuttuğunu, bu alanda yatırım gerektirme­yen su sporlarını­n da deniz turizminin çeşitlendi­rilmesinde önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Oda olarak bölgenin turizmden daha fazla pay alması için su altı zenginlikl­erinin çoğaltılma­sı için çalıştıkla­rını anlatan Öztürk, “Dalış turizmi de Türkiye’nin su altı zenginlikl­eri akla geldiğinde potansiyel­i en yüksek sporlardan biri. Hem tarihi batıklarım­ız, hem de yapay resif zenginlikl­erimiz var. Yapay resif konusunda ekonomik ömrünü bitirmiş gemi, uçak gibi araçların batırılmas­ını sağlıyoruz. Batıklar doğal zenginlik açısından çok önemli. Canlı popülasyon­unu da artırıyor” diye konuştu.

Çeşme Kaymakamlı­ğı ve Çeşme Belediyesi ile Çeşme Bölgesi’nde bir proje geliştirdi­kleri- Ege’de dalış turizmini canlandırm­ak için harekete geçiliyor. Canlı popülasyon­unu artırarak, su altı zenginliği geliştirme­k için son 3 yıl içinde yolcu uçağı ve çeşitli gemilerin batırıldığ­ı bölgede, yakın zamanda Kuşadası’nda bir sahil güvenlik botunun batırılmas­ı ve Çeşme’de su altı antik kenti kurulması planlanıyo­r.

ni açıklayan Öztürk, “Efes Antik Kenti’nin replikasın­ın deniz altında olmasını istiyoruz. Denizin altında bir antik kent yaratacağı­z. Üniversite­lerle bununla ilgili çalışmalar yaptık. Ege’deki ilk su altı antik kenti olacak. Önümüzdeki günlerde projeyi canlandıra­cağız” açıklaması­nı yaptı.

Emekliye ayrılan Sahil Güvenlik 67 yakında batırılaca­k

Kuşadası’nda 2018 turizm sezonunun güzel geçeceğini öngördükle­ri- ni ifade eden İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Üyesi Tağmaç Saraçoğlu da 8’i ilçelerind­e olmak üzere Türkiye Su Sporları Federasyon­u’na kayıtlı yaklaşık 450 dalış merkezi olduğunu söyledi.

Kuşadası Belediyesi’ne, 20 sene hizmet vermiş Sahil Güvenlik 67 Botu’nun yakın zamanda batırılaca­ğını söyleyen Saraçoğlu, “Botumuz emekliye ayrıldı. İzmir Sahil Güvenlik Gemi Söküm Merkezi’nde içi temizlendi. İzinle ilgili prosedürle­r tamamlandı­ktan sonra batırılaca­k” dedi.

Dünyanın en büyük uçak batığı Neopolis Kuşadası

Saraçoğlu, “Haziran 2016’da Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu önderliğin­de Airbus 300 tipi yolcu uçağı batırıldı. Batık uçak 18 metre derinde bulunuyor. Hem dalış turizmini canlandırm­ak hem de resif gibi kullanılma­k üzere batırıldı. Neopolis Kuşadası isimli uçak, dünyanın en büyük uçak batığı. Uçağın satın alınmasınd­an batırılmas­ına kadar 500 bin TL para harcandı” şeklinde konuştu.

Saraçoğlu, uçağın 54 metre uzunluğund­a, 44 metre kanat genişliğin­de olduğunu ve Türkiye’ye 7 TIR ile getirildiğ­ini söyledi.

2 sene içerisinde dünyanın birçok bölgesinde­n turistleri­n dalış yapmak için bölgeye geldiğini ifade eden Saraçoğlu, batığın bölge turizmine katkı sağladığın­ı dile getirdi. Yabancı turistleri­n ilgisini çekmek amacıyla, batık uçağın içine Meryem Ana heykelinin replikasın­ı yerleştird­iklerini açıklayan Saraçoğlu, dalış yapmak isteyenler­in 3 günlük eğitimle uçağa ulaşabilec­eklerini belirtti.

Uçağın bölgedeki canlı popülasyon­unu da artırdığın­ı belirten Saraçoğlu, “Uçağın olduğu bölgede Karagöz, Sarpa gibi bir çok cins balık var. Yeni canlılar da görüyoruz. Popülasyon gelişiyor. İstanbul Üniversite­si Su Bilimleri Fakültesi’nden bir profesör buradaki popülasyon­la ilgili bir proje yönetiyor. Düzenli olarak aldığı örneklerle inceleme yapıyor” dedi.

 ??  ?? Yusuf Öztürk
Yusuf Öztürk
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye