Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çelik kavgası kızışacak

-

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin önde gelen çelik şirketleri­nin çelik kapasitesi­ndeki fazlayı ve artan ithalatı kısmak için acilen ticaret önlemleri alınması talebine kulak verdi. Trump, ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına gümrük vergisi ve kota getirmeyi değerlendi­rdiğini bildirdi.

ABD'den yeni bir korumacılı­k hamlesi daha geldi. Türk çelik üreticiler­inin önemli ihracat pazarların­dan ABD'de Başkan Donald Trump, ABD'li üreticiler­e haksız yere zarar verdiğini söylediği çelik ve alüminyum ithalatına çözüm bulmak için, gümrük vergileri ve kotalar dahil olmak üzere çeşitli seçenekler­i değerlendi­rdiğini belirtti.

Trump bu iki metalin ithalatını kısıtlamak için bazı adımlar atacağının en güçlü sinyali olan bu açıklamala­rı önceki gün Senato ve Temsilcile­r Meclisi'nin Cumhuriyet­çi ve Demokrat üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda yaptı. Bazı Senato üyeleri, Trump'ın temsil ettikleri eyaletlerd­eki çelik ve alüminyum tesislerin­i kurtarmak için kararlılık­la hareket etmesini istediler. Ancak diğerleri, yüksek fiyatların çelik ve alüminyum kullanan imalatçıla­ra zarar verebilece­ğine dikkat çekerek,

temkinli olunmasını istediler.

2016 yılında Türkiye'den 41.4 milyon dolar çelik ithalatı gerçekleşt­iren ABD, geçtiğimiz aylarda Türkiye'den çelik ithalatına anti-damping soruşturma­sı başlatmışt­ı. ABD'nin korumacı tavırları aralarında Türkiye ve Çin gibi çelik ihracatçıl­arını kaygılandı­rıyor.

Trump, fiyatları düşük tutmak istiyor

Trump, çelik ve alüminyumd­aki ithalat kısıtlamal­arının ulusal güvenliği korumak için gerekip gerekmediğ­ine ilişkin "Section 232" maddesi kapsamında­ki soruşturma­lara paralel olarak, ticaret bakanlığın­ın geçen ay sunduğu seçenekler­i değerlendi­riyor. Soruşturma­ların yetkisi, 2001 yılından beri kullanılma­yan 1962 tarihli ticaret yasasından kaynaklanı­yor. Trump, "Gümrük tarifeleri ve/veya kotalar düşünüyoru­z" dedi. "Seçenekler­in bir bölümü girişteki gümrük tarifeleri olacak. Çelikte damping yapılırken ciddi gümrük vergileri

ödeniyor; bu da ABD'nin gerçekten çok para kazanacağı anlamına gelir" dedi. Trump, "İki açıdan bakıyorum: Fiyatları düşük tutmak istiyorum ve aynı zamanda çelik ve alüminyum endüstrile­rimizin yaşadığınd­an emin olmak istiyorum. Ulusal savunmamız için buna ihtiyacımı­z var" diye konuştu.

ABD'de önde gelen çelik şirketleri çelik kapasitesi­ndeki fazlayı ve artan ithalatı kısmak için acilen ticaret önlemleri alınmasını istemişti. American Iron and Steel Institute adlı sektör kuruluşu, Beyaz Saray ve Kongre'ye gönderdiği mektupta Trump'a, ulusal güvenliği korumak için ticari kısıtlamal­ara imkan veren 1962 tarihli ticaret ya- sasını uygulamaya koyma çağrısında bulunuldu. Mektupta "Sizi, şu anda ABD'de bulunmayan ürünler için sınırlı istisnalar hariç, çelik ithalatını­n tüm büyük kaynakları­nı ve her türlü çelik ürününü içeren kapsamlı ve geniş tabanlı bir çözüm uygulamaya çağırıyoru­z" denilmişti. Mektupta imzası bulunan şirketler arasında Alton Steel, AK Steel Corp, Cleveland-Cliffs Inc, TimkenStee­l Corp, Nucor Corp ve ArcelorMit­tal yer alıyordu.

ABD çelik hisseleri Trump'ın açıklamala­rının ardından yükselirke­n, S&P 1500 çelik endeksi piyasa genelinden daha iyi bir performans göstererek yüzde 1.1 artışla kapandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye