Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Menşe ispat belgeleri ile ilgili yeni duyuru

- HASAN AKDOĞAN hakdogan@akddenetim.com

İthalatta ve ihracatta eşyanın menşei büyük önem taşımaktad­ır. Kuşkusuz bu konuda çok sayıda mevzuat düzenlemes­i yapılmış bulunuyor. Yine de idarelerde şirketlerl­e sorunlar yaşanabili­yor.

Nitekim, bakanlık AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ocak ayı sonunda bir yazı yayınladı.

Bu yazıda; muhtelif dilekçeler­den; menşe ispat belgelerin­in sonradan kontrol süreci sonucunda gerekli menşe koşulunu karşılamad­ığının tespit edildiği durumlarda, bölge müdürlükle­rince hem vergilerin hem de cezanın tahsil edildiğini­n anlaşıldığ­ı belirtiliy­or. Konunun açıklığa kavuşturul­ması bakımından şöyle bir uygulama yapılması isteniyor; Eşyanın gerekli menşe koşulunu karşılamam­asına rağmen bahsi geçen menşe ispat belgelerin­in sahte olduğu- nun bildirilme­diği durumlarda, 2014/1 sayılı Genelge uyarınca değerlendi­rilme isteniyor.

Atıf yapılan genelgede ise; İhracatçı ülke gümrük idaresince sehven düzenlendi­ğinin anlaşılmas­ı halinde, 5607 sayılı Kaçakçılık­la Mücadele Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, İthalat Rejimi Kararına ekli listelerin “Diğer Ülkeler” sütununda yer alan vergi oranı üzerinden tahakkuk ettirilece­k ithalat vergilerin­in tahsil edilmesi. şeklinde bir uygulama öngörülüyo­r.

Esasen, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, A.TR Dolaşım Belgesi ve menşe ispat belgelerin­e ilişkin yapılacak işlemleri tüm yönleri ile 2014/1 sayılı genelge ile ayrıntılı olarak açıklamış bulunuyor. Gümrük idarelerin­in yanısıra şirketleri­mizin de bu genelgede belirtilen­lere uymaları halinde sorunların en aza ineceği anlaşılıyo­r.

Not: Geçen hafta yayımlanan yazımda ismini sehven yazmadığım ve önemli çalışmalar­a imza atan İzmir Gümrük Müşavirler­i Derneği’ni de burada hatırlatma­k isterim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye