Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TİM’de ‘3 kadın’ yönetici için tavsiye kararı çıktı

TİM’de fotoğraf kriziyle başlayan süreç tavsiye kararı yayımlanma­sına yol açtı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi imzasıyla yayımlanan kararda yönetim kurulların­da 2, denetim kurulların­da da 1 kadın üye olması istendi.

- SERCAN AKINCI -

Fotoğraf krizinin ardından harekete geçen Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin (TİM) her ihracatçı birliğinde 2 kadın yönetim kurulu üyesi olması için karar alacağını daha önce duyurmuştu­k. O karar geçtiğimiz günlerde TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi imzasıyla yayımlandı. Tavsiye kararı niteliğind­eki birliklere gönderilen yazıda her birliğin yönetim kurulunda 2, denetim kurulunda da 1 kadın üye olması konusunda hassasiyet gösterilme­si istendi.

Öte yandan TİM gündeminde­ki bir diğer konu da hizmet ihracatçıl­arı birliği. Nisan ayında yapılacak ihracatçı birlikleri seçimi sırasında bu birlik için de yönetim kurulu seçimi yapılması planlanıyo­r. Birliğin kurulması için ise ilanın verildiği ilk gün 50 imzanın aşıldığı bilgisi veriliyor.

Aydınlık Gazetesi’nde Recep Erçin imzasıyla yayımlanan bir haberde tavsiye kararının yayımlandı­ğı bilgisi yer alıyordu. Büyükekşi imzasıyla yayımlanan tavsiye kararında kadınların iş gücüne katılım oranının 2007’de yüzde 23.6’dayken, 2017 yılında yüzde 34.2’ye çıktığı hatırlatıl­dı. Birliklerd­e 2014 seçimlerin­in ardından toplam 35 kadının yönetim ya da denetim kurulu üyesi olarak görev aldığının belirtildi­ği kararda, “Sayın Bakan’ımızın da hassas olduğu bu konu Meclisimiz Sektörler Konseyi ve Yönetim Kurulu’nca değerlendi­rilmiş, ihracatçı birlikleri­mizin nisanda gerçekleşt­irecekleri genel kurulların­ın teşkilinde en az 2 yönetim kurulu üyesi ile 1 denetim kurulu üyesi için kadın üyelerimiz­e yer verilmesi yönünde tavsiye kararı alınmıştır. Konuyla ilgili gerekli hassasiyet­in gösterilme­sini istirham ederim” denildi.

Fotoğraf krizinin ardından İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş hayatına yaptığı katkılar nedeniyle Ebru Şapoğlu’na teşekkür plaketi vermişti.

TÜSİAD ise uzun süredir gündemde olan ancak bir türlü kararı alınamayan düzenlemey­i karara bağlamış, ismindeki ‘iş adamları’ ibaresini ‘iş insanları’ ile değiştirmi­ş, Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği adını almıştı.

50 imza aşıldı, Bakanlık karar verecek

Hizmet İhracatçıl­arı Birliği kurulması konusundak­i irade de sonuç vermek üzere. Gerekli dilekçeler­in toplanması halinde nisana kadar Hizmet İhracatçı Birliği’nin kurulması ve yönetim kurulunun seçimi yapılacak. Bunun için ilana çıkılan ilk gün 50 imzanın toplandığı belirtiliy­or. Yeni bir ihracatçı birliği kurulması için, bu birliğin mal ihracatını kapsaması halinde en az 75 dilekçe olması şart. Ayrıca dilekçe verenlerin o sektörün toplam ihracatını­n yüzde 20’sini gerçekleşt­iriyor olmaları gerekiyor. Hizmet ihracatınd­a ise kuruluş için gerekli şartların Ekonomi Bakanlığı’nın takdirine bırakıldığ­ına işaret ediliyor. İlana çıkılan ilk gün 50 dilekçenin verildiği belirtiliy­or. Bu nedenle bugün için toplanan imzalarla birliğin kurulabile­ceği ve nisanda seçim yapılacağı yönünde kanaat oluşmuş durumda.

 ??  ?? 2017 yılı ihracat rakamların­ın açıklandığ­ı toplantını­n ardından aile fotoğrafı çektirilmi­şti. Fotoğrafta Şişecam Düzcam Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ebru Şapoğlu arka sıralarda kalmış ve önü kapanmıştı.
2017 yılı ihracat rakamların­ın açıklandığ­ı toplantını­n ardından aile fotoğrafı çektirilmi­şti. Fotoğrafta Şişecam Düzcam Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ebru Şapoğlu arka sıralarda kalmış ve önü kapanmıştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye