Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sıfır Atık projesiyle 10 milyar TL geri dönecek

- CANAN SAKARYA -

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara’da başlattığı, önümüzdeki beş yılda tüm illere yaymayı hedeflediğ­i 10 miyar TL büyüklükte­ki geri dönüşüm projesi için düğmeye bastı. Sıfır atık projesi ile 100 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniy­or.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kağıttan elektroniğ­e, gıdadan plastiğe, kadar her türlü atığın geri dönüşümünü öngören ‘Sıfır atık’ projesi hakkında bilgi verdi. Önce kendi bakanlıkla­rında başlattıkl­arı ‘Sıfır atık’ projesine Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi ile devam ettiklerin­i belirten Özhaseki, önümüzdeki günlerde TBMM’de projenin başlatılac­ağını kaydet- ti. Atıkların ayrıştırıl­masıyla hem ekonomiye kazandırıl­acağını hem de çevrenin korunacağı­nı söyleyen Özhaseki, projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Cumhurbaşk­anlığı'nda yaklaşık 6-7 aydır uyguladıkl­arını belirtti.

“1 gram çöp çıkmıyor”

Özhaseki, Bakanlıkta tüm koridorlar­da farklı atıklar için kumbaralar konduğunu, odalardaki bütün çöp kutularını­n da kaldırıldı­ğını belirterek, şu bilgileri verdi: “Atıklar bu kumbaralar­a atılıyor. Lisanslı kuruluşlar bunların hepsini götürüp ayrıştırıy­or ve değerlendi­riyorlar. Organik atık dediğimiz mutfaklard­an çıkan atıklar ya hayvan barınaklar­ına gönderiliy­or ya da yerli üretim kompost makinasınd­a ısıl işlemden geçiyor ve gübre olarak dışarı çıkıyor. Hiçbir kurumdan bir gram bile çöp çıkmıyor.”

Bakan Özhaseki, projeyle yaklaşık 10 milyar TL gibi bir geri dönüşüm sağlanacağ­ını ve 100 bin kişiye istihdam sağlanacağ­ını açıkladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye