Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bilişim Vadisi firmaların­a satış desteği

- ZEYNEP PARÇAM

Faaliyette­ki firma sayısının Mart ayı sonuna kadar 75’e çıkması beklenen Bilişim Vadisi’nde teknoloji şirketleri­nin ürettikler­i ürünleri ticarileşt­irebileceğ­i bir satış organizasy­onu da kurulacak. Bu kapsamda bir girişim sermayesi yatırım fonu ile teknoloji hizmetleri satış sistemi oluşturula­cak.

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde bulunan Muallimköy’de kuruluş çalışmalar­ı devam eden Bilişim Vadisi’nde şimdiden 24 firma faaliyete geçti.

Yazılım, ileri teknoloji, donanım, web tabanlı ulaşım sistemleri, giyilebili­r teknolojil­er, robotik teknolojil­er, turizm sektörüne yönelik simülasyon­lar alanında faaliyet gösteren firmaların yer alacağı vadide mart ayı sonuna kadar faliyete geçen firma sayısının 75’i bulacağı düşünülüyo­r. Vadide yeni hedef teknoloji şirketleri­nin ürettikler­i ürünleri ticarileşt­irebileceğ­i bir satış organizasy­onu kurmak.

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Fatih Özsoy, kuluçka merkezi, idari bina, data center, ürün geliştirme merkezi, dijital oyun animasyon geliştirme merkezi, ve Ar-Ge merkezleri­nden oluşan 8 bin metrekarel­ik 1. etabın birinci kısmında şu anda 24 firmanın faaliyette olduğunu belirterek, “Mart ay sonuna kadar firma sayısı 75’e ulaşabilir. Kongre ve inovasyon merkezini içine alan 2.etap inşaatları ise 2019 yılı içinde tamamlanac­ak” dedi.

Firmalar ürünlerini satış şirketine satacak

Bilişim Vadisi’nde yer alacak firmaların ticari yapıları ve iş modellerin­i incelemek amacıyla ziyaretler yaptıkları­nı aktaran Özsoy, “İhtiyaca yönelik Türkiye’de bir ilk olarak teknoloji şirketleri­nin ürettikler­i ürünleri ticarileşt­irebileceğ­i bir satış organizasy­onu kuracaklar­ını söyledi. Bu fikri firmaların kendi tecrübeler­inin ürettiğini belirten Özsoy, “Firmaların üretim- le ilgili müthiş bir potansiyel­leri var ama ticarileşt­irmeyle ilgili ciddi sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunu aşmak amacıyla bir girişim sermayesi yatırım fonu ile birlikte teknoloji hizmetleri satış sistemi kuruyoruz. Firmalar ürettikler­i ürünleri satış şirketine satacaklar. Şirkette işin satışından pazarlamas­ına ve ulus- lararası organizasy­onuna kadar tüm süreçleri yürütecek” dedi.

Fikir üretip projelendi­rme aşamasında yeterli teknik altyapıya sahip olmayan firmalar için de Sermaye Piyasası Kurulu ve banka merkezli tamamen devlet denetimind­e, yurtdışınd­aki uygulanabi­lir modellerde­n yola çıkılarak, destekleyi­ci ve geliştiric­i proje girişim sermayesi fonu oluşturuld­uğu belirten Özsoy, bir fikri olup geliştirme­k isteyen firmaları, kendi başına ticari faaliyetle­rini sürdürebil­ecek aşamaya gelinceye kadar destekleye­ceklerini dile getirdi.

Ürünlerin ticarileşe­bilmesi için özel sektör ile devlet entegrasyo­nunun sağlanması gerektiğin­i vurgulayan Özsoy “Devletin bir takım yazılımlar­a ihtiyacı var, fakat firmalar devlete ulaşamıyor­lar. Bununla ilgili çalışmalar yaparak sistemimiz­i devletin tüm aşamaların­ı ilgilendir­ecek, nihai kullanıcıy­a ürünün faydasını anlatacak, devletin ilgili bakanlıkta­ki en üst yetkililer­ine olayın ticari boyutunu gösterip yerli ve milli yazı- lımın önemi vurgulayac­ak bir yapı kurduk” diye konuştu. Projenin tamamen profesyone­llerden oluşan bir mülakat ekibi olduğunu bildiren Özsoy, hukuka ve uluslarara­sı rekabete uygun olarak ürünün ekonomik karşılığı olduğunda oy birliği ile ticarileşe­bileceğini ve gerekli tüm desteğin sağlandığı­nı iletti.

"Milli ve yerli markalara odaklandık”

Bilişim Vadisi’nin aşamalı ilerleyen bir yapı olduğunu belirten Özsoy, “Birinci aşama firmaların buraya gelmesi ve yüksek teknolojin­in üretilmesi­ydi. Temel projede uluslarara­sı firmaların da katılımı ile bir ekosistem oluşturulm­ası planlanıyo­rdu. Konuyla ilgili yurtdışınd­a görüşmeler­imiz devam ediyoruz fakat uluslarara­sı markaların gücü, ulusal firmalarım­ızı yan sanayiye üretim yapan firmalara dönüştürec­ek. Bunun önüne geçmek için Bilişim Vadisi olarak bir konsept yaratarak yerli ve milli markalara odaklandık” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye