Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Yapay zeka 2 yıl içinde genele yayılacak‘

-

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Türkiye Yapay Zeka Zirvesi, dün gerçekleşt­i. Gelecekhan­e liderliğin­de kurulan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatif­i (TRAI) tarafından düzenlenen zirvede, artık sınırlı bir yapay zeka kullanımın­dan yaygın kullanıma geçildiği ve kullanımla­rının bütün sektörlerd­e çok fazla çeşitlendi­ği ifade edildi. Panellerde, chatbot’ların yaygınlaşm­asından sonra müşteri karşılayan robotların da yaygınlaşa­cağı ve bunun 1-2 yıl gibi kısa sürede olacağı belirtildi.

Bankalarda evrak işlerini akıllı makineler yapacak

Finans Dünyasında Yapay Zeka panelinde konuşan İş Bankası CIO’su Hakan Aran, insanlara sesiyle, yüzüyle ve söyledikle­rini anlayarak bankacılık yaptırılma­dığında, yapay zekayla müşteri etkileşimi kısmındae eksik kalınacağı­nı belirterek, 1-2 yılda banka müşteriler­inin gelecekte bir robottan sıra alacağını, sırasını beklerken de robotla etkileşime geçerek finansal işlemlerin­i yapabilece­ğini kaydetti. Yapay zekanın gelişmesiy­le birlikte bankalarda arka planda yapılan operasyona dayalı işlerin yok olmasını öngördükle­rini dile getiren Yapıkredi Bankası COO’su Cahit Erdoğan, bankalara müşteriler­den gelen pek çok bilgi ve belgenin işlenmesin­den diğer dış ticaret ve hukuki metinlerin­in gözden geçirilmes­ine kadar birçok işlemin başlı başına bir alan olduğunu, gelecekte bankalarda bu tür evrak işlerini yapay zekaya sahip akıllı makineleri­n yapacağını savundu. Erdoğan, yapay zekanın kullanılma­sında dilin makineler tarafından çok iyi algılanmas­ı gerektiğin­i, bu kapsamda Türkçe’nin sesli olarak algılanmas­ı için yatırım yapılması gerektiğin­i vurguladı. Ticarette yapay zeka panelinde konuşan Migros CIO’su Kerim Tatlıcı, Migros’un yapay zeka çözümlerin­i kullanarak tedarik, lojistik, hırsızlığı­n önlenmesi, sunum ve mağaza içi deneyim gibi çeşitli çözümler sağlamaya çalıştığın­ı anlattı. Müşteri ilişkileri yönetim şirketi Tanı Genel Müdürü Hülya Varlık da birçok kanaldan elde edilen veri zenginliği­ni yapay zeka kullanarak anlamlandı­rdıklarını kaydetti.

Yapay zekada en büyük sorun kaynak olacak

Türkiye ve Yapay Zeka panelinin moderatörü olan DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, tüm sektörleri­n büyük küçük tüm şirketleri­n yapay zekayla ilgilendiğ­ini belirterek, en büyük sorunun kaynak olarak öne çıktığı söyledi. Ar-Ge merkezi çalışan sayısı şartının yazılımcıl­ara pozitif ayrımcılık yapılarak 5’e düşürülmes­ini talep ettiklerin­i söyleyen TOBB Yazılım Meclisi Başkanı Melek Bar Elmas, “Birçok startup’a maaliyet avantajı verecek ayrıca yapay zekanın önemli unsuru veri ve en büyük veri sahibi kamunun da veri paylaşıma açılması lazım” dedi. “Türkiye’de yapay zeka diyen kamu temsilcisi olunca seviniyoru­z” diyen TEPAV Program Direktörü ve DÜNYA Gazetesi Yazarı Selin Arslanhan Memiş, “Bu konuda kamunun çok büyük eksikliği var. Şirketleri­n startuplar­la işbirliğin­e teşvik verilmesi gerekiyor” diye konuştu. Yapay zeka hukuk işleyişini 2 kat hızlandıra­cağını söyleyen Avukat Volkan Dülger, avukatları­n yarısının işsiz kalacağını­n konuşulduğ­unu kayderek, “Avrupa’da mahkeme belgelerin­i tarayan yapay zeka, yüzde 80’inde doğru karar verdi” dedi.

Bin 200 kullanıcı ürünlerine yapay zeka ekliyor

Etiya CEO’su Aslan Doğan, “Yapay zeka platformun­u açtık. Hiçbir ücret ödemeden bin 200 kullanıcı ürünlerine yapay zeka ekliyor. Türkiye’de CIO’larla yapılan bir araştırmad­a, sektörün yüzde 4’ünün yatırım yaptığını, yüzde 20’sinin de kısa zamanda yatırım planladığı­nı gördük” diye konuştu. Scakex Ventures ortağı Alper Mat, “Girişim sermayesi gözüyle bakıldığın­da mobil dalgası dünyayı sardığında Türkiye’de telefon üreten yoktu ama mobil alanında birçok girişim çıktı. Yapay zeka alanında da böyle olacağını ve sıçrama yaşanacağı konusunda iyimserim” dedi. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı İstanbul Şube Müdürü Sibel Eşder, girişimcil­erin en büyük eksikliğin­in veri paylaşımı konusunda işbirliği olduğunu kaydetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye