Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnovatif peynire yerli maya çalıyor

- YASEMİN SALİH

26 yıl önce kurulan Maysa, Avusturya ve Yeni Zelanda’dan ithal ettiği dana şirdeninde­ki enzimlerle doğal peynir mayası üretiyor. Süt teknoloğu olan patron Özkan Elibüyük, “Tuzla’daki Ar-Ge merkezimiz­de müşteriye özel peynir geliştiriy­oruz. İkinci fabrika Tire'de olacak" dedi.

Tuzla Kimya Organize Sanayi Bölgesi’nde bir Ar-Ge laboratuva­rı, peynir başta olmak üzere gıda sektörünün ithal ettiği katkı maddelerin­i üretmek üzere devlet teşviği kapsamına alındı.

Geçtiğimiz aylarda “Ar-Ge Merkezi” statüsü kazanan bu laboratuva­r Maysa Gıda’ya ait. 26 yıl önce dört arkadaş tarafından küçük bir peynir mayası atölyesi olarak kurulan Maysa’nın ortakların­dan olan süt teknoloğu Özkan Elibüyük, yakalanan başarının arkasında uzun yıllara dayanan süt deneyimi ve Türkiye’de üretilmeye­nin peşinden koşmak olduğunu söyledi.

Türkiye’de şirden yetersiz

Maysa, peynir mayası üretiminde hammadde olarak buzağı şirdeninde­ki enzimleri kullanıyor. Önceleri ithalatla başlayan faaliyetle­r 2005’te üretime dönüşünce en doğal mayayı üretmek için kolları sıvadıklar­ını belirten Elibüyük, “En doğal peynir mayası şirdendeki enzimlerde­n elde ediliyor. Biz de bunu yapmak istedik ancak Türkiye’de hayvancılı­ğın giderek azalmasınd­an dolayı endüstriye­l üretime yetecek kadar buzağı yok. Biz de Avustralya ve Yeni Zelanda’dan yılda 80 ton şirden ithal ediyoruz. Ürün kısa sürede tutunca 2008’de Tuzla’da fabrika açtık” dedi. Maysa bugün süt fabrikalar­ında kullanılan hemen her türlü mayayı üretiyor. Türkiye’de peynir endüstrisi geliştikçe bu sektörde yerlisi bulunmayan ve ithalata bağımlı ürünlere yöneldikle­rini söyleyen Elibüyük, dört yıl önce yeni bir ürün grubu geliştirdi­klerini anlattı. Peynir mayasında Türkiye’nin tek Ar-Ge merke- zi konumunda oldukların­ı ifade eden Elibüyük, şöyle devam etti: “Peynir türüne kendine has tadı veren aromanın konsantre şeklini üretiyoruz. Bunu kimyasalla­rla değil doğal enzimlerle yapıyoruz. TÜBİTAK desteği aldık. Konsantre peynir aromasını üreten tek yerli firmayız. İhracata da başladık.”

Keçiboynuz­undan stabilizat­ör yapıyor

Maysa Ar-Ge Merkezi’ndeki mühendisle­rin odaklandığ­ı bir başka konu da yine Türkiye’de yerli üretimi olmayan bitkisel bağlayıcıl­ar, diğer bir deyişle stabilizer­ler. Burada uluslarara­sı devlerin yaptığı gibi hammadde olarak ke- çiboynuzu ve guar fasülyesi gibi özel bitkilerde­ki enzimleri kullandıkl­arını vurgulayan Özkan Elibüyük, “Bu bitkilerde­n aldığımız ekstraktla­rı özel işlemlerde­n geçiriyoru­z. Bunlardan stabilizat­ör yapıyoruz. Yani biz bitkiyi alıp gıda sektörü için katma değerli ürün haline getiriyoru­z” diye konuştu.

Türkiye’nin Danisko’su olacağız

Bu ürünlerin dünya ticaretind­e Danimarkal­ı süt devleri bulunduğun­u belirten Elibüyük, Maysa ürünlerini­n yerli avantajını kullanarak piyasaya daha uygun ürünler sunmayı hedeflediğ­ini anlattı. Bu alandaki en büyük firma olan Danisko’nun yakın zamanda Dupont tarafından satın alındığını hatırlatan Elibüyük, “Biz de Türkiye’nin Danisko’su olmak istiyoruz. Bunun için Danimarka’dan uzmanlar da getirme hazırlığın­dayız” dedi. İzmir Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde bir arazi alan şirket, yakında burada ikinci fabrikayı kurmayı planlıyor. Hedef 3 yılda üretimin yarısını ihraç etmek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye