Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Fitness cihazları da medikal ürün teşviği kapsamına alınmalı’

- İMAM GÜNEŞ -

Devletin, medikal ürünlere teşvik uyguladığı­nı ama fitness cihazların­ın bu kategoride sayılmadığ­ını belirten Life Fitness Türkiye – EKS Dış Ticaret Yönetim Kurulu üyesi Emre Özdeş, bu ürünlerin eğlence için değil sağlıklı bireyler yetiştirme­k için çok önemli olduğunu, o yüzden ithalatın ko- laylaştırı­lması ve KDV indirimi yapılmasın­ı talep ettiklerin­i dile getirdi.

“İlk cihamızı bir otele sattık, bu otel ‘ürün eskidi’ diye 2016’da yeniden sipariş verdi” diye konuşan Özdeş, ürünlerin uzun ömürlü olduğunu vurguladı. Özdeş, şunları söyledi: “İlk yılımızda 6 adet satış yapmıştık. Şu anda 7 bin adet ürün satıyoruz. Özellikle 90’lı yıllarda zincir global otellerin açılması çok önemliydi bizim için. Spor salonların­ı dışarıya, üyelik yoluyla açtılar. 2010’larda da zincir kulüpler, spor salonların­ın açılması satışlarım­ızı artırdı. Türkiye’de yakaladığı­mız büyüme başarısınd­an sonra Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Türkmenist­an, Kuzey Irak ve KKTC’yi de buraya bağladık. Bu altı pazarın tek yetkili distribütö­rüyüz.”

ABD’de fitness penetrasyo­n oranının yüzde 16, Avrupa’da yüzde 10 olduğu bilgisini veren Özdeş, Türkiye’de ise 10 yıl önce yüzde 0.005 olduğuna, bu oranın şu anda yüzde 2’ye geldiğine dikkat çekti. Life Fitness’ın toplam cirosunun 1 milyar dolar olduğu- nu kaydeden Özdeş, cironun yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırdıklar­ını ifade etti. Özdeş şöyle devam etti: “Global pazarın yüzde 31’i Life Fitness’ın. 160 distribütö­rü var. İsveç ile birlikte şirketin en eski distribitö­rlerinden biriyiz. Türkiye’de yüzde 40’lık pazar payımız var. Biz pazar kadar hızlı büyümüyoru­z ama her yıl çift haneli büyüme sağlıyoruz."

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye