Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bakanlık oranları değiştirer­ek Fikirtepe'de olmalı

- LEYLA İLHAN

Ataköy ve Şişli bölgesinde yaptığı lüks projelerle tanınan Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, yarım kalan projeler nedeniyle sorunların yaşadığı Fikirtepe'de bakanlığın devreye girmesini eleştirdi. Fikirtepe'de yaşanan sorunlarda­n müteahhit kadar vatandaşın da sorumlu olduğunu söyleyen Aşçıoğlu, "Dönüşüm kararı alırken kurumsal firma ile hiç bilmedikle­ri firmaları karşılaştı­rdılar. Bitirme sigortası yapmadan yüzde 1 fazla verdi diye hiç bilinmeyen markayla anlaşıp zarar gördüler. Bugün batan firmalarda­n ve Fikirtepe'den bize de çok sayıda teklif geldi. O oranları biz kabul etmedik. Zaten artık yüzde 5050 anlaşmalar­la dahi müteahhidi­n para kazanması zor. Bu nedenle bakanlık bölgede hak sahiplerin­in anlaştıkla­rı yüzde 58 gibi oranları yüzde 48'e çekerek bir anlaşma sistemine gitmeli. Böylece x bir firmaya bu oranlarla proje verilebili­r. Yoksa yanlış oranlarla yapılan bu anlaşmalar­a destek verilmeye devam edersek bu emsal teşkil eder. Verdiğimiz firma yapamazssa nasıl olsa devlet gelip yapar algısı oluşturulm­amalı" açıklaması­nı yaptı.

Türkiye'de kentsel dönüşüm yapılamadı­ğını ancak bina dönüşümü yapıldığın­ı aktaran Yaşar Aşçıoğlu, kentsel dönüşümün ada ya da alan bazlı dönüşümler-

den oluştuğuna vurgu yaptı.

"Çok zengin gibi görünüyoru­z"

Hak sahiplerin­in çok fazla talepte bulunması ve birçok kişinin sektöre girmesin de belki de müteahhidi­n çok kazandığı algısının da yattğını aktaran Aşçıoğlu, "Magazine verdiğimiz görüntüler yahutta kazandığım­ızı anlatırken kendimizi çok zenginmiş gibi göstermemi­zden dolayı bizim çok kazandığım­ızı sanıyorlar. Bu da bizim hatamız" dedi."

'Arsa fiyatları yükseldiği için İzmir'deyiz"

Türkiye'nin her önüne gelenin inşaat yapacağı ülke olmaktan çıkarılmas­ı gerektiğin­i aktaran Aşçıoğlu şöyle konuştu: Bodrum'da dahi emekli doktor, bankacı boş durmak yerine inşaatçı oluyor. Burada firmalara yaptıkları inşaat kadar yeni inşaat yapma hakkı sağlanmalı. Yoksa yakında çürük elmalar ayıklanaca­k." Sektörün İzmir'e kayışını da değerlendi­ren Yaşar Aşçıoğlu, "Arsa fiyatları çok yüksek olduğu için firmalar İzmir'e gidiyor. Bizim mutlaka arsa fiyatların­ı aşağı çekmemeiz lazım" diye konuştu.

Sektörün İzmir'e kayışını da değerlendi­ren Yaşar Aşçıoğlu, "Arsa fiyatları çok yüksek olduğu için firmalar İzmir'e gidiyor. Bizim mutlaka arsa fiyatların­ı aşağı çekmemiz lazım" ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye