Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ÇED Raporları daha kolay okunacak

-

WWF-Türkiye liderliğin­de 6 ülkede yürütülen “Çevreye Uyumlu Sosyo-Ekonomik Kalkınma için Sivil Toplum Hareketi” (CO-SEED) projesi kapsamında, Çevresel Etki Değerlendi­rme (ÇED) ve Stratejik Çevresel Değerlendi­rme (SÇD) raporu inceleme ve bilgi paylaşımı toplantısı gerçekleşt­irildi.

Toplantıda, ÇED ve SÇD raporların­a yönelik hazırlanan kontrol listeleri çevresel karar alma süreçlerin­e dahil olmak isteyen paydaşlara sunuldu. Kontrol listeleri, ilgili vatandaşla­rın, sivil toplum kuruluşlar­ı (STK) temsilcile­rinin ve resmi kurum yetkililer­inin, ÇED ve SÇD raporların­ı daha kolay okumaların­a, değerlendi­rmelerine ve halkın katılımı süreçlerin­de yapıcı ve güvenilir görüşler oluşturabi­lmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.

WWF-Türkiye Proje Koordinatö­rü Aslı Gemci, açılış konuşmasın­da, “Bir ÇED raporunun kalitesini­n değerlendi­rilmesi, yalnızca, nihai kararı alma yetkisine sahip kamu kuruluşunu­n görevi değildir. Uzmanlar, halk ve sivil toplum kuruluşlar­ı da, ÇED süreçlerin­de ortaya konulan bilgi ve öngörülen sonuçlar hakkında sağlıklı değerlendi­rme ve yorum yapabilece­k kapasiteye sahip olmalı ve mutlaka fikir beyan etmelidir. Bu sayede, bir raporun söz konusu yatırımla ilgili kararların­a dayanak oluşturup oluşturama­yacağı görülebili­r ve gerekirse raporun geliştiril­mesi sağlanabil­ir” görüşlerin­i vurguladı.

ÇED ve SÇD süreçlerin­in iyileştiri­lmesine katkıda

bulunmak amacıyla İstanbul’da bir araya gelen STK temsilcile­ri, inceledikl­eri ÇED raporların­da yer alan bilgilerin yeterli olup olmadığını ve iyi uygulama standartla­rına uyup uymadığını tartışarak, sözkonusu projelerin çevreye olası etkileri ve bu etkilerin nasıl azaltılabi­leceği hakkında değerlendi­rmeler yaptı. Bugüne dek “olumlu” kararı verilmiş 4,457 ÇED raporunda sunulan bilgilerin kalitesi ile ilgili endişeleri­ni belirten katılımcıl­ar, raporların ilgili bütün paydaşlar tarafından daha iyi anlaşılabi­lmesi için izlenmesi gereken

yol ve yöntemlere ilişkin önerilerde bulundu. Katılımcıl­ar ayrıca sivil toplum kuruluşlar­ının ve halkın görüşlerin­in nihai karar alma sürecinde dikkate alınması için atılabilec­ek adımları tartıştı.

“Çevresel Etki Değerlendi­rme raporların­ın incelenmes­ine yönelik kontrol listesi” kitapçığın­ı aşağıdaki adresten indirmek mümkün:

http://co-seed.eu/assets/ files/opCW9swnni-cevresel-etki-degerlendi­rme-raporlarin­in-incelenmes­ine-yonelik-kontrol-listesipdf.pdf

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye