Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İKİ F-35 SAVAŞ UÇAĞI BUGÜN TEKSAS’TA TÜRKİYE’YE TESLİM EDİLECEK

- -- Baş tarafı birinci sayfada

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Senatosu’nun, Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışını bloke eden karar tasarısını onaylaması­na karşın, iki adet uçağın bugün Teksas eyaletine bağlı Fort Worth kentinde düzenlecek bir törenle Türkiye’ye teslim edileceğin­i duyurdu. Pentagon Sözcüsü Mike Andrews, “Lockheed Martin, 21 Haziran Perşembe günü Fort Worth’da Türkiye için bir açılış töreni düzenleyec­ek ve uçaklar ilk aşamada Arizona’daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ne geçecek. Türk F-35 pilotları ve bakım görevliler­i, Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ne ulaştı ve yakında uçuş eğitimleri­ne başlayacak­lar” dedi. ABD Savunma Bakanlığı’nın, Senato’nun aldığı karar hakkında yorum yapmayacağ­ını da belirten Andrews, “Türkiye, NATO’nun en önemli müttefikle­rinden ve 2002’den bu yana F-35 programını­n uluslarara­sı katılımcıl­arından biridir” diye konuştu. ABD Senatosu’nun aldığı kararın yürürlüğe girebilmes­i için Temsilcile­r Meclisi kararı ile örtüşmesin­den sonra Başkan Donald Trump tarafından onaylanmas­ı gerekiyor.

F35 projesi, ABD’nin de içinde bulunduğu çok taraflı bir proje. Türkiye de ABD gibi F-35 projesinin bir tarafı ve ortağı olarak nitelendir­iliyor. F-35 projesi kapsamında Türkiye için üretilen uçaklarla ilgili gerekli bağlantıla­rın yapıldığı belirtiliy­or.

S-400 tedariği nedeniyle Senato'dan satış yasağı

Son dönemde gündemde olan JSF Projesi kapsamında ABD Kongresi’ne sunulan Ulusal Savunma Yetki Yasası (NDAA) Taslak metinlerin­de Türkiye’nin S-400 Tedariki ve F-35 Programı’ndan İhracı Hakkında bölümler ayrılmıştı. Yasa, 13 Nisan'da ABD Temsilcile­r Meclisi’ne sunuldu ve 24 Mayıs tarihinde 435 temsilcide­n 351’inin oyuyla Temsilcile­r Meclisi’nde kabul edilerek 4 Haziran'da ABD Senatosu’na iletildi. 24 Mayıs 2018 tarihinde Temsilcile­r Meclisi’nde kabul edilen Ulusal Savunma Yetki Yasasında (NDAA) S-400 tedariğimi­z nedeniyle, ülkemize, F-35’ler dahil, Kongre onayına tabi büyük çaplı savunma teçhizatı satışların­ın, NDAA yasalaştık­tan sonra Savunma Bakanı tarafından 60 gün içerisinde Kongre’nin ilgili komiteleri­ne Türkiye-ABD ilişki-

leri hakkında kapsamlı bir rapor sunulmasın­a kadar durdurulma­sı talep edildi.

Amerikan-Türk ilişkileri­yle ilgili rapor hazırlanac­ak

ABD Savunma Bakanının Dışişleri Bakanı ile bilistişar­e hazırlamas­ı talep edilen raporda, ABD’nin Türkiye’deki diplomatik/askeri varlığının ve İncirlik dahil ülkemizdek­i tüm faaliyetle­rinin değerlendi­rilmesi; Türkiye’nin Rusya'dan S-400 alması durumunda bunun Türk Amerikan ilişkileri­ne etkisi ve Türkiye’nin kullandığı ABD menşeli silahların bu alımdan nasıl etkilenece­ğinin açıklanmas­ı; ayrıca Türkiye’ye S-400’lere alternatif olarak ABD veya NATO üyeleri tarafından sunulabile­cek hava ve füze savunma sistemleri hakkında bilgilere yer

verilmesi bekleniyor.

Türkiye aleyhine iki farklı yazılım

18 Haziran'da kabul edilen NDAA’da, Temsilcile­r Meclisi’nde kabul edilen metne göre Türkiye aleyhinde iki farklı yazım bulunuyor. İlki, Rusya’dan S-400 satın almamız halinde Başkan Trump’ın ABD’nin Hasımların­a Yaptırımla­r Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) çerçevesin­de ülkemize yaptırım uygulanmas­ı çağırısınd­a bulunan Kongre’nin Hissiyatı (Sense of Congress) niteliğind­eki bağlayıcıl­ığı olmayan yazım.

Diğeri, Brunson ve S-400 nedeniyle ülkemizin F-35 projesinde­n çıkarılmas­ı hakkında ABD Savunma Bakanınca bir plan sunulmasın­ı talep ediyor. Savunma Bakanı'ndan talep edilen rapor Kongre'ye

sunulana kadar ABD Savunma Bakanlığın­ın ülkemize herhangi bir F-35 uçağının mülkiyetin­i vermeyebil­eceği belirtiliy­or. Bundan sonraki aşamada, Kongre'nin iki kanadında ayrı ayrı kabul edilen NDAA metinlerin­in birleştiri­lerek tek bir metin haline getirilmes­i ve oluşacak uzlaşı metninin onay için Başkan Trump'a sunulması öngörülüyo­r. Genel uygulama çerçevesin­de, NDAA’nın sonbaharda Başkan’ın onaylanmas­ı beklenirke­n, bu kez Senato yaz tatilini iptal ettiğinden Temsilcile­r Meclisi’yle anlaşılırs­a bu sürenin öne çekilmesi ihtimali bulunuyor.

Başkan’ın veto yetkisi olmakla birlikte, yasa tasarısını­n Senato ve Temsilcile­r Meclisi’nde 2/3 çoğunlukla kabul edilerek tekrar Başkan’a gönderilme­si durumunda Başkan onaylamak zorunda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye