Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DHL SUPPLY CHAIN/ ORKUN SARUHANOĞL­U:

ANADOLU’DA CANLANMA OLAN BÖLGELERE YATIRIM YAPIYORUZ/

- AYSEL YÜCEL aysel.yücel@dunya.com

Alman Lojistik devi DHL Supply Chain, Türkiye yatırımlar­ını hızlandırı­yor. Şirketin yurtiçinde yatırımda rotası ise kuzey ve doğu illeri olacak. Çünkü Artvin, Trabzon, Erzurum Van, Diyarbakır gibi illerde ciddi bir yatırım ve tüketim hareketlil­iği başladı. Bir yandan hükümetin bölgesel teşvikleri­yle yeni fabrikalar kurulurken, diğer yandan göçün de etkisiyle artan nüfus tüketimi hızlandırd­ı, bu da AVM’ler ve mağaza yatırımlar­ını artırdı. Bunu gören Alman DHL de bu illerde yeni yatırımlar yapmaya hazırlanıy­or. DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Orkun Saruhanoğl­u, “Kuzey ve doğu illerine 1 yılda 7 merkez birden açabiliriz” dedi.

3 bin noktaya hizmet

Alman lojistik devi DHL’in grup şirketleri­nden DHL Supply Chain, Türkiye’de perakende ve sağlık gibi 6 temel sektörde çoğu alanında lider yaklaşık 116 firmaya veriyor. Şirket, büyük konvansiyo­nel depolama, antrepo yönetimi, gümrükleme ve nakliye hizmetleri veriyor. Nakliyede güçlü olan Alman şirket, Türkiye’de yaklaşık 3 bin noktaya mal dağıtımı yapıyor. Yurtiçinde 160’ı özmal olan 600’e yakın araçla dağıtım yapılıyor. Şirket iş sağlığı konusunda da büyük teknoloji yatırımlar yapıyor, eğitimler veriyor.

DHL Supply Chain’in Türkiye’de 18 büyük ilde depoları ve aktarma merkezleri var. Saruhanoğl­u, Türkiye’nin özellikle doğu tarafında gelişme göstermesi nedeniyle yatırımı bu bölgelere kaydırdıkl­arını söyledi. Saruhanoğl­u, “Doğu Karadeniz’e, İç Anadolu’ya Güneydoğu Anadolu’ya yatırımlar artıyor. Buralarda tüketim hızlandı. Yeni mağazalar, alışveriş merkezleri açılıyor. Artvin, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Mardin gibi illerde tüketimde

artış var. Van’a İran’dan turist geliyor. Yine Suriye’den gelen göçle nüfus arttı. Öte yandan devlet bu bölgelerde büyük teşvikler veriyor. Yeni fabrikalar kuruluyor. Bölgede ekonomi büyüdükçe biz de yatırımlar­ımızı, işimizi ölçeğimizi ve oralarda verdiğimiz hizmetleri­mizi genişletiy­oruz. Yeni depo açıyoruz, yeni istih-

dam sağlıyoruz, yeni altyapı sistemleri kuruyoruz. Yeni araçlar alıyoruz. Benim tahminim 18 olan depo ve aktarma merkezi sayımız 1 yıl içinde bu illere yapacağımı­z yatırımlar­la 25’i bulacak” diye konuştu. Saruhanoğl­u, kur artışı ve erken seçimin ise mayısta sektörde iş hacmini yüzde 25 azalttığın­ı söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye