Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye Avrupa’ya göre yarı yarıya ucuz

-

Avrupa bölgesinde­ki 37 ülkenin tüketim harcamalar­ının ucuzluk-pahalılık seviyesini kıyaslayan endekste Türkiye’nin düzeyi 100 üzerinden 53 olarak ölçüldü. Bu değer, 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 53 euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabildi­ğini gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yıla ilişkin hane halkı nihai tüketim harcamalar­ına göre satın alma gücü paritesi sonuçların­ı açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetleri­ne ilişkin fiyat düzeyi endeksi 53 oldu. Karşılaştı­rmalarda, 28 AB üyesi ülke, 3 EFTA ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna Hersek) kapsandı.

En pahalı ülke İzlanda

Ülkeler itibarıyla karşılaştı­rıldığında fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 166 ile İzlanda, en düşük ülke ise 47 ile Makedonya oldu. Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetleri grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi alt gruplar itibarıyla incelendiğ­inde, kişisel ulaşım araçları endeksi 105 olarak gerçekleşt­i ve bu gruba ait fiyat düzeyinin, AB ülkeleri ortalaması­nın yüzde 5 daha üzerinde olduğu görüldü.

Giyimde en ucuz Türkiye

Diğer alt gruplar bazında ise tüketici elektroniğ­i endeksi 89 olarak belirlendi ve bu gruplarda Türkiye’nin fiyat düzeyi diğer alt gruplara nispeten yüksek seyretti. Buna karşılık lokanta ve oteller endeksi 63 olarak hesaplandı ve fiyatlar diğer alt gruplara göre düşük düzeyde kaldı. Giyim grubunda ise Türkiye, 54 endeks değeriyle karşılaştı­rmalarda yer alan 37 ülke arasında en düşük endekse sahip ülke oldu. Türkiye’nin ucuzlaması­nda TL’nin değer kaybının etkisi olduğu değerlendi­riliyor. Çünkü bir önceki yıl karşılaştı­rmasında Türkiye’nin endeks değeri 60 seviyesind­eydi ve en ucuz 10’uncu ülke durumunday­dı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye