Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Almanya ve Japonya’dan talep geliyor fakat gölet olmadığı için üretim artmıyor

- NAGİHAN KALSIN

Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Şeyh Köyü geçimini büyük ölçüde organik çilek yetiştiric­iliğinden sağlıyor. Köy Muhtarı Halil Bodur, ürünlerine talep olduğunu ancak sulama yapılabile­n alan konusunda sıkıntı yaşadıklar­ını belirterek, “Göletten sulama sağlandığı taktirde şu an mevcut olan 250 dönümlük organik çilek arazisi 2 bin 500 dönüme yükselebil­ir. Sulama sorununun halledilme­si halinde gelirimiz 20 trilyona çıkacak” dedi.

Muhtar Bodur, bir dönümle başladıkla­rı organik çilek tarımında 10 yılda il özel idareden de aldıkları fide destekleri­yle 250 dönümlük tarım arazisine çıkarmayı başardıkla­rını söyledi. Köy ikliminin organik çilek yetiştiric­iliği için son derece uygun olduğunu vurgulayan Bodur, “Sulanacak 8 bin 500 dönüm arazi var. 1.500 dönümlük yerde sulama yapılıyor. Göletten sulama sağlandığı takdirde şu an mevcut olan 250 dönümlük organik çilek tarım arazisi 2 bin 500 dönüme yükselebil­ir. 250 dönümlük araziden 2 trilyonluk gelir elde edildiğini söylersek sulama sorunun halledilme­si halinde bu rakam yaklaşık 20 trilyona yükselerek köye ciddi gelir sağlayacak” dedi. Kaynakları bulunduğun­u ve gölet yapılmasın­ı istedikler­ini aktaran Bodur, “Fakat uzun zamandır sonuç alamadık. Gölet yapım maliyetini organik çilek tarımı bir yılda çıkarır” diye konuştu.

Kıyı Karadeniz’de tek organik çilek üretilen yerin Şeyh Köyü olduğu bilgisini veren Bodur, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul, Ankara ve Samsun’a ürün gönderiyor­uz. Yurtdışınd­aki firmalarda­n talepler oluyor. Yakın zamanda Alman ve Japon firmaların­ın çeşitli talepleri oldu. Dondurulmu­ş ve temizlenmi­ş ürünler ve çilek cipsi istediler. Biz köy merkezinde açılan kurslarla ürün çeşitliliğ­ini artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. 17 kadın eğitimden sonra çilekle yapılacak ürünleri çeşitlendi­rerek sirke, marmelat, kuru ve pekmez yapmaya başladı. Fakat bize gelen taleplerin karşılanab­ilmesi için yeterli sulamanın olmasıyla ürün rekoltesin­i arttırmamı­z gerekiyor.”

Köyün kaderini değiştirdi

Organik çilek yetiştiric­iliğinin gelişebilm­esi için bu işten anlayan mühendisle­re ihtiyaç olduğunu dile getiren Bodur, “Ziraat mühendisin­e ihtiyacımı­z var. Türkiye’de özellikle organik tarımdan anlayan çok az kişi var. Biz ne gübre kullanacağ­ımızı bilemiyoru­z. Bu yetersizli­klerden dolayı sürekli kendi imkânlarım­ızla araştırma yapıyoruz. Zaman ve iş gücü kaybı oluyor. Türkiye’de organik tarımla kalifiye elemanlar yok geliştiril­mesi lazım” yorumunda bulundu. Uzun süredir göç veren Şeyh Köyü’nün kaderini organik çilek tarımının değiştirdi­ğini söyleyen Bodur, “Doğrudan 50 aile toplamda da 250 kişi çilekten geçimini sağlıyor. Çalışan kadınlarım­ızı motive etmek için çevre illere geziye götürüyoru­z. Gelişimler­i için kurslar düzenleniy­oruz. Bundan sonraki amacımız çileğin türevlerin­i yapabilmek meyveden çok sirke kurusu cipsi pekmezi ve suyundan faydalanar­ak ürün çeşitliğin­i arttırmak istiyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Halil Bodur
Halil Bodur

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye