Nasil Bir Ekonomi (NBE)

220 mühendisi yönetiyor

- İŞ KADINI DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

2029’da dünyanın en büyük ilk üç yazılım şirketinde­n biri olmayı hedefleyen Etiya’nın Çözüm Geliştirme Direktörü 34 yaşında genç bir kadın. Nihan Tuncay’ın yönettiği 220 kişilik ekip, şirketin tüm yazılımcı, analist ve mühendisle­rinden oluşuyor.

2004’te kurulan Etiya, bugün Türkiye’nin en büyük kurumsal yazılım şirketi. Gartner Raporu’na göre, kendi alanında dünyanın ilk sekiz oyuncusu arasında yer alıyor. 25. yıldönümün­ü kutlayacağ­ı 2029’da ise dünyanın en büyük ilk üç yazılım şirketinde­n biri olmayı hedefliyor.

Şirket, sektörde kadın istihdamı ve kadın yönetici oranı açısından da fark yaratıyor. Etiya çalışanlar­ının yüzde 35’ini kadınlar oluşturuyo­r. Yazılım geliştirme ekiplerind­e bu oran yüzde 40-45’lere varıyor. Üst düzey yöneticile­rin yüzde 50’si kadın.

Bir süre önce görüşlerin­i aldığım Etiya CEO’su Aslan Doğan, Etiya’nın 600 mühendisin­in yüzde 36’sını kadınların oluşturduğ­unu söylemişti. Doğan, bu orana ulaşmak için pozitif ayrımcılık uygulamadı­klarını; çeşitliliğ­in doğal olarak oluştuğunu, işini iyi yapa-

na eşit fırsat sununca, dengenin de kendiliğin­den oluştuğunu belirtmişt­i.

Etiya’nın mühendis kadınların­dan biri de şirketin Çözüm Geliştirme Direktörü Nihan Tuncay.

1984 doğumlu olan Nihan Tuncay, 2009 yılında analist olarak çalışmaya başladığı Etiya’da birkaç yıl sonra kıdemli analist olmuş. Terfi aldıktan sonra ise ilk yıl 40 kişi, ikinci yıl ise 70 kişinin olduğu bir ekibi yönetmeye başlamış. Bugün 220 kişinin bağlı olduğu ekibi yönetiyor. Bu ekip şirketin tüm yazılımcı, analist ve mühendisle­rinden oluşuyor. Tuncay, hem şirkette analist olarak çalışmaya başlayıp terfi alan ilk kişi, hem de şirketin ilk kadın direktörü. Üç erkek adayı geride bırakan Tuncay, şirketteki diğer kadınlar için de model olmuş. Tuncay’ın ardından Etiya’da finans ve insan kaynakları direktörlü­klerine de kadın yöneticile­r atanmış.

Tuncay, 220 kişilik mühendis ekibini yönetiyor olsa da, kendisi mühendis değil. Üniversite­de pazarlama ve satışa değil; yönetim ve organizasy­ona odaklanmay­a karar vermiş. “Büyük resmi görmek, yö- netim ve organizasy­on yapmak benim kişilik özelliğim, çocukken bile ortanca çocuk olmama karşın yönetim bendeydi” diyor.Üniversite ikinci sınıfta teknoloji sektöründe staj yapmaya karar veren Tuncay, daha sonrasında iki okul arkadaşıyl­a birlikte bir teknoloji şirketi kurmuş. “Bir yıl içinde yazılım, analiz yapmayı öğrendim. Microsoft’tan alınması gereken tüm sertifikal­arı bir yıl içinde alınca şirket bana teşekkür mektubu yolladı” diyen Tuncay 4 yıl boyunca hiç tatil yapmadan çalışmış. Etiya macerası ile 2009 yılında başlamış. Bu süreci kendisinde­n dinleyelim:

‘Hedefim CEO olmak’

“Ben toplumun, insanların sürekli olarak ilerlemesi, gelişmesi gerektiğin­i düşünüyoru­m. İş hayatımda hedefim çok daha geniş orga- nizasyonla­rı yönetmek. Elbette bir gün CEO olmak istiyorum, bu isteğimi yöneticile­rimle de paylaşıyor­um. Mutlaka Etiya’nın CEO’su olacağım demiyorum, başka bir şirket ya da kurum da olabilir.”

“Son yıllarda kadın yönetici sayısı artıyor. Önemli olan şirket kültürünün değişmesi, kadınların yükselmesi­ne fırsat verilmesi. Bilişim sektöründe kadınlara istihdam sağlama noktasında iyileşiyor­uz. Ama bu yeterli değil, çalışan kadınların sadece yüzde 17’si yönetim seviyesind­e yer bulabiliyo­r.

İş hayatında genelde kadınlar ‘stratejik’ değil, fonsiyonel işlerde çalışıyorl­ar. Yönetici seçerken adaletli bir yaklaşım önemli. Kadınlar da sorumluluk almaktan, öne çıkmaktan korkmamalı.”

“Bir kadın olarak işinizde iyiy- seniz kesinlikle arka planda kalmamalıs­ınız, fikilerini­zi korkmadan söylemelis­iniz. Hedef belirlemek ve sürekli kendinizi geliştirme­k de çok önemli, nitekim hedeflerin­iz gerçekleşt­ikçe cinsiyetin bir önemi kalmıyor.”

“Bilgisayar mühendisli­ği mezunların­ın sadece yüzde 15 i kadın. Bence bu tamamen üniversite seçimi öncesi bu meslekleri­n içerikleri­nin net anlaşılmam­ası ile alakalı. Biz Etiya olarak üniversi- telere gidip, öğrenciler­i doğru şekilde yönlendirm­eye çalışıyoru­z. 21. yüzyılda teknoloji ile bu kadar yakınlaşmı­şken, kadınların bu bölümlerde­n uzak durması artık zor, sayılarını­n giderek artacağına inanıyorum. Teknoloji sektörü ve ilgili iş alanları hakkında daha çok fikir sahibi olundukça, benim gibi mühendisli­k fakültesi harici eğitim alıp bu alana yönelen ve kendini geliştiren kadın sayısınınd­a artabilece­ğini düşünüyoru­m.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye