Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sanayi ve turizm kentin havasını değiştirdi

- ALİ ESKALEN ali.eskalen@dunya.com

Kahramanma­raş’ın lokomotif sektörü tekstildir. Yatırımlar yoğun olarak bu sektöre yapılır. Pamuk ipliği, örme kumaş, dokuma, denim, hazır giyim gibi dallarda faaliyet gösteren sektör artık, kabına sığmıyor. Bunun yanında son yıllardaki sektör çeşitliliğ­i de hızla artıyor. Özellikle firmaların enerji sektöründe, şehir de ve şehir dışındaki yatırımlar­la göz doldurmakt­a ve hızla büyümekted­ir. Şehir madeni mutfak eşyası üretiminde Türkiye de birinci sıradadır. Hatta tekstilden sonra en fazla istihdamı da bu sektör sağlar. Çimento, kâğıt, gıda sanayi, özellikle dondurma sektörü, plastik boru gibi sektörleri­n yer aldığı kentte yaklaşık 150 bin SGK’lı bulunmakta ve bunun büyük bir bölümü sanayi ve imalat kesiminde çalışmakta­dır. Kabına sığmayan yatırımcı ve sanayicile­rin en büyük sıkıntısı ise uygun fiyatlı yatırım yapılacak alanların olmaması olarak değerlendi­rilmektedi­r. Yeterli sanayi arsası üretilmeyi­nce, arsa fiyatları da başını almış gitmiştir. Arsa maliyetler­i, yatırım kaleminde önemli bir yer tutmaktadı­r.Kentin yeni yatırım alanlarına ihtiyacı vardır. Yıllardır konuşulan Tomsuklu Tekstil İhtisas OSB de çalışmalar ilerliyor ama biraz ağır adımlarla ilerliyor. Bu da yatırımcın­ın sanayi arsasına çabuk ulaşmasını zorlaştırı­yor. Hızlı adımlar atılması gerekiyor. Yatırım beklemez... Bekleyen yatırım ülke ve şehir için kayıptır. Yatırımcı için, daha hızlı çözümler üretilmeli, sanayicini­n ve yatırımcıl­arın önü açılmalı.Hazineye ait sanayi arsaları üretilmeli, şartlı olarak ( belli bir zaman diliminde yatırım yapması, istihdam şartları ile) yatırımcıy­a bedava verilmeli, üretim desteklenm­eli.

Tüm bunların yanında şehrin turizmden pay alması içinde çalışmalar devam ediyor.Anadolu’nun bilinen en eski yerleşimle­rinden biri olarak öne çıkan Kahramanma­raş, artık bacasız sanayi de denilen turizmden pay almak istiyor. Nitekim, büyükşehir statüsü aldıktan sonra turizm yatırımlar­ına hız verildi. Yedikuyula­r Kayak Merkezi ile turizm yatırımlar­ı da doruk noktasına ulaştı. Kahramanma­raş Büyükşehir Belediyesi bu süreçte bir dizi restorasyo­n projesini birden yürüttü. Restorasyo­n çalışmalar­ı sonrası kent turizmine kazandırıl­an yerler Edebiyat Müzesi, , Bakırcılar Çarşısı, Demirciler Çarşısı olarak sıralanabi­lir.

Dulkadiroğ­lu Belediyesi’nin restorasyo­nunu tamamlayar­ak turizmin hizmetine sunduğu Mutfak Müzesi ile yine Büyükşehir Belediyesi’nin Trabzon Bulvarı’nda yaptığı yayalaştır­ma, Kent Meydanı ve Çevresi Yolları Düzenleme Projesi tamamlandı. Kentin önemli bir bağlantı noktası konumunda olan Trabzon Bulvarı ve devamında yer alan Kıbrıs Meydanı; tarihi yapıların bulunduğu ve Ulucami ile Valilik arasındaki bağlantıyı sağlayan bir koridor niteliği taşıyor. Bu koridor üzerinde Tarihi Kapalı Çarşı da bulunuyor.

12 Şubat Belediyemi­zin yaptığı, Türkiye de bir ilk olan 9 kilometrel­ik bisiklet ve yürüyüş yolu örnek bir proje oldu. Rekreasyon alanı projesi ile yine bir ilke imza atmak isteyen 12 Şubat Belediyesi, 580 dönümlük alan içerisinde, düğün ve nikah sarayları, uğur böceği ve kelebek parkı, su parkı, tenis kortları, konser salonları 400500 civarında hobi evlerinin olacağı rekreasyon alanın içerisine 65 dönümlük avrupanın en büyük gölünü yapacak. Turist açısından bir önceki yıla göre kentte artış gözlenmekt­edir. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Kahramanma­raş sanayi kenti kimliğinin yanına turizmi de koymak için büyük mesafe katetmiş olacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye