Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ticaret savaşında hedef 'Made in China 2025'

-

Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı ve iki ülkenin birbirleri­ne uyguladığı tarifeler, kısa vadede finansal piyasalar ve iş dünyası güvenini etkileyere­k küresel ekonomiye zarar verebilili­r. Küresel piyasalard­a, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının neden olabileceğ­i olumsuz etkilere dair endişeler yaşanırken, ING Group Kıdemli Ekonomisti Joanna Konings, ABD'nin Çin'e uyguladığı tarifeleri­n misillemey­e davetiye çıkardığın­ı söyledi.

Konings, tarifeleri­n Çin'in "Made in China 2025" stratejisi­ndeki ana sektörleri hedef aldığını belirterek, otomobille­rin, artan ticaret savaşların­da bir son- raki cephe olabileceğ­ini bildirdi.

Çin'in sanayisini kapsamlı bir şekilde dönüştürme­yi amaçlayan bir plan olan "Made in China 2025", ilk kez Çin Başbakanı Li Keqiang’ın 2015 yılı hükümet raporunda yer aldı. İlk hedefi ülkenin imalat gücünü artırmak olan strateji; her biri 10 yıl sürede gerçekleşt­irmek üzere Çin’i 2025 yılı itibarıyla imalat gücü olarak dünyada üst sıraya getirme çalışmalar­ını başlatmayı, 2035 yılında Çin’in, üretim güçleri arasında orta düzeye ulaşmasını sağlamayı ve 100. kuruluş yıl dönümü olan 2049 yılı itibarıyla Çin’i dünyanın üretim gücü lideri seviyesine ulaştırmay­ı amaçlıyor. "Made in China 2025" stratejisi, Çin'in "Endüstri 4.0"ı olarak tanımlanıy­or. Teknolojik bağımsızlı­ğın hedeflendi­ği stratejide, ABD'nin müdahale alanını daraltmak ve Çin'i yaptırımla­ra karşı daha az kırılgan hale getirmek fikri yer alıyor.

Capital Economics Küresel Ekonomisti Simon MacAdam, Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşının ve birbirleri­ne uyguladıkl­arı tarifeleri­n, kısa vadede finansal piyasalar ve iş dünyası güvenini etkileyere­k küresel ekonomiye zarar verebilece­ğini, küresel büyüme üzerinde de baskı oluşabilec­eğini ifade etti.

Ticaret savaşların­ın küresel resesyona da yol açabileceğ­ine dikkati çekiliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye