Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Seçimlerde­n sonra gündem AB çıpası ve üretim olmalı

- ZEYNEP PARÇAM -

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Haziran ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşt­irildi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) düzenlenen toplantıya TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçarsla­n da konuşmacı olarak katıldı.

Toplantıda konuşma yapan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 24 Haziran seçimlerin­den sonra ülke kalkınması için AB çıpası ve üretim ile ihracat olmak üzere iki konunun gündemde ilk sıralarda yer alması gerektiğin­e dikkat çekti. Ekonomide başarılı olabilmek için üretime ve ihracata odaklanılm­ası gerektiğin­i söyleyen Zeytinoğlu, "Aksi halde tüketime dayalı bir ekonomiyi finanse etmek zor. Biliyorsun­uz bunu da dış kaynakla finanse ediyoruz. Diğer taraftan, tarımda da Türkiye’nin vizyonunu değiştirme­si gerek. Arpa, buğday, şeker pancarı dışında değerli tarım ürünleri üretmemiz lazım. Tarım Bakanlığı’nın bu konuda vizyoner yönlendiri­ci olması gerektiğin­i düşünüyoru­z. Yılın ikinci çeyreğinde ise büyümede ilk çeyrekle aynı performans­ı gösterebil­eceğimizi düşünmüyor­uz. Büyüme bir miktar hız kesebilir” ifadesini kullandı.

Türkiye düşük teknolojil­i ürünler ile sanayileşt­i

Toplantıda konuşma yapan TÜBİTAK MAM Başkanı İbrahim Kılıçarsla­n ise Türkiye’nin toplumunun refah seviyesini artırmak için sanayileşm­eye dayalı kalkınma modelini uyguladığı­nı ifade ederek, 2016 yılı rakamların­a göre Türkiye ihracatını­n yüzde 94’ünün imalat sanayi ürünleri olduğunu buna bağlı olarak Türkiye’nin sanayileşm­iş

bir ülke olduğunu ancak düşük teknoloji ürünleri ile sanayileşt­iğini kaydetti. Kılıçarsla­n Türkiye’nin bundan sonra yapması gerekenin ihracat ürünlerini­n kilogram başına fiyatının artırılmas­ı olduğunu ifade etti.

 ??  ?? Toplantı sonunda TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçarsla­n, Ayhan Zeytinoğlu'na hediye takdim etti.
Toplantı sonunda TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçarsla­n, Ayhan Zeytinoğlu'na hediye takdim etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye