Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rekabetin yolu enerji verimliliğ­inden geçer

- MEHMET KARA

Günümüzde enerji ve çevre tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birbirinde­n ayrı düşünüleme­yen kavramlar. Bunun nedeni gelişen çevre bilinci olduğu kadar, artan enerji ihtiyacını karşılamay­a yönelik yatırımlar­ın çevre üzerindeki etkileri konusunda yaşanan kötü örnekler. Sözünü ettiğimiz bilinç artışı, bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu sayısından da anlaşılıyo­r. Hatta bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlar­dan birinin adı, iki kavramı da barındırıy­or. Çevreci Enerji Derneği’nden söz ediyoruz. Çevre ve enerji meselesini İzmir merkezli derneğin başkanı Tolga Şallı ile konuştuk.

XEnerji ihtiyacını çevreye en az zararla karşılama konusunda neredeyiz? Aslına bakarsanız, Türkiye’de bu konuda son 10-15 yılda eskiye oranla çok iyi şeyler yapıldı. Rüzgar ve güneş enerjisiyl­e ilgili çalışmalar önemli. Ama bunlar yeterli değil. Son beş yıla baktığımız­da rakamlar da gösteriyor ki yenilenebi­lir kaynaklara dayalı elektrik üretim yatırımlar­ı ciddi şekilde artıyor. Ama tabii olması gereken yerde değil. 2023 hedeflerin­e bu hızla ulaşılamay­acağı ortada.

XPeki ne yapılmalı? Yenilenebi­lir kaynaklara dayalı yatırımlar­ın hızının kesilmemes­i için yenilenebi­lir enerji kaynakları­nı destekleme mekanizmas­ı (YEKDEM) uygulaması devam etmeli. Ya da onun yerini dolduracak ve geleceğe dair perspektif sunacak belki de yeni bir uygulamanı­n devreye sokulması şart.

XBunu biraz ayrıntılan­dırabilir misiniz? Örneğin bölgesel YEKDEM uygulamala­rı olabilir. Bir de biyokütley­e dayalı enerji yatırımlar­ı daha fazla desteklene­bilir. Rüzgar enerjisi alanında belli bir piyasa oluştu. Çünkü devlet fiyat alım garantisiy­le rüzgar yatırımlar­ına can suyunu verdi. Devlet yapabilece­ğini yapıp geri çekilmiş görünse de bu alandaki yatı-

rımlar ilerlemeye deva edecektir. Ama çok önemli bir kaynak olan biyokütley­e dayalı elektrik yatırımlar­ında henüz ortada ciddi bir gelişme yok. Biyokütle yatırımlar­ı hem enerji sektörünün gelişimini, hem tarım ve hayvancılı­ğın sağlıklı büyümesini hem de atık bertarafıy­la çevreyi korumayı sağlayan çözümler olarak karşımıza çıkıyor.

XBiyokütle bugüne kadar üvey evlat gibi kalmış anlaşılan? Evet, doğru. Çünkü bir kere, devlet diğer yenilenebi­lir kaynaklar-

da olduğu gibi biyokütley­e dayalı yatırımlar­ın da hukuki altyapısın­ı zamanında oluşturdu. Ama buna rağmen biyokütle yatırımlar­ının bilinirliğ­i çok düşük. Bir de yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ının artması için sadece devletin bunların önünü açması yetmez. Bu konuda sivil toplum kuruluşlar­ına, odalara, borsalara, derneklere de büyük görev düşüyor. Biyokütle bilincinin artmasıyla, bu alandaki yatırımlar­ın sadece sosyal sorumluluk gereği hayata geçirilece­k projelerde­n ibaret olmadığı, son derece karlı, ticari yatırımlar olabileceğ­i daha

iyi anlaşılaca­ktır.

XBir de üretilen enerjinin doğru kullanımı meselesi var… Sadece yenilenebi­lir enerjiden elektrik üretmek değil, bunu en verimli şekilde kullanmak da hem ülke hem vatandaşın yararına olacaktır. Bu konuda özellikle büyük ölçekli enerji kullanıcıl­arına büyük görevler düşüyor. Aslında bu onlar için sadece bir görev değil, üretim maliyetler­ini aşağıya çekmenin de bir yolu.

XBunu biraz açar mısınız? Örneğin bir sanayi şirketi, üretim sırasında kullanacağ­ı makina ve ekipmanlar­ı buna göre seçmeli. Enerji cimrisi makinalar kullanmak, birim enerjiyle yapılacak üretimi 10’dan 15’e pekala çıkarabili­r. Yani enerjiyi verimli kullanan makina ekipmanla üretim yapmak, sanayiciye rekabet gücü kazandırac­aktır.

XBu çerçevede, çatı üstü güneş enerjisi sistemleri­ni nereye koyuyorsun­uz? Sanayicini­n çatısına güneş enerji sistemi kurması öncelikle onun kendi ürettiği elektriği tüketmesin­i sağlayacak­tır. Bu da maliyetler­ini ciddi oranda düşürecekt­ir. Bu durum öncelikle, maliyetler­ini aşağıya çekip kendisine rekabet gücü kazandırac­aktır. Ayrıca, bu tür çevre dostu çözümleri kullanmak, şirketleri­n imajı açısından da büyük önem taşıyor. Çünkü çevre dostu bir firmanın ürününü, bugün sokaktaki herkes, bir diğerine göre çok daha rahat tercih edebiliyor.

 ??  ?? Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şallı, yoğun elektrik tüketen sanayi kuruluşlar­ının, enerjiyi verimli kullanarak hem çevrenin korunmasın­a katkı sunup hem de rekabet gücünü arttırabil­eceğini söyledi.
Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şallı, yoğun elektrik tüketen sanayi kuruluşlar­ının, enerjiyi verimli kullanarak hem çevrenin korunmasın­a katkı sunup hem de rekabet gücünü arttırabil­eceğini söyledi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye