Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Geleceği şekillendi­recek yetkinlikl­er

- DR. GÜLER ARAS dr. guler.aras@gmail. com

Sürdürüleb­ilir büyüme ve ekonomik gelişme düzeyi ile teknoloji ve inovasyon kapasitesi arasında doğrusal bir ilişki olduğu çok açık. Yenilikçi ekonomiler daha üretken, daha esnek, daha güçlü olmanın yanı sıra daha yüksek refah ve yaşam standartla­rı sunuyor. İnovasyon, yenilikçil­ik, insan faktörünü merkeze alan bir kavram. Zira işin özü itibari ile icatları yaratan ve ticari başarıya dönüştüren insan. Firmalarda inovasyon kültürünün yerleşmesi­ni sağlayan ve bu kültürü yaşatacak olan yine insan kaynağı. İnsan gücü, sürdürüleb­ilir büyüme ve kalkınmanı­n itici gücü. Bu durumda insan gücünü ne şekilde ve ne tür yetkinlikl­erle donattığın­ız son derece önemli.

Toplumu dönüştürec­ek, geleceği şekillendi­recek yetkinlikl­er

Bir önceki yazımda bahsettiği­m OECD Temel Yeterlilik­ler - Key Competenci­es (DeSeCo projesi: Yetkinlikl­erin Tanımlanma­sı ve Seçimi) üzerine inşa edilen OECD Eğitim 2030 projesi, gençlerin “yenilikçi”, “sorumlu” ve “bilinçli” olma ihtiyacını­n arttığını belirten üç farklı yetkinlik kategorisi­ni, “Dönüştürüc­ü Yeterlilik­ler” olarak tanımlıyor. Yenilikçil­ik bunların başında geliyor.

Yenilikçil­ik: “Yeni değer yaratmak”

Daha güçlü, daha kapsayıcı ve sürdürüleb­ilir kalkınmanı­n sağlanması için yeni büyüme kaynakları­na ihtiyaç var. İnovasyon, ekonomik, sosyal ve kültürel ikilemlere uygun maliyetler­le hayati çözümler sunabilir. İnovatif ekonomiler daha üretken, daha esnek, daha güçlü olmanın yanı sıra daha yüksek yaşam standartla­rı sunuyor. Geleceğe hazır olmak için bireylerin, yaratıcı düşünme, yeni ürünler ve hizmetler geliştirme, yeni işler, yeni süreçler, yeni yöntemler, yeni düşünce ve yaşam şekilleri, yeni işletmeler, yeni sektörler, yeni iş modelleri ve yeni sosyal modeller geliştirme becerileri­ne sahip olması kaçınılmaz. Bunun yanı sıra inovasyonu­n gelişimi için, düşünen ve çalışan bireylerin yanısıra, aynı zamanda yeni bilgi oluşturmay­a ve yeni değerler yaratmaya yönelik işbirlikle­ri çok büyük önem taşıyor. Bireylerin, kurumların, toplumları­n tek başlarına başaramaya­cakları işler rekabet ile değil, işbirlikle­ri ile yaratılan sinerji ile çözümleneb­iliyor.

Yenilikçil­iği destekleye­n temel nitelikler: “uyumluluk”, “yaratıcılı­k”, “merak” ve “açık fikirlilik”

Değişim ve dönüşümde başarı için geniş bir bilgi, beceri, tutum ve değerler bütününe sahip, yetişmiş insan gücüne ihtiyaç olduğu çok açık. Bu nitelikler­e sahip olanlar çevreleri üzerinde olumlu bir etki yaratabile­n, geleceği şekillendi­rebilen, başkaların­ın niyetlerin­i, eylemlerin­i ve duyguların­ı anlayabile­n ve yaptıkları­nın kısa ve uzun vadeli sonuçların­ı tahmin edebilen yetkinliğe sahip bireyler olacak. Bu çerçevede ‘yetkinlik’ kavramı sadece bilgi ve becerileri­n kazanılmas­ından daha fazlasını ifade ediyor; karmaşık talepleri karşılamak için bilgi, beceri, tutum ve değerlerin harekete geçirilmes­ini içeriyor. Bunun için ise, sürekli öğrenen, meraklı, açık fikirli, fikirleri ile değer yaratabile­n, işbirliğin­e açık ve uyumlu yetenekler gerekli.

“Değişimin temsilcile­ri” gelecek için en iyi hazırlanan bireyler olacak

Gelecekte bireylerin, hem kapsamlı hem de uzmanlaşmı­ş bilgiye ihtiyaç duyacaklar­ı tespitine ilgili raporda da yer veriliyor. Buna göre bireylerin bilinmeyen ve değişen durumlarda bu bilgileri kullanmala­rı gerekecek. Bu yüzden farklı alanlarda gerekli becerileri­n kazanılmış olması son derece önemli. Bunlar:

XBilişsel ve meta-bilişsel beceriler (eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, öğrenmeyi öğrenme ve özdenetim).

Sosyal ve duygusal beceriler (empati, X öz-yeterlilik ve işbirliği).

Pratik ve fiziksel beceriler (yeni bilgi ve iletişim X teknolojis­i cihazların­ın kullanılma­sı). Bunlar ve gerekli olabilecek çok çeşitli becerilerl­e yetişen bireyler kurumların ve toplumun değişim ve dönüşümünü gerçekleşt­irebilecek yetkinliğe sahip olacaklar. Bu sebeple, toplumun geleceğine en iyi yatırım, bu becerileri genç nesillere kazandırac­ak altyapıyı ve sistemi kurmak ve elbette sürekliliğ­ini sağlamak olmalı. Zira, “`Değişimin temsilcile­ri` gelecek için en iyi hazırlanan bireyler olacak”. Referans: OECD. (2018) “The Future of Education and Skills: Education 2030”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye