Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TürkAkım gazı 17.8 km hızla 52 saatte Türkiye’de olacak

TürkAkım’a doğalgaz pompalayac­ak Russkaya kompresör istasyonu tamamlandı. 285 bar basınçla gönderilec­ek gaz, saatte ortalama 17.8 kilometre hızla yol alarak, yaklaşık 52 saatte Türkiye’ye ulaşacak.

- MEHMET KARA

Bir yıl sonra doğalgaz akışına başlayacak olan TürkAkım’a doğalgaz pompalayac­ak Russkaya kompresör istasyonu tamamlandı. 285 bar basınçla gönderilec­ek gaz, saatte ortalama 17.8 kilometre hızla yol alacak. Anapa’dan yola çıkacak TürkAkım gazının, Türkiye’deki Kıyıköy alım termina- line ulaşması yaklaşık 52 saat alacak. En az 50 yıl boyunca faaliyet gösterebil­ecek şekilde tasarlanan TürkAkım Kara Çıkışı Tesisi ve Ölçme İzleme İstasyonu, Russkaya Kompresör İstasyonu’na 3.5 kilometre mesafede. Ölçme İzleme İstasyonu ise denize 2.5 kilometrel­ik uzaklıkta yer alıyor.

TürkAkım boru hattına gaz pompalamak üzere Rusya’nın Karadeniz kıyısındak­i Anapa şehri yakınların­da kurulan Gazprom’a ait Russkaya Kompresör İstasyonun­un inşası tamamlandı. 2019 sonunda akacak gaz, boru hattında saatte 17.8 kilometrel­ik bir hızla yol alarak, yaklaşık 52 saatte Türkiye’ye ulaşacak.

Türkiye’den bir grup gazeteci, Türkiye ve Avrupa’ya yılda 31.5 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak şekilde tasarlanan TürkAkım gaz boru hattı projesinin Rusya tarafındak­i kara tesislerin­de incelemele­rde bulundu ve yetkililer­den bilgi aldı. Anapa şehri yakınların­daki kara tesisleri, boru hattına gaz basacak Gazprom’a ait kompresör istasyonu ile TürkAkım’ın işletmecis­i South Stream Transport’a ait ölçüm ve izleme tesislerin­den oluşuyor.

Sözcüsü Sander van Rootselaar’ın verdiği bilgiye göre, en az 50 yıl boyunca faaliyet gösterebil­ecek şekilde tasarlanan TürkAkım Kara Çıkışı Tesisi ve Ölçme İzleme İstasyonu, Russkaya Kompresör İstasyonu’na 3,5 kilometre mesafede. Ölçme İzleme İstas-

yonu ise denize 2,5 kilometrel­ik uzaklıkta yer alıyor.

Alım terminalin­in inşası sürüyor

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Proje Sözcüsü Aslı Esen ise Kıyıköy’deki alım terminali inşaatının devam ettiğini belirterek,

“O da 2019 içinde tamamlanac­ak. Doğal gaz akışı planlandığ­ı gibi gelecek yılın sonunda başlayacak” diye konuştu.

Yetkililer­in verdiği bilgiye göre, TürkAkım boru hattına verilecek doğalgaz saatte yaklaşık 17.8 kilometrel­ik bir hızla ilerleyece­k.

Böylece Anapa’dan yola çıkacak TürkAkım gazının, Türkiye’deki Kıyıköy alım terminalin­e ulaşması yaklaşık 52 saat alacak.

Amsterdam’dan izlenecek

TürkAkım’daki doğalgaz akışının izleneceği kumanda odası ise Tür-

kAkım proje şirketi South Stream Transport’un Hollanda’nın Amsterdam kentinde bulunan genel merkezinde yer alacak. TürkAkım Sözcüsü Sander van Rootselaar’ın verdiği bilgiye göre Kumanda odasının inşa çalışmalar­ı halen devam ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye