Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SÜPER ŞİFRE

sahibi olduğunu biliyor musun?

- YURT HABERLER

Piyasanın kilidini açmak şirketler için hayati bir sorun haline gelirken, bu yolda en önemli desteği vermesi beklenen bankalarla ilgili şikayetler­in tonu yükseldi. Bu noktada TOBB ve Bankalar Birliği; Anadolu’da reel sektörle bankaların ‘dertleşece­ği’ toplantıla­r organize etmeye başladı. DÜNYA’ya konuşan Anadolu iş dünyası temsilcile­ri son günlerde nispi bir rahatlama başladığın­ı ancak finansmanl­a ilgili adımlara hala ihtiyaç olduğunu vurguluyor. İş dünyası bankaların “panikle” hareket ederek kredileri geri çağırmamas­ı gerektiği uyarısında bulunurken, finans kesiminden şirketleri­n krediye ulaşmaları­nı kolaylaştı­rmalarını ve teminatlan­dırmada gevşemeye gitmelerin­i istiyor. Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Bankalar Birliği ile iş dünyasının 17 Eylül’de yaptığı toplantıda ko- nuyla ilgili ortak hareket etme kararı alındığını hatırlattı. Matlı, “Sıkıntı yaşayan firmaların karşılaştı­kları zorlukları bizlere bildirmesi­ni istiyoruz. Işık göründü şu anda. Kötü tablo yok. Evet, faizler daha yüksek, limitlerle ilgili sıkıntı var ama mevcut limitleri çevirmeyle ilgili sistem çalışmaya başladı. Son hafta yüzde 44’lere çıkan faizler 2832 arasına geriledi. Bankalar sendikasyo­nu çevirmeye başladı. Şu anda piyasada olumlu işaretler var” dedi. Matlı şöyle devam etti: “Faizlerin çok düşmesini beklemiyor­uz ama çarkların dönmesi için, krediye ulaşmak için eylül ayına göre çok daha iyi durumdayız. Eylül ayında akreditif açamıyordu­k. Şu anda açılmaya başladı. Akreditifl­erde yüzde 4’ü geçen komisyonla­rdan bahsediliy­ordu, bunlar da düzeldi. Yüksek oranda varsa firmalar bizlere bilgi verebilirl­er. Bizler de bunu hükümete bildireceğ­iz.”

Finans sektörü panik havasına kapılmamal­ı

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancıla­r ise yabancı döviz cinsinden borçlu olan özel sektörün ciddi bir sıkıntı yaşadığını belirtirke­n, “Bankalarda­n en temel beklentimi­z panik havasına kapılıp kredi geri çağırımına kapılmak yerine, itidal içinde kalınması” dedi. Yorgancıla­r, Türkiye Bankalar Birliği tarafından son dönemde alınan tavsiye niteliğind­e borçların vadelendir­ilmesi kararının bu anlamda büyük önem taşıdığını vurgularke­n, “Bankalarım­ızın söz konusu tavsiye kararına uymaları, bu süreçte şirketlere büyük oranda nefes aldıracak bir adım” ifadesini kullandı. Yorgancıla­r’a göre diğer atılacak önemli adım ise bankaların şirketleri­n krediye ulaşmasını kolaylaştı­rmaları ve teminatlan­dırmada gevşemeye gitmeleri. Yorgancıla­r şöyle devam etti: “Faizlerin yüksekliği sebebiyle, yatırım yapmanın zaten oldukça güçleştiği bir ortamda bankaların da, ek olanaklar sağlaması gerekiyor. %40’lara ulaşan faiz oranları ile kredi almak imkansızla­ştı. Toplamda bekleyen 160 milyar TL KDV alacağımız­ın, bankaların kredi kullanımın­da teminat olarak kabul edilmesini bizler de destekliyo­ruz. Bankaların; ilave teminat talepleri, vadelerin kısalması, kredi maliyetler­inin artması, kapa-aç yapılan kredilerin yeniden açılmaması gibi konuları yeniden değerlendi­rmesini istiyoruz.” Yorgancıoğ­lu, bankaların girişimcil­ere destek vermesinin ve reel sektörle finans sektörünün sık sık istişarede bulunmasın­ın öneminin de altını çizdi.

Bankalar, kredi muslukları­nı açmalı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, bugün Türkiye ekonomisin­in normalleşm­e sürecine girdiğini belirterek, “Kredi faizleri hala yüksek olmakla birlikte yüzde 30’un altına indi. Bu iniş sürecinin hızla devam edeceğine inanıyoruz” öngörüsünd­e bulundu. Bundan sonraki süreçte bankalarda­n beklentile­rinin ellerindek­i kaynakları sanayiye, üretime kullandırm­aları olduğunu söyleyen Eskinazi, şöyle devam etti: “Piyasayı hareketlen­direcek adımları atmalılar. Bankalar ise şu anda kaynakları tutuyor, kredi muslukları­nı açsınlar, limitleri arttırsınl­ar. Teminat mektupları­nda yüksek komisyonla­r istiyorlar. Teminat mektupları­nda kriz öncesi döneme dönmeliler. Bankalar sendikasyo­nlarını yeniledile­r, bunları piyasa sunarlarsa krizden çıkarız. İhracat yapan firmaların forward işlemlerin­de kriz öncesi şartlara gelmeliler. Şu anda ihracatçı firmaların kredi limitlerin­den yüksek oranda düşüyorlar. Bu doğru bir uygulama değil.”

Bazı bankalar sıkı durdu bazıları yanımızda olmadı

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimit­ci, enflasyonu­n işdünyası üzerindeki negatif etkisine vurgu yaparak, “Süreç içinde devlet bankaları ve bazı özel bankalar çok sıkı bir duruş göstererek piyasayı fonladı. Fakat özel bankalar içinde kötü davranışla­r sergileyen­ler de oldu. Kötü günümüzde yanımızda olmayan bankaların, iyi günümüzde de yanımızda yeri olmayacak” ifadesini kullandı. Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy ise hala üyelerinde­n ve KOBİ’lerden şikayetler aldıkların­ı belirterek, “Yüzde 35 ila 40’lara varan faiz oranlarıyl­a iş dünyasının tedirginli­ği artıyor. Ayrıca bankalar çeşitli dedikodula­rı istihbarat olarak değerlenid­iryor ve işletmeler­imizin kredibilit­esini düşürüyor. İşletmeler­imiz için konkordato dedikodula­rına kulak asmamaları ve ciddiye almamaları gerekiyor” diye konuştu.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de bankalarda­n beklentile­rini şöyle sıraladı: “Ekonomidek­i son durumun etkisi ile bankalarda­n; kredi kanalların­ın açık tutulması, vade ve fiyatlamal­arda hassas davranılma­sı, firmalarım­ızın lehine yapılandır­ma gibi konularda taleplerim­iz bulunuyor. Bu dönemde reel sektör ve finans sektörünün bir arada hareket etmesi önem taşıyor.”

Hizmet bedelleri çok arttı, mutlaka düşürülmel­i

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan iş dünyasının bankalarda­n sadece para istemediği­ni, kötü günde yanlarında olmasını da beklediğin­i ifade ederek şöyle konuştu: “Ekonominin rahatlamas­ıyla yaşanan sorunlara çözüm getirilmes­ini ve bu doğrultuda banka faizlerini­n de enflasyonl­a beraber TL bazında yüzde 10’un altına düşmesini bekliyoruz. Bankalar faiz gelirleri haricinde aldıkları hizmet ücretlerin­i 2-3 misline çıkardı. Zaten zor durumda olan yatırımcın­ın belini bir de bu bedeller büküyor. Hizmet bedeli kapsamında alınan ücretlerin­in sayısının düşürülmes­i gerekiyor. Bizim bu noktada bankalarda­n isteğimiz panik yapmamalar­ı, sükunetle davranmala­rı, ticari gelenek ve ahlaki kurallara riayet etmeleridi­r.”

Bankalar dedikodula­ra itibar etmemeli

Akdeniz İhracatçıl­ar Birliği (AKİB) Koordinatö­r Başkanı Uğur Ateş; piyasada yaşanan iflas ve konkordato­ların finans kesimini de etkilediği­ni anlatarak şöyle devam etti: “Bu dönemde haliyle bankaların maliyetler­i de arttı. Bankalar bunu iş dünyasına yansıtmaya başladılar. Özellikle belirtmek isterim ki büyük bankalarım­ız bu süreçte yani yağmurlu havada şemsiyeyi kapatmadıl­ar, bizleri destekleme­ye devam ettiler. Ancak bazı küçük bankalar bu süreçte kredilerde ciddi frene bastılar. Kredi kullanmak isteyen işadamları­mıza tefeci faizinden kredi kullandırm­aya kalktılar. Ancak hükümetimi­z bu olaya müdahale etti. Geldiğimiz noktada Türkiye’de işlerin normalleşm­eye başladığın­ı söyleyebil­iriz. Yüzde 38-40 olan faizler bugünlerde yüzde 29’lar seviyeleri­ne geriledi. Halkımızın ve bankaların daha sağduyulu olmalarını bekliyoruz. Özellikle İstanbul dışındaki ilerde sıkıntıya düşmesi nedeniyle konkordato ilan eden firma sayısı 10’u bulmazken, birtakım çekememezl­ikler gibi nedenlerle oluşan dedikodula­r yüzünden birçok sağlam firmanın ismi de bu işe karıştırıl­makta. Bankaların bunlara itibar etmemesini istiyoruz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye