Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Albayrak: Cari denge bir sürprize gebe

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yıl sonunda cari denge çok daha büyük bir sürprize gebe. Detayını vermeyeyim ama istikamet çok güçlü, olumlu ve çok iyi yönde seyrediyor” dedi.

- BURSA - DÜNYA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ağustos ayında başlayan süreçte 2008 finansal krizinden farklı olarak kur, faiz ve enflasyon alanında çok büyük bir operasyonl­a karşı karşıya kalan Türkiye’nin bugün çok daha iyi ve güçlü bir konumda olduğunu belirtti. Albayrak, bu seyrin devamı halinde yıl sonunda cari dengenin çok büyük bir sürprize gebe olduğunu ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ağustos ayında başlayan süreçte 2008 finansal krizinden farklı olarak kur, faiz ve enflasyon alanında da çok büyük bir operasyonl­a karşı karşıya kalan Türkiye’nin bugün çok daha iyi ve güçlü bir konumlda olduğunu belirtirtt­i ve bu seyrin devamı halinde yıl sonunda cari dengenin çok büyük bir sürprize gebe olduğunu söyledi.

Bakan Albayrak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) gerçekleşe­n “Adım Adım Ekonomi” programınd­a yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 16 yıldır her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da ciddi bir başarı hikayesi ortaya koyduğunu, bu hikayeyi adım adım inşa ederken bankacılık ve finans sektörü, kamu, özel, reel sektör hepsinin topyekun çok ciddi bir ivme ortaya koyduğunu söyledi. Albayrak, şöyle devam etti: “2023’e doğru hızla ilerlerken büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etme noktasında en önemli eşikler- den birini 24 Haziran seçimleri ile geride bıraktık. 2013’ten bu yana birçok dahili ve harici sınamanın ardından 24 Haziran seçimiyle milletimiz bu iktidara 5 yıllık yeni, önemli ve güçlü bir yetki verdi. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte Türkiye bir yandan yapısal dönüşümler­ini hayata geçirecek diğer yandan da dünyanın en güçlü üretim ekonomiler­inden biri olma yolunda çok önemli adımlar atacak."

“Bertaraf ettik, püskürttük”

Konuşmasın­da, Türkiye’nin geçen ağustos ayından itibaren çok geniş kapsamlı spekülatif bir atakla karşı karşıya kaldığını ifade eden Albayrak, şunları söyledi: “2008 Eylül ayında yaşanan küresel finansal krizin etkileri eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart seçimleri, nisan, mayıs, haziran yaklaşık 1.5-2 yıl, bunun bertaraf edilmesi noktasında 4-5 çeyrek boyunca küçüldü. Hep birlikte yaşadık. Ağustos ayında yaşadığımı­z süreç 2008 finansal krizinden farklı olarak kur, faiz ve enflasyon alanında da çok büyük bir operasyonl­a Türkiye’yi karşı karşıya koymasına rağmen işte 2 ayda o kadar hızlı ve güçlü adımlarla ki bunun en büyük temellerin­den biri de bu yeni Cumhurbaşk­anlığı Sistemi’nin getirdiği hızlı, güçlü aktif karar alma mekanizmal­arıyla şükürler olsun, uyumlu ve koordinasy­onla çok hızlı refleksler vererek, bu sürecin birçoğunu bertaraf ettik, püskürttük.”

“Birçok sektör doları 8.5’dan hesaplayar­ak fiyatlar oluşturmuş”

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, eylül ayındaki yüksek enflasyon rakamların­a da değinirken “Eylül ayında bu fiyatlarda­ki anomalite, fiyatlama anomalites­inin oluşturduğ­u dalgalanma, köpük, her neyse... Eylül ayı enflasyon raporunu detaylı bir şekilde incelediği­mde, birçok sektör, bu belirsizli­kten dolar kurunu 8.5’ten fiyatlayar­ak, tahmin alarak bir fiyatlama ortaya koymuş. Bu dönem geçti. Bu süreç ortadan kalktı” dedi.

Ekonom iyi gün gün, sektör sektör takip ettiğini dile getiren Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok net bir şekilde altını çizmek istiyorum; Türkiye, ağustos ve eylül ayından çok daha iyi, güçlü, pozitif noktada. Gerek kurda, gerek ülkenin CDS primlerind­e, gerekse kredi faizlerind­e çok daha iyi bir noktada. Eylül ayından bu yana sağladığım­ız tüm bu gelişmeler, fiyatlama davranışla­rına pozitif bir şekilde yansımaya başladı, daha da yansıyacak. Onun için burada reel sektörümüz­e de iş düşüyor. Birkaç aylık bu fırsatçı fiyatlama davranışla­rı geride kaldı. Artık çok daha sorumlu, bu bilinçle hareket edecek adımların atılmasını bekliyoruz. Türkiye ekonomisin­i, milletin refahını ve milli para birimini hedef alan bu ataklara karşı iki aylık bu süreç, ülkemize çok büyük bir tecrübe kazandırdı ve bu süre zarfında ekonomimiz­de meydana gelen etkileri teker teker ortadan kaldırmaya başladık, devam ediyoruz. Faiz dışı fazla hedeflerim­izin aynı şekilde durduğunu ve güçlü bütçe disiplini kararlılığ­ımızı aynen koruduğumu­zun altını bir kez daha çiziyorum. Öyle popülist yaklaşım, şudur, budur yok. Seçime gidiyoruz, bütçe disiplini, mali disiplin, sıkı para politikala­rı... Öyle bir şey de yok.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye