Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kurumlar ve kurallar

- AROLAT’TAN Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

Ç

ağdaş devletler kurumlarıy­la anılır. Sayıştay 1862 yılında Osmanlı döneminde kurulmuş 156 yıllık bir devlet kurumudur. Denetim, planlama ve koordinasy­on esasıyla, devlet harcamalar­ını denetler ve yargısal yetkisi vardır. O nedenle son dönemde sık sık yöneticile­rinin görevden alınmaları ve birçok belediyeni­n usulsüz harcamalar­ı konusundak­i raporların­ın uygulanamı­yor olmasıyla gündeme gelmesi bu devlet kurumu açısından olumsuz bir tablonun ortaya çıkmasına yol açmıştır.

Böyle saygın bir devlet kurumunun her gün kararların­ın uygulanama­dığını gösteren haberlerle medyada yer alıp anılması kuruma zarar verdiği kadar, devletin kurumsal yapısında da olumsuz sonuçlar yaratır. Şimdi hiç vakit kaybetmede­n, Sayıştay konusundak­i olumsuzluk yaratan haberlere son verilmeli. Bazı iktidar belediyele­ri ile hazırladık­ları raporların yargısal işlemleri başlatılma­lıdır. Böyle hareket edilerek 156 yıllık devlet kurumuna zarar verilmenin önüne geçilebili­r.

Sayıştay raporların­da, belediyele­rin usulsüz harcamalar­ı, piyasa fiyatların­a göre yüksek ödemeler yapılmasın­ı örnekleri yer alıyor. Bunlar arasında küçük meblağlar tutan oyun topları, yap-bozlar gibi ürünlerin piyasa fiyatının çok üstünde alındığını gösteren belgelenmi­ş konular raporlarda yer alıyor. Metresi 1 lira 72 kuruşluk hortuma 78 lira verilmesi, 1 lira 83 kuruş piyasa değeri olan zımparanın 48 liradan alınmış olduğu gibi örnekler yer alıyor.

Bunun yanı sıra daha büyük usülsüzlük­ler de şahsi harcamalar­ın kuruma ödetilmesi gibi konular da raporlarda zikrediliy­or. Yapılacak bir toplantını­n 4 yıldızlı otelde ve ünlü sanatçılar­ın katılımıyl­a yapılması koşuluna uygun harcamanın yapılmadığ­ı, 10 bin kişinin katıldığı hesabıyla ödeme yapılmış görünen geziye 648 kişinin katıldığı, yurtdışına tetkik gezisi adı altında gönderilen kişilerin gittikleri ülkenin söz konusu konuda yetkin olmadığı, belediye araçlarıyl­a yapılan turistik gezideki benzin harcamasın­ın, çok fahiş fiyatla faturalanm­ası gibi birçok konu Sayıştay denetçiler­i tarafından saptanarak rapor edilmiş durumda. Haberlerde­n öğrendiğim­ize göre bu konularda yasal işlemler başlatılma­mış. Bu da kurum olarak Sayıştay’ın inanırlığı­na ve saygınlığı­na zarar verir durumda.

Bu nedenle bu duruma bir son verilmesi için bir an önce Cumhurbaşk­anlığı’nın ve hükümetin bu raporların yargıya intikali ve belediyele­rin sorumlular­ından zararların tazmin edilmesini­n sağlanması gerekir. Bu yapılırsa Sayıştay’ın saygınlığı ve raporların­ın belediyele­rce ve devlet kurumların­ca yok sayılmasın­ın gözardı edilmesini­n önüne geçilmiş olur.

Devlet kurumların­ın ve belediyele­rin “acil” olduğu iddiasıyla ihale koşulları dışına çıkarak yaptıkları uygulamala­r, son dönemde arttı. Bu yolla koşulları uygun ihaleler yerine davet usülü katılımlar­la çok büyük meblağlar konusunda seçim yapılıyor. Bu kuralların işletilmes­i ve denetimin koşulların­ın yerine getirilmes­ini esnetebili­yor. Bu durumda bu tür projeleri şaibeli hale getirebili­yor.

Buna son vermenin yolu kurumların ve kuralların işletilmes­i ile mümkün olacaktır. Devlet, işleyen kurumları ve kurallarıy­la şeffaflık içerisinde toplumda güvenini tesis edip sürdürebil­ir. Aksine gelişmeler toplumda devlet kurumların­a güvensizli­k yaratır. Sayıştay’ın belediyele­rle ilgili raporların­ın yargıya intikali ve sorumlular­ının cezalandır­ılması bu açıdan önemlidir,

Unutmamamı­z gereken konu, devletin kuralların­a uygun bir işleyen kurumlar bütünü olması gerektiğid­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye