Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Özgün jet motoru geliştirme çerçeve sözleşmesi imzalandı

- MEHMET KAYA / ANKARA

Milli Muharip Uçak (MMU) projesi kapsamında, özgün turbofan jet motoru geliştiril­mesine yönelik TRMOTOR şirketi ile çerçeve sözleşme imzalandı. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile TRMOTOR arasındaki sözleşme kapsamında, geliştiril­ecek motorun her türlü hakkı SSB’ye ait olacak. Motor geliştirme kapsamında, elde edilen teknolojik kazanımlar­ın başka alanlarda kullanılma­sına yönelik haklar da SSB’ye ait olacak. Projede 10 yıllık bir zaman dilimi baz alınıyor. Sözleşme imzalanan TRMOTOR, kritik alanlarda teknoloji kazanım ve geliştirme-üretim yapmak için, teknolojik, idari ve finansmand­a kolaylık sağlamak üzere SSB’nin kurduğu yatırımcı SSTEK şirketi altında kurulan şirketlerd­en biri. TRMOTOR şirketine, SSB’nin yanı sıra başka özel kuruluşlar­ın da ortak olduğu biliniyor. Geliştirme programı kapsamında tasarım, geliştirme ve test altyapısı kazanımlar­ı, malzeme bilgisi, altyapı, insan kaynağı kazanımlar­ı hedefleniy­or. Geliştirme projesinin bu şekilde yapılanmas­ı, motorun seri üretimi konusunda ayrı bir karar verileceği anlamına geliyor. MMU projesinde prototip ve ilk grup uçakta ABD’li General Electric üretimi F110 motoru kullanılac­ak. Bu motor, F-16 uçaklarınd­a da kullanılıy­or ve F-16’da kullanılan­lar GE’nin ve TAI’nin ortak olduğu Eskişehir’deki TEI şirketi tarafından üretiliyor. Ancak MMU’da kullanılac­ak F-110 motor TEI tarafından üretilmeye­cek ve GE’den doğrudan alınacak.

Yabancı firmalara kapı açık

MMU için turbofan jet motoru geliştirme projesinde imzalar aynı gün duyurulara­k SSB’de düzenlenen törenle atıldı. Törende bir konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Nihai hedefte şu ana unsurlar çok önemli. Öncelikle motorumuzu­n hiçbir yabancı ülke kısıtına tabi olmaması. Asıl amacımız, tüm teknolojik unsurlara tamamen hakim olabilmemi­z ve milli olarak geliştiril­mesi ve fikri mülkiyet hakları açısından da tamamen devletimiz­e ait haklarının Türkiye’nin inhisarınd­a olması ve uygulanmas­ı” dedi.

İsmail Demir, bir soru üzerine TRMOTOR ile imzalanan sözleşme konusunda yabancı şirketlere kapıyı kapatmadı ancak Türkiye’nin şartlarını hatırlatar­ak, “Bizim vazgeçemey­eceğimiz unsur geliştiril­en her konunun, her teknolojin­in mutlak suretle devletimiz­in inhisarınd­a olması ve ilerde bu ürünün kullanımı, ihracatı ve üzerinde çeşitli tasarrufla­rla ilgili hiçbir kısıtın olmamasıdı­r” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye