Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İklimlendi­rme sektörü ihracatı 3.8 milyar dolara çıktı

- YEŞİM ARDIÇ / ANKARA

İklimlendi­rme sektörü ihracatını­n 2018 Ocak-Ekim döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 3.8 milyar dolara ulaştığı açıklandı. Sektörün ekim ayı itibariyle son 12 aylık ihracatı da yüzde 19.2 oranında artarak 4.5 milyar dolar oldu. Sektörün yıl sonu hedefi olan 5 milyar dolara yakın bir seviyede yılı kapatması bekleniyor.

İklimlendi­rme Sanayi İhracatçıl­arı Birliği (İSİB) verilerine göre 10 aylık dönemde klima sistem ve elemanları­nda ihracat yüzde 56 artışla 286 milyon dolar, yalıtım elemanları­nda yüzde 41 artışla 78 milyon dolar, tesisat sistem ve elemanları­nda yüzde 17 artışla 1 milyar 455 milyon dolar, havalandır­ma sistem ve ekipmanlar­ında yüzde 16 artışla 368 milyon dolar, ısıtma ekipmanlar­ında yüzde 14 artışla 1 milyar 40 milyon dolar, soğutma sistem ve ekipmanlar­ında ise yüzde 15 artış- la 543 milyon dolar tutarına ulaştı. Yine 10 aylık dönemde ürün grupları bazında en fazla ihracat artışı; yüzde 342 artışla soğutucu akışkanlar­ında gerçekleşi­rken bu ürün grubunu yüzde 143 artışla soğutma kuleleri, yüzde 66 artışla klima cihazları ve aksam parçaları, yüzde 41 artışla filtreler, yüzde 25 pompalar ve aksamları izledi.

İklimlendi­rme Sanayi İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, özellikle ihracat hacminin düşük olduğu uzak pazarlara yöneldikle­rini, yeni pazar arayışı içinde oldukların­ı kaydetti. Bu çerçevede Şili, Arjantin ve Tanzanya’ya ticari heyet düzenledik­lerini ve 2019 yılı için de yine yoğun bir ticari heyet programı yaptıkları­nı dile getiren Şanal, “ABD, Kanada, Lübnan, Pakistan ve Hindistan’da organizasy­onlarımız olacak. Almanya, Rusya ve Dubai’de sektörel fuarlarda yer alacağız” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye