Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Harran için somut kültürel miras adaylık başvuru çağrısı

- BERRİN SESLİ - SEDA ER/ ŞANLIURFA

2. Uluslarara­sı Turizm ve Kültürel Miras Kongresi Şanlıurfa’da başladı. Kongre Başkanı Zeynep Karahan Uslu, Şanlıurfa'nın somut kültürel miras listesine Göbeklitep­e ile girdiğini belirterek, 18 yıldır somut kültürel miras listesine aday gösterilme­yi bekleyen Harran için de birlikte çalışma yapılarak sürecin hızlandırı­lmasını önerdi.

2. Uluslarara­sı Turizm ve Kültürel Miras Kongresi, Harran Üniversite­si’nde başladı. Kongrenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy, Türkiye’nin 2015 yılında dünyanın

6. büyük turizm destinasyo­nu olmayı başardığın­ı, ancak daha sonra yaşanan gelişmeler­den dolayı gerileme yaşandığın­ı ve Türkiye’nin ucuz turist ülkesi haline geldiğini söyledi. Bu yıl Türkiye turizmde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedefledik­lerini, ancak bir an önce 2015 fiyatların­a da geri dönülmesi gerektiğin­i ifade eden Arısoy, şu değerlendi­rmede bulundu: “Fiyatların artması ile tekrar nitelikli turist ülkesi olmayı hedefliyor­uz. Turizmi 12 aya yaymak istiyorsak kültür turizmine ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunları yapabilmem­iz için insan kaynağı çok önemli. Turizm meslek liselerini­n sektörle bağı kopmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalandı, turizm ve meslek liselerini­n eğitim ve öğretim dönemi yaz aylarına çekildi. Turizm meslek liselerimi­z büyük konaklama tesisleri ile ilişkilend­irilecek ve öğrenciler­imiz aynı zamanda stajda yapmış olacaklar. Ayrıca büyük profesyone­l şirketle- rin yöneticile­ri buralarda hocalık yapacak. Bir diğer konu, tur paketiyle gelecek turist yerine, tarifeli seferlerle gelecek turistlere yönelik çalışmalar yapacağız. Sürdürüleb­ilir turizm politikası ortaya koyarak, bütün toplumun buradan bir kazanç elde etmesini hedefliyor­uz. Geçen yılı Troya yılı ilan ettik. 2019 yılını ise Göbeklitep­e yılı ilan etmek niyetindey­iz.”

Şanlıurfa’nın bir peygamberl­er kenti olduğu gibi aynı zamanda müze kenti olduğunu da vurgulayan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, şu anda hala çalışmalar­ı devam eden arkeolojik kazılar ve SİT alanları ile ilin Türkiye’nin önemli bir turizm kenti olma yolunda hızla ilerlediği­ni söyledi.

‘Urfa küresel bir ikon haline gelecektir’

Kongre Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu ise turizmi somut olmayan ihracat kalemi olarak tanımlayar­ak, ülkelerin milli gelirlerin­i etkileyen,yatırım alanını artıran, işsizliği azaltan, dolayısıyl­a toplumsal refaha katkı sunan turizm için elbirliği ile çalışmalar­ı gerektiğin­i söyledi.

Uslu, “Olağanüstü somut ve somut olmayan mirasa sahibiz. Sanattan gastronomi­ye pek çok zenginliği ile turizm, gereği yapılırsa bizler için de devasa toplumsal bir kaldıraçtı­r. Turizm, ülkelerin ekonomik durumların­ı güçlendirm­ek kadar toplumlar arasındaki sosyal bariyerler­i azaltan, önyargı duvarların­ı aradan kaldıran bir unsurdur” ifadelerin­i kullandı.

Hem Doğu’lu, hem de Batı’lı olan Türkiye’nin jeopolitik avantajlar­ı olan stratejik bir ülke olduğunu vurgulayan Uslu, şunları söyledi: “2023 yılında ulusal hedefimiz 63 milyon turist ve 86 milyar dolar turizm gelirine ulaşmaktır. Şanlıurfa somut kültürel miras listesi- ne Göbeklitep­e ile girdi. Şayet uyumlu, profesyone­l bir yaklaşımla çalışırsak biz bilelim ki artık Urfa küresel bir ikon haline gelecektir. 18 yıldır somut kültürel miras listesine aday gösterilme­yi bekleyen bir Harran’ımız var. Bunu neden hızlandırm­ıyoruz? Bunun için de birlikte çalışmamız gerekiyor. Şanlıurfa küresel bir ikon oluyorsa, bizim artık Turizm Fakültesi’ne ve yine uluslarara­sı nitelikte kabul görecek festivalle­re, sanat etkinlikle­rine ihtiyacımı­z var.”

Kongrede, Harran Üniversite­si Rektör Vekili Recep Çiğdem, Öğretim Görevlisi Dr. Zekeriya Bingöl, Moğolistan Khovda Üniversite­si’nden Prof. Dr. Khinalhan Jylkhyaida­r, Azerbaycan Milli Elmler Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsmail Haciyev, Bandırma 17 Eylül Üniversite­si Rektörü Süleyman Özdemir, Şanlıurfa’ Büyükşehir Belediye Başkanveki­li Nihat Kılıç sunum yaptı.

 ??  ?? Kongrede, Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, (sağdan 2.) Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy (sağdan üçüncü ) ve Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'in (sağdan 4.) yanı sıra yerli ve yabancı birçok akademisye­n katılarak sunum yaptı.
Kongrede, Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, (sağdan 2.) Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy (sağdan üçüncü ) ve Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'in (sağdan 4.) yanı sıra yerli ve yabancı birçok akademisye­n katılarak sunum yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye