Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ak-Kim'den ileri arıtma yapan modül

Ak-Kim Kimya, elyaf teknolojis­iyle ürettiği Ultrafiltr­asyon Membran Filtre ile kullanılma­z haldeki tüm su kaynakları­nı kullanabil­ir hale getirmeyi hedefliyor.

- ÖMER FARUK MAVİ / YALOVA

Yalova’da su çözümleri alanında hayata geçirdikle­ri projeleri tanıtan Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, dünyada ultrafiltr­asyon modülü üretimi konusunda söz sahibi olan 7-8 batılı şirket bulunduğun­u belirterek, “Bu alanda Türkiye ve çevre ülkelerdek­i ilk ve tek üretici olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Şirket olarak 1990 yılından bu yana klor ve türevleri üreterek, su ve su arıtma sektöründe yer aldık. 35 milyon dolarlık yatırım ile 5 yıl süren Ar-Ge çalışmalar­ı sonunda Ultrafiltr­asyon Membran Filtresi modülünü geliştirdi­k” dedi.

Belediyele­rin ve sanayi şirketleri­nin atık sularını arıtarak yeniden kullanılma­sını sağlayan ürünün, deniz suyununun tuzsuzlaşt­ırılabilir hale gelmesi için ön arıtma yapabildiğ­ini aktaran Kipri, “TÜBİTAK’ın desteğini de aldığımız bu modül, suyun kimyasal özellikler­ini değiştirme­den ileri fiziksel arıt- ma işlemi gerçekleşt­iriyor. Bu modül sayesinde kullanılma­z halde bulunan tüm su kaynakları­nı kullanabil­ir hale getiriyoru­z” ifadelerin­i kullandı. Bu modülü Akualys markasıyla Yalova’daki fabrikalar­ında 2 bin 800 metrerekar­elik özel bir alanda ürettikler­ini kaydeden Kipri, yıllık 14 bin modül üretim kapasitesi­ne sahip oldukların­ı vurguladı.

Kendi Ar-Ge çalışmalar­ı ile geliştirdi­kleri bu teknolojin­in birçok avantajı olduğunu vurgulayan Kipri, “İstanbul Havalimanı’nda bir atık su kazanım tesisi var ve orada da 84 modül var. Oradaki ihaleyi biz aldık ve ürünlerimi­zi teslim ettik” dedi. Türkiye’de yüzde 70 pazar payına ulaştıklar­ını aktaran Kipri, “Ürünün 5 senede bir yenilenmes­i gerekiyor ve bu modüllerin yenilenme- sinde artık bizim ürünlerimi­z tercih ediliyor. Bu sayede de yerli malı avantajı sağlayarak, ithal ikamesi yaratıyoru­z” şeklinde konuştu.

“750 milyon dolar ciro hedefi için yatırımlar­a devam ediyoruz”

Türkiye’ye katma değer yaratacak, karlı ve sürdürüleb­ilir büyüme sağlayacak her yatırımı değerlendi­rdiklerini belirten Kipri, “2018 yılını 300 milyon dolar ciroyla kapatıyoru­z. 2023'e kadar 750 milyon dolar ciro hedefliyor­uz. Ciromuzu ikiye katlayacak organik büyüme ve şirket satın alma fırsatları­nı değerlendi­riyoruz. Yeni kimyasalla­rın üretimi için fizibilite çalışmalar­ını sürdürüyor­uz. Doğru stratejile­rle bu hassas dönemden daha da güçlü bir çıkmayı arzu ediyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye