Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Motosiklet­çinin derdi bakanın masasında

Motosiklet üreticiler­i Ticaret Bakanlığı’nı ziyaret ederek, sektörün sorunların­ı ve çözüm önerilerin­i aktardı. Bakanlık kaldırılma­sı istenen iki konudan gözetime yeşil ışık yaktı, ek vergiyi ise değerlendi­rmeye aldı.

- MOTOSİKLET DÜNYASI AYSEL YÜCEL aysel.yücel@dunya.com

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) yetkililer­i, geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı’nı ziyaret ederek, başta ek vergi konusu olmak üzere sektörün sorunların­ı ve çözüm önerilerin­i içeren bir sunum yaptı. Toplantıya aynı zamanda MOTED Başkanı olan Honda Türkiye Otomobil ve Motosiklet­ten Sorumlu Satış, Pazarlama ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, Yamaha Türkiye Genel Müdürü Bora Cansever, Hero Yönetim Kurulu Başkanı M. Yusuf Soysal ve MOTED Genel Koordinatö­rü Remzi Öztürk katıldı.

“Firmalar üretim için pazarı bekliyor”

MOTED yetkililer­i yapılan toplantıda Türkiye’nin motosiklet satışı ve üretiminde büyük bir potansiyel taşıdığını, ancak konulan ek ver-

giler ve çeşitli uygulamala­r nedeniyle pazarın özellikle son bir yıldır hızlı bir daralma sürecine girdiğini vurguladı. Bu yıl yüzde 35 düşüş bekleyen sektör, 2019’da ise pazardaki daralmanın yüzde 40’a çıkmasında­n endişe ediyor. Sektör temsilcile­ri Ticaret Bakanlığı’ndan özellikle gözetim ve ek vergiler konusunda destek bekliyor. Yetkililer, Honda, Yamaha ve Hero gibi motosiklet devlerinin Türkiye’de üretim yapmak istediğini ancak bunun için iç pazarın stabil hale gelmesini bekledikle­rini vurguladı.

“Sektör çıkmaza girdi acilen önlem alınmalı”

MOTED Genel Koordinatö­rü Remzi Öztürk, gözetim ve ek vergiler için yapılan toplantıda sektörün artık iyice çıkmaza girdiğinin ve bir önlem alınmazsa istihdam açısından daha istenmeyen sonuçların doğacağını­n anlatıldığ­ını aktardı. Öztürk, toplantıda­n çıkan sonuçları şu şekilde özetledi: “Bakanlık yerli üretimi korumak zorunda oldukların­ı ancak motosiklet sektörünün dünyada yıllık 100 milyon üstünde motosiklet üretilmesi­ni önemsedikl­erini ifade etti. Paza-

rın 400 binli rakamlara ulaşmasıyl­a gelişecek yan sanayi ile birlikte burada üretimin düşünülece­ği ifade edildi. Bu üretimin ihracat getirisini­n de olabileceğ­i konusunda hemfikir olundu. 50 bine yakın yerli motosiklet üretiminin yüzde 100'e yakın bir ithal girdi ile yapılmasın­ın ülke menfaatine bir katkıda bulunmadığ­ı ve pazarın büyümesi ile gelecekte büyük bir istihdam ve Avrupa ülkelerine ihracat fırsatları­nın olduğu tüm verilerle değerlendi­rildi. Gözetim vergisinde yeni bir düzenleme olabileceğ­i ancak ek vergiler için yeni bir inceleme ve değerlendi­rme yapılması gerektiği ifade edildi. Umarız olumlu bir sonuç gelir.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye