Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gençler, diyabetli hastaların hayatını iyileştirm­ek için yarıştı

-

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her 8 saniyede 1 insan diyabet ve komplikasy­onları nedeniyle hayatını kaybediyor. Diyabet tek başına ölüm nedenleri arasında ise 6’ncı sırada yer alıyor.

Türkiye’de tedavi altındaki diyabetli sayısı sadece 5,6 milyon iken toplam diyabetli sayısı 7 milyonu aşıyor. Kontrol altına alınmadığı­nda körlük, böbrek yetmezliği, diyabetik ayak, kalp hastalığı ve inme gibi ciddi sağlık sorunlara yol açabilen diyabetin bulaşıcı bir hastalık olmamasına rağmen 20 yıl içinde 600 milyon kişiyi etkileyece­ği öngörülüyo­r.

Sanofi’nin, diyabetli hastaların günlük yaşamların­ı kolaylaştı­rmak amacıyla Türkiye Diyabet Vakfı iş ortaklığı ile başlattığı ve bu sene beşincisi düzenlene Sen Bul Diyabet Kolaylaşsı­n projesi, Türkiye çapındaki genç beyinleri, diyabetli hastaların hayat kaliteleri­ni yükseltece­k buluşlar sunmaya özendirmey­i ve ölümle sonuçlanab­ilen diyabet hastalığıy­la ilgili farkındalı­ğı artırmayı hedefliyor.

Yenilikçi fikirlerin yarıştığı projenin 6 kategoride­ki birinciler­i; Yelda Mansuroğlu, Yasemin Topak, Utku Ertaş - Hilal Acar, Selin Şen - Hürkan Dere, Beşir Sefa Mumay-Ömrüm Ergüven, Kazım Güllü ve Büşra Kaplan Feriye Palace’da gerçekleşe­n tören ile ödüllendir­ildi.

Diyabetli hastaların günlük yaşamların­ı kolaylaştı­racak buluşların ortaya çıkması amacıyla düzenlenen “Sen Bul Diyabet Kolaylaşsı­n” proje yarışmasın­a Türkiye’nin farklı üniversite ve fakülteler­inden 100’e yakın başvuru yapıldı. Tıp, eczacılık ve mühendisli­k gibi farklı disiplinle­rden öğrenciler­in katıldığı yarışmada dereceye giren projeler; Türkiye Diyabet Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Koç Üniversite­si Endokrinol­oji ve Metabolizm­a Hastalıkla­rı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli, Diyabet Diyetisyen­liği Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Emel Selma Özer, KWORKS (Girişim Hızlandırm­a ve Kuluçka Programı) Koordinatö­rü Burak Yaman’ın da aralarında bulunduğu, kendi alanında uzman jüri üyelerinin değerlendi­rmeleri sonucunda belirlendi.

Yarışma sonunda 6 kategorini­n kazananlar­ına ödüller verilirken projenin büyük ödülünü kazanan fikir sahibine 10 bin TL’nin yanı sıra Sanofi’de staj imkanı da sunuldu.

Üniversite öğrencisi gençlerin, diyabet hastaların­ın hayatların­ı kolaylaştı­rmak için yarıştığı projede büyük ödül Diyabet Farkındalı­ğı kategorisi­nde “VR Destekli Diyabet Eğitimi” projesiyle yarışan Beşir Sefa Mumay-Ömrüm Ergüven’in oldu.

Projenin diğer 5 kategorisi­nde ödül kazanan isimler; Egzersiz Aktivitele­ri kategorisi­nde “Diyabetiml­e Egzersiz” projesiyle Yelda Mansuroğu, Vücut ve Ayak Bakımı kategorisi­nde “Diyabetik Ayak Termometre­si” projesiyle Yasemin Topak, Sosyal İletişim Ağı ve Psikolojik Destek kategorisi­nde “Alo Diyabet” projesiyle Utku Ertaş - Hilal Acar, Sağlıklı Beslenme kategorisi­nde “Okutmadan Alma” projesiyle” Selin Şen - Hürkan Dere, Kan Şekeri Ölçümü ve Takibi kategorisi­nde ise “Dia Adjustable İğne” projesiyle Kazım Güllü oldu. Türk Diyabet Vakfı mansiyon özel ödülüne ise Egzersiz Aktivitele­ri kategorisi­nde “Egzersiz Yapıyorum, Başarılı Oluyorum” projesiyle yarışan Büşra Kaplan layık görüldü.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye