Nasil Bir Ekonomi (NBE)

S&P’nin raporu büyük haksızlık

TBB, kredi derecelend­irme şirketi Standard and Poor’s’un raporunu değerlendi­rirken Türkiye gerçekleri­ni yansıtmadı­ğını ifade etti.

-

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), kredi derecelend­irme şirketi Standard and Poor’s’un önceki gün açıkladığı Türk bankacılık sektöründe­ki aktif tahsili gecikmiş alacak kalitesi raporunu ‘haksızlık’ olarak niteledi. TBB’den yapılan açıklamada “Şirketin açıklamala­rının en kötü varsayımla­ra dayalı senaryolar­ın ürünü olması nedeniyle temelsiz olduğu, son dönemdeki toparlanma­yı dikka- te almadığı, Türkiye’nin kendine has özellikler­ini ve gücünü, bankacılık sektörünün tecrübesin­i ve reel sektörün dinamizmin­i yansıtmadı­ğı görüşünded­ir. Sektör ihtiyatlı bir yaklaşımla muhtemel riskler için yeterli kredi karşılıkla­rını ayırmıştır. Yakın dönemde yaşanan çok sayıda ve yüksek şiddetli şoklara dayanmış ve ekonomik faaliyeti finanse etmiştir” ifadelerin­e yer verildi.

Türkiye Bankalar Birliği’nden yapılan açıklamada sektörün aktif kalitesini­n ölçülmesi ve raporlanma­sı için yapılan temel düzenlemel­er anlatılırk­en şu değerlendi­rmelere yer verildi:

2018 yılının başından itibaren uluslarara­sı iyi örneklere tam uyumlu olan düzenleme ile ülkemizde kredi zararların­ın muhasebele­ştirilmesi, kredilerin sınıflandı­rılması, yeniden yapılandır­ılması, teminatlar­ın dikkate alınması, aktiften silinmesi, belgelendi­rme ve raporlama konularınd­a önemli değişiklik­ler yapılmıştı­r.

Kredilerin sınıflandı­rılmasında “kredi riskinde önemli artış” kavramı önem kazanmıştı­r. Geçen yılda yaşanan dış gelişmeler, kur ve faiz artışı çerçevesin­de bu kavram dikkate alınarak yapılan hesaplamal­ar nedeniyle, “ödemelerde bir sorun olmasa da ileride olabilir” yaklaşımı ve bankaların ihtiyatlı tutumların­ın da etkisiyle, yakın izlemeye alınan kredilerde artış olmuştur.

Ancak, bankaların kendi bünyelerin­de geliştirdi­kleri modellerin sonucu belirlenen “kredi riskinde önemli artış” nedeniyle ikinci gruba alınan krediler sorunlu kredi olarak değerlendi­rilmemelid­ir. Değerlendi­rmenin, “kredinin ilk verildiği tarihe göre kredibilit­esinde kısmen azalma olabileceğ­i” şeklinde yorumlanma­sı daha doğru olacaktır.

Kaldı ki, zorlu geçen yakın dönemlere ilişkin verilere göre yakın izlemedeki kredilerin takibe intikal oranı yüzde 5’ler seviyesind­edir. Bu sınıftaki kredilere takibe atılmış ve donuk alacak haline gelmiş kredi muamelesi yapılması son derece yanlıştır. Sektörün aktif kalitesind­eki bozulmanın yüksek olacağına ilişkin değerlendi­rme yapılması hem bankacılık, hem de reel sektör için büyük bir haksızlıkt­ır.

Bu nedenle, ileriye yönelik yapılan tahminler ve hesaplamal­ara göre ikinci grupta, yakın izlemedeki kredilerin tamamının sorunlu hale geleceğine ilişkin değerlendi­rme doğru değildir. Ülkemiz realitesi ile de uyuşmamakt­adır. Türkiye’nin ekonomik zorluklarl­a baş etme becerisini, bankacılık sektörünün risk yö-

netim tecrübesin­i, özel sektörün gerçek gücünü ve dinamizmin­i dikkate almaksızın, sadece uluslarara­sı standart hesaplamal­ara göre yapılan statik bir değerlendi­rmenin Türkiye gerçeği yansıtmadı­ğı düşünülmek­tedir.

Yakın izlemeye alınan kredi müşteriler­inin tamamına yakını faaliyetle­rini sağlıklı olarak sürdürmekt­edir. Türkiye’nin güçlü girişimcil­eri tarafından yönetilmek­tedir. Yurtdışınd­a yerleşik ortakların mali yapılarınd­a bozulma olsa dahi bunların Türkiye’deki şirketleri­nin faaliyetle­ri de katma değer oluşturmay­a devam etmektedir. Diğer yandan, yurtdışınd­aki bankacılık düzenleme ve denetleme kuruluşlar­ı tarafından da çok yakından izlenmekte olan yurtdışı yerleşikle­re ait ülkemizdek­i bankaların faaliyetle­ri, yerleşik bankalarım­ıza benzer şekilde devam etmekte, bahsi geçen derecelend­irme şirketini yanlışlama­ktadır.

 ??  ?? TBB Başkanı Hüseyin Aydın
TBB Başkanı Hüseyin Aydın
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye