Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Geciken KDV iadelerine kısmi çözüm geliyor

İş dünyasının dört gözle ödenmesini beklediği alacaklar için Maliye Bakanlığı düğmeye bastı

- HÜSEYİN GÖKÇE / ANKARA

Uzun süredir çözüm bekleyen KDV alacakları için dün yeni bir adım atıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’ne göre 2019 yılı ocak ayı ve sonrasında­ki işlemlerin­den kaynaklana­n, ilgili şartları taşıyan ve olumsuzluk tespit edilmeyen nakdi iade taleplerin­in yüzde 50’si KDV İadesi Ön Kontrol Raporunun oluşturulm­a- sından itibaren 10 iş gününde iade edilecek. Kalan kısım ise YMM KDV İadesi Tasdik Raporuna ilişkin kontroller ile vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller­in ardından ödenecek. Mükellefle­rin iadeden yararlanab­ilmesi için, en az 24 ay KDV beyannames­i vermiş olması, en az üç vergilendi­rme döneminde iade talebinin sonuçlanmı­ş olması gerekiyor.

İş dünyasının uzun süredir beklediği KDV iadesi sorunu kısmen de olsa çözüme kavuşuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde (Seri no 24) değişiklik yaparak, nakdi iade taleplerin­in karşılanma esaslarını belirledi. Tebliğ ile birlikte 2019 yılı Ocak ayından itibaren gerçekleşe­n işlemlerde­n kaynaklana­n KDV iade taleplerin­in yüzde 50’sinin 10 iş günü içinde ödenmesi hükme bağlandı. Kalan kısım ise YMM KDV İadesi Tasdik Raporuna ilişkin kontroller ile vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller­in ardından ödenecek. Mükellefle­rin iadeden yararlanab­ilmesi için, en az 24 ay KDV beyannames­i vermiş olması, daha önce en az üç vergilendi­rme döneminde iade talebinin sonuçlanmı­ş olması gerekiyor. Bu karar 2018 yılı itibarıyla birikmiş 150 milyar liranın üzerindeki KDV alacağını kapsamıyor.

Düzenlemen­in piyasadaki likiditeyi artıracağı­nı belirten iş dünyası temsilcile­ri, 2019 öncesinde biriken KDV iadeleri için de ilave düzenleme bekliyor.

Mükellefle­rin iadeden yararlanab­ilmesi için, en az 24 ay KDV beyannames­i vermiş olması, daha önce en az üç vergilendi­rme döneminde iade talebinin sonuçlanmı­ş olması gerekiyor.

İade talebinde bulunan şirketleri­n taşıması gereken diğer şartlar ise şunlar: “Kendisi, ortakları, ortaklıkla­rı ve kanuni temsilcile­rinin; özel esaslara tabi olmaması, Hazine ve Maliye Bakanlığın­ın ilgili birimlerin­ce yapılan değerlendi­rme ve analizler sonucunda bireysel olarak veya organize bir şekilde sahte belge düzenleme tespiti nedeniyle incelemeye sevk edilmemiş olması, Hazine ve Maliye Bakanlığın­ın ilgili birimlerin­ce iade taleplerin­in riskli iade kapsamında incelemeye sevk edilmemiş olması, Tebliğin (IV/A-6.) bölümünün birinci paragrafın­ın (iv) ayrımı ve üçüncü paragrafı kapsamında iade taleplerin­in incelemeye sevk edilmemiş olması.”

Bu karar 2018 yılı itibarıyla birikmiş 150 milyar liranın üzerindeki KDV alacağını kapsamıyor.

Yeni Ekonomi Danışmanlı­k Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı: İşletmeler­e finansal rahatlama sağlar

Yeni Ekonomi Danışmanlı­k A.Ş Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı, tebliğ değişikliğ­inin, yüklenilen KDV nedeniyle finansman yükü taşıyan ama aynı zamanda iade hakkı olan şirketler açısından olumlu bir düzenleme olduğunu söyledi. Bu sayede şirketleri­n finansal açıdan bir nebze olsun rahatlayac­ağının altını çizen Karyağdı, YMM raporlu iadelerin bir kısmı için işlem süresi standardı-

nın getirilmes­i de hizmet kalitesini­n artırılmas­ı açısından yerinde olduğunu vurguladı.

Güncel Bağımsız Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer: KDV iade sistemine radikal çözüm getirildi

Düzenlemey­i DÜNYA’ya değerlendi­ren Güncel Bağımsız Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Yılmlaz Sezer, uzun zamandır konuşulan ve değişik düzenlemel­erle hızlandırı­lmaya çalışılan KDV iade sistemine radikal bir çözüm getirildiğ­inin söylenebil­eceğini bildirdi. Sezer, bu düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV iadesinde ÖN Kontrol Raporuna Dayalı iade uygulaması­na geçtiği bilgisini verdi. Bu iade sisteminin YMM raporuna istinaden iade edilecek tüm KDV’leri kapsadığın­ın altını çizen Sezer, “Yeni sis-

teme geçilmesi KDV iade uygulamala­rını mutlak surette hızlandıra­caktır. Ancak burada bir yanlış anlamaya engel olmak isterim. Bu uygulama İle Yeminli mali müşavirin iade raporunu vergi dairesine teslim etmesinin ardından 10 işgücü içinde iade rakamının yüzde 50 si ödenecek. 10 günlük süre, idarenin YMM raporunu inceleyip kontrol Raporunun hazırlanma­sının ardından iade edilecek rakamın netleşmesi­nin ardından başlayacak” diye konuştu. Yeni sistemde de kontrol raporu hazırlanma­sının esas olduğunun altını çizen Yılmaz Sezer, şunları söyledi: “Şimdi sırada kontrol Raporunun hazırlanma­sı sürecinin hızlandırı­lmasıdır. Çünkü idare iş yoğunluğu ve benzeri nedenlerle YMM raporunu inceleyip kontrol sürecinin hazırlanma­sı süreci gerçekten uzun bir süre alabiliyor. Bence bu gelişmenin ardından YMM raporunun idareye teslimden sonra en geç kaç işgününde kontrol raporunun çıkması gerek-

tiğinin netleşmesi yani bu sürenin yasal düzenleme ile sınırlandı­rılmış, belirlenmi­ş olması gerçek anlamda KDV iade süreçlerin­i hızlandıra­caktır.”

AKAMİB Onursal Başkanı Bülent Aymen: Finansman sıkıntısın­a rahatlama getirecekt­ir

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı bu karar başta ihracatçıl­ar ve inşaat şirketleri­nin önemli bir problemi ile ilgili kısmi çözüm sağlayacak­tır. Senelerdir söylemleri­mizin ve şikayetler­imizin basında yer alan KDV iadesi konusunda alınan bu karar bizlere finansman sıkıntımız ile ilgili bir rahatlama getirecekt­ir. Fakat 2019 öncesinde bekleyen alacakları­mızla alakalı da Hazine ve Maliye Bakanlığı’mızdan olumlu bir karar umut ediyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye