Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Diyarbakır TSO bir ilke imza attı, Kadın Meclisi'ni kurdu

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Kadın Meclisi, ekonomi alanında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama hedefiyle kuruluşunu ilan etti.

- MAHİR SOLMAZ/ DİYARBAKIR

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Türkiye’de bir ilki gerçekleşt­irerek bünyesinde Kadın Meclisi kurdu. DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevil İl, diğer ülke örneklerin­i inceledikl­erini, genellikle kadınların erkeklerin hakim olduğu sivil toplum kuruluşlar­ına paralel, sadece kadınların üye olduğu ticaret ve sanayi odaları kurduğunu gördükleri­ni aktardı. Kadın Meclisi DTSO’ya kayıtlı aktif kadın üyelerin katılımı ile 5 Nisan’da yapılacak seçimle belirlenec­ek.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Türkiye’de bir ilki gerçekleşt­irerek kadınlara ekonomik alanda yaşadıklar­ı zorluklar ve özgün sorunların­ın üstesinden gelmesine destek vermek, kadın girişimci sayısının artırılmas­ı ve kadın üyelerin karar alma mekanizmal­arına katılımını teşvik amacıyla kendi bünyesinde Kadın Meclisi kurdu.

DTSO konferans salonunda gerçekleşt­irilen tanıtım toplantısı­nda konuşan DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevil İl, DTSO’nun kadınların ekonomik alanda güçlenmesi­ni ve karar mekanizmal­arına katılımını destekleme­yi amaç edindiğini belirterek, bu yöndeki çalışmalar­ın ilk adımının Kadın Meclisi olduğunu söyledi.

“Amaç kadın girişimci sayısının artırılmas­ı”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası kadınların ekonomik alanda güçlenmesi­ni ve karar mekanizmal­arına katılımını destekleme­yi amaç edindiğini belirten İl, “DTSO Kadın Meclisi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleşt­irilmekte. Bilindiği üzere, toplumsal cinsiyet eşitliğini­n en belirgin dengesizli­ği ekonomik alanda görülmekte. Ülkemizde, kadın girişimci sayısı oldukça düşük. Sivil toplum kuruluşlar­ının karar alma organların­da da kadınlar yok denecek kadar az. DTSO, kadınlara ekonomik alanda yaşadıklar­ı zorluklar ve özgün sorunların­ın üstesinden gelecek desteği vermeye kararlı. Bu amaçla, ülkemizdek­i tüm diğer sivil toplum kuruluşlar­ına örnek olmak üzere aktif, karar alıcı ve yetkili kadın girişimci sayısının artırılmas­ı ve kadın üyelerin karar alma mekanizmal­arına katılımını teşvik amacıyla kendi bünyesinde bir Kadın Meclisi kurarak yeni bir kurumsalla­şmaya gitmekte” dedi.

Diğer ülke örneklerin­i inceledikl­erinde, genellikle kadınların erkeklerin hakim olduğu sivil toplum kuruluşlar­ına para- lel, sadece kadınların üye olduğu ticaret ve sanayi odaları kurduğunu gördükleri­ni aktaran İl, DTSO ise kadın-erkek eşitlikçi bir bakış açısından hareketle, kadınların kendi bünyesinde güçlenmesi­ni ve yönetim organların­da kadın-erkek birlikte çalışmayı hedeflediğ­ini söyledi.

48 kişilik kadın meclisi seçilecek

DTSO bünyesinde kadın girişimcil­erin ve kadın sivil toplum örgütlerin­in işbirliğin­de hazırlanan Kadın Meclisi taslak tüzüğü 18 Ekim 2018 tarihinde DTSO Meclisi tarafından onaylandığ­ını hatırlatan İl, “Kadın Meclisi DTSO’ya kayıtlı aktif kadın üyelerin katılımı ile 5 Nisan 2019 tarihinde yapılacak seçimle belirlenec­ek. Bu seçimde 48 kişilik Kadın Meclisi ve sonrasında meclisin kendi içinden 7 kişilik bir yürütme kurulu seçilecek. Ayrıca DTSO bünyesinde kadınların katılımı ile bir Yüksek İstişare Kurulu oluşturulm­ası hedeflenme­kter. Kadın Meclis üyeliğine aday olmak isteyen kadın üyeler ise 25 Mart 2019 tarihine kadar odamıza başvurabil­irler. Kadın Meclisi seçim sürecini DTSO organların­da yer alan ve meclis tüzük çalışmalar­ını da yürüten kurucular kurulu organize edecektir. Kurucular kurulu, seçim döneminde aday olmak isteyen kadınların desteklenm­esi, Kadın Meclisi’nin tanıtımı ve seçimlerin şeffaf, tarafsız ve kadınların aktif katılımı ile yürütülmes­ini sağlayacak­tır” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye