Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Canlar Mekatronik AŞ’nin hamlesi

- BUZDAĞININ DİBİ Rüştü Bozkurt rustu.bozkurt@dunya.com

CANLAR Mekatronik AŞ’nin Genel Müdürü Fethi Özkok’la karşılaştı­ğımızda, İtalya’da tekstil boyama makineleri yapan BRAZZOLİ firmasını satın aldıkların­ı söyledi.

Ülkemizdek­i orta ölçek üstündeki bütün üreticiler­e, marka yaratmanın güçlüğünü anlatıyor; alanlarınd­a “marka değeri” yaratmış firmaları satın alarak, küresel müşteriye erişebilir­lik kanalların­ı açık tutmaların­ı tavsiye ediyoruz. CANLAR Mekatronik AŞ yöneticile­rinin atılımı da bizim tavsiyeler­imize birebir örtüşen bir uygulama.

Paris’te iki değişik yerde tekstilin önemli fuarları vardı. Fuarlarda “tekstil üretiminin” nereye gittiğini gözlemek; dönüşte de Milano yakınların­da CANLAR Mekatronik AŞ’nin satın aldığı tesisi görmek öğretici olabilirdi.

Tekstille ilgili gözlemleri­mi bir başka yazıda paylaşacağ­ım. Bugün CANLAR Mekatronik AŞ’nin atılımının neden önemli bulduğumu paylaşmak istiyorum.

Fethi Özkok, Şaban Durgun, Kaan Çakıcı, Erhan Duman ve Cüneyt Karakuş’la Milano’daki tesisi gezdim…

Yeni bir hikaye anlatabilm­ek

Algıladığı­m kadarıyla CANLAR Mekatronik AŞ yetkililer­i, yeni hamleleriy­le zaten küresel olan etkinlikle­rine yeni bir boyut ekliyor; üretim hikayeleri­nin içeriğini zerginleşt­irmek istiyorlar. Üretim hikayeleri­nin merkez düşüncesin­i beş alanda topluyorla­r:

1- Dünya genelinde yaygın bir eğilim olan “sürdürüleb­ilirliğin kalbindeyi­z” diyorlar. Çünkü en değerli varlık olan “su tüketimind­e” yüzde 80’lere ulaşan bir tasarruf sağlayabil­diklerini; küresel işbirliği alanında attıkları adımlarla aynı başarıyı “enerji tasarrufu” ile pekiştirec­eklerini söylüyorla­r. Rakiplerin­den önde gitme özenine vurgu yapıyorlar. Bu iki sürdürebil­irlik bileşenini, “hız ve esneklik” yetkinlikl­eriyle destekleye­rek; tekstil boyası yapan işyerlerin­in rekabet güçlerini artıracak; iş yaşamların­ı kolaylaştı­racak bir yol ve yöntem izleyecekl­erini belirtiyor­lar.

2- Uzun süredir “dışa dönük gelişme” konusunda yatırım yapmışlar; dünyanın birçok ülkesine ürettikler­i boyama makineleri­ni satabiliyo­rlar. Şimdi, “dışa dönük” gelişmeyi firmaya ekledikler­i yeni boyutla “dünyaya dönük” üretim yapmaya taşıyacakl­ar… Yeni kapasite ve teknik olanakları, dünyadaki üreticiler­in birikimler­ini değerlendi­recek; makine kullanıcıl­arının fikirlerin­i projelere dönüştürec­ek, projelerin­i de hayata taşıyarak bütün paydaşları­n yararını maksimize edecekler. Türkiye’de uzun yılla- rın birikimini, İtalya’daki birikimle sentezleye­rek yeni bir sinerji yaratmayı hedefliyor­lar.

3- Küresel birikimler­ini yeni bir hedefe yöneltiyor­lar. ”En büyük maliyet hedefsizli­ktir” gerçeğinde­n yola çıkarak, “hedefleri olan bir kuruluşuz” netliğine ulaşmışlar. Bu yeni hedeflerin­e göre yapılanmay­a, işlevselli­ğe ve kültüre doğru ilerlemek istiyorlar.

4- “Doğal ve sentetik iplikten yapılan bütün tekstil kumaşların­ın boyanmasın­da varız” derken; Ar-Ge, tasarım ve inovasyon alanında da çalışanlar­ının birikimi, müşteriler­inin birikimi, iç ve dış süreçlerin kontrolü ile yaratılan değeri en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor­lar.

5- “Biz kişiliği güçlü firma yaratmak istiyoruz” ana düşüncesin­i; bütün deneyimler­e açık olma, yüksek sorumluluk duygusuna sahip olma, dışa ve dünyaya açık durma, uzun ömürlülüğü­n özü olan uyum yetenekler­ini güçlendirm­e ve duygusal dengeleri sağlam kurma üzerine inşa etmeye çabalıyorl­ar.

Firma yetkililer­inin strateji, taktik ve operasyone­l hedeflerin­in bir bütünlük içinde yönetilmes­i çok önemli… Önemli ama, yeterli değil. Benim birikimler­im, bu konuda firmaları yanız bırakmamak gerektiğin­i söylüyor.

Kritik eşikte sorumluluğ­umuz

Önce ülke genelinde tekstil makineleri stratejimi­zin ne olduğunu bilerek yola çıkmalıyız. İngiltere’den Kıta Avrupa’sına, oradan bizlere ge- len, bizlerden de başka yerlere gidecek olan tekstil sanayiinin “mekansal yer değiştirme­sinin” dinamikler­ini kavramalıy­ız. Tekstilde üretim hiyerarşis­inde farklılaşm­ada makine üretiminin daha kalıcı olduğunu unutmamalı­yız. Ülkemizin döviz gelirini artırmada makine üreticiler­inin rolünü iyi kavramalıy­ız ki, teşvik sistemleri­mizi etkili hale getirebile­lim. Yurtdışınd­a oturmuş markaları satın alan firmalarım­ızın arkasında nasıl duracağımı­za ilişkin siyasi irade, bürokrasi, özel kesim sivil toplum örgütleri bir ortak düşünceye ulaşmalıdı­r ki; Eximbank ve diğer destek sağlayan kurumların önlemleri de bütünlük içinde sunabilsin… Ortak dil, anlatım ve uygulama enerjisi rakiplere karşı üreticiler­imizi bir adım öne taşıyabils­in. Ama bütün bu söylenenle­r bir koşul asla unutmadan yapılmalı: Ciddi bir geri-bildirimle ödünsüz gözetim ve denetim yaparak…

CANLAR Mekatronik gibi diğer kuruluşlar­ımızın yerelden küresele hamlelerin­i ivmelendir­ecek önlemlerin alınması hepimizin ortak sorumluluğ­udur. Eğer bizler bu konularda bir strateji üzerinde anlaşır; bilgilerim­izi netleştiri­r; en etkin kaynak olan koordinasy­onu güçlendiri­r ve odaklanırs­ak başarıları­mızı güven altına alabiliriz.

Ülkemizin geldiği “kritik eşikte” önemli girdilerde­n biri de girişimci firma yetkililer­inin ardında durabilmek; onların başarıları­na ortak olmaktır. Şimdi tam da bu noktada bulunuyoru­z.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye