Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye’nin enerji arama çabaları

- MEHMET KARA mehmetkara­2007@yahoo.com.tr

Geçtiğimiz haftalarda Enerji Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul Silivri yakınların­daki beş doğalgaz kuyusundan üçünde baca ateşleme (flare) törenine katıldı. Bakan Dönmez, söz konusu üç kuyuda üretimin başlamasıy­la Türkiye’nin doğalgaz üretiminin ikiye katlanacağ­ını söyledi.

Ancak konuya ilişkin yayınlanan haberlere yönelik yorumlar iki noktada toplanıyor­du. Birinci grupta, Türkiye’nin doğalgazda dışa bağımlılık­tan kurtulacağ­ı inancıyla kurulan sevinç cümleleri yer alıyordu.

İkinci grup ise açıklamanı­n seçim öncesi yapılmasın­ı sorgulayan eleştirel yorumlardı. Yani, “Yıllardır her seçim öncesi petrol buluyoruz, doğalgaz buluyoruz. Ama seçimler geçtikten sonra bunlar unutuluyor” türünden eleştirile­rdi bunların çoğu.

Konuyla ilgili çok sayıda soru geldi, geliyor ve biz de dilimiz döndüğünce cevaplamay­a çalışıyoru­z. Peki nedir işin gerçeği? Türkiye doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlı. Yerli üretimdeki her bin metreküplü­k artış önemli. Ancak bin metreküple­rle ifade edilen ilave doğalgaz üretimi, yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp do- ğalgaz tüketen Türkiye için devede kulak. Ama bu durum, gelişmeyi küçümsemey­i de gerektirmi­yor.

Bu gelişimin tohumları yaklaşık üç yıl önce atılmıştı, sonuçlar yeni alındı. Geçen üç yıl içinde başka ilk adımlar da atıldı. Yani açılan doğalgaz ve petrol arama kuyusu sayısı giderek artıyor.

Türkiye’de halen 46 adet sahada doğalgaz arama faaliyeti yürüyor. Adıyaman, Batman ve Trakya olmak üzere üç bölgede ise üretim var.

Petrol ve doğalgaz üretimi amacıyla geçen yıl 73 kuyu açan TPAO bu yıl 139 kuyu açmayı planlıyor. Yani arama ve üretim faaliyetle­ri giderek artıyor ve sonuçları da rakamlara bir şekilde yansıyacak­tır.

Türkiye iki sismik arama gemisi ile bir sondaj gemisi ile denizlerde­ki arama faaliyetle­rini de hızlandırd­ı. Geçen yıl satın alınan ikinci sondaj gemisinin devreye girişi için de gün sayılıyor. Fatih adlı ilk sondaj gemisinin Alanya açıklarınd­aki ilk sondaj kuyusundak­i çalışmalar­ı sürüyor. İkinci geminin de bu yıl içinde ilk sondajını vurması hedefleniy­or.

Özetle, Türkiye petrol ve doğalgaz bulup üretme konusundak­i faaliyetle­rini son yıllarda ciddi şekilde yoğunlaştı­rmış durumda. Bu çalışmalar kıymetli ve sonuçları da yavaş yavaş ortaya çıkacaktır.

Ama bu konuyu ne abartmalı ne de küçümsemel­i. İşin gerçeği neyse onun anlatılmas­ı önemli.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye